2b.jpg

Η εξόδιος ακολουθία του Πρεσβυτέρου π. Δημητρίου Ράικου

Δευτέρα17Ιούνιος2024

Η εξόδιος ακολουθία του Πρεσβυτέρου π. Δημητρίου Ράικου

    Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Κάντζας Παιανίας η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Πρεσβυτέρου π. Δημητρίου Ράικου, ο οποίος παρέδωσε την ψυχή του εις χείρας Θεού την περασμένη Πέμπτη.
IMG 6325

   Της εξοδίου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου, του Θεοφιλεστάτου Ταλαντίου κ. Καλλινίκου, Κληρικών και πλήθους πιστών. 

KIDIEIA PAIKOU 2 of 29

KIDIEIA PAIKOU 1 of 29

KIDIEIA PAIKOU 3 of 29

KIDIEIA PAIKOU 4 of 29

KIDIEIA PAIKOU 5 of 29

KIDIEIA PAIKOU 6 of 29

KIDIEIA PAIKOU 8 of 29

    Στην ομιλία του, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε αρχικά στην χαρά που βίωσαν οι Άγιοι Απόστολοι από τα γεγονότα της Αναστάσεως, της Αναλήψεως και της Πεντηκοστής. Μέσα από αυτή την χαρά της κατάργησης του θανάτου και των εγκαινίων της νέας ζωής εν Χριστώ, δεν δίστασαν διόλου να οδηγηθούν σε κάθε είδους βάσανο και θανάτωση για το όνομα του Χριστού. Είχαν γνωρίσει πολύ καλά ότι ο θάνατος είχε καταργηθεί και ότι αν καταφέρουμε να ζούμε όπως εντέλλεται προς εμάς ο Κύριος, δεν θα πεθάνουμε όταν πεθάνουμε. Αυτό το ευαγγέλιο της Αναστάσεως διέδωσαν στην οικουμένη και μέχρι σήμερα πορευόμαστε στηριζόμενοι σε αυτή την αλήθεια.
    Αυτή την πίστη στην Ζωή και στην ακύρωση του θανάτου, ως και την εξ αυτής χαρά, βίωνε και ο μακαριστός π. Δημήτριος, για αυτό και προ τεσσάρων δεκαετιών έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία της Ιερωσύνης. Κατά την ιερατική του πορεία η Εκκλησία μας τον έστειλε σε πολλούς Ναούς, όπου εξυπηρετούσε αγόγγυστα, κερδίζοντας την αγάπη ευσεβών Χριστιανών, οι οποίοι έβλεπαν την αγαθή προαίρεση της καρδίας του και τον καλό του ψυχικό κόσμο. Η σημερινή σύναξη Κληρικών και λαϊκών, ως μίας οικογένειας, έχει στόχο την προσευχή υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Ιερέως στην χώρα των ζώντων.
    Στραφείς προς τα πολυάριθμα τέκνα του μακαριστού, ο Σεβασμιώτατος τους παρότρυνε να κρατήσουν ως την μεγαλύτερη κληρονομιά του πατέρα τους, τις καλές αρχές που έλαβαν από εκείνον.
    Κλείνοντας τον λόγο του, ευχήθηκε η μνήμη του π. Δημητρίου να είναι αιωνία και κανείς να μην στερηθεί αυτή την χαρά του Θεού που και ο ίδιος βίωνε με τον δικό του τρόπο.

KIDIEIA PAIKOU 9 of 29

KIDIEIA PAIKOU 10 of 29

    Εκ μέρους της οικογένειας, επικήδειο λόγο εκφώνησε η θυγατέρα του π. Δημητρίου, Δήμητρα Ράικου, η οποία με συγκίνηση σκιαγράφησε την προσωπικότητα του πατέρα της και αναφέρθηκε στα βιώματα που είχε τόσο η ίδια, όσο και τα υπόλοιπα αδέρφια της, από τον ίδιο.

KIDIEIA PAIKOU 12 of 29

KIDIEIA PAIKOU 11 of 29

KIDIEIA PAIKOU 13 of 29

KIDIEIA PAIKOU 14 of 29

KIDIEIA PAIKOU 15 of 29

KIDIEIA PAIKOU 16 of 29

KIDIEIA PAIKOU 17 of 29

KIDIEIA PAIKOU 18 of 29

     Με το πέρας της ομιλίας πραγματοποιήθηκε η ταφή του κεκοιμημένου Πρεσβυτέρου εντός της Μονής.

KIDIEIA PAIKOU 19 of 29

KIDIEIA PAIKOU 20 of 29

KIDIEIA PAIKOU 21 of 29

KIDIEIA PAIKOU 22 of 29

KIDIEIA PAIKOU 23 of 29

KIDIEIA PAIKOU 24 of 29

KIDIEIA PAIKOU 25 of 29

KIDIEIA PAIKOU 28 of 29

KIDIEIA PAIKOU 29 of 29

KIDIEIA PAIKOU 26 of 29

KIDIEIA PAIKOU 27 of 29

   Ο προς Κύριον μεταστάς π. Δημήτριος Ράικος γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1956. Έχοντας βαθιά συνείδηση της αξίας της οικογένειας, με την σύζυγό του Ευαγγελία απέκτησαν 13 παιδιά. Τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης έλαβε διαδοχικά στις 10 και 11 Απριλίου του 1983.
    Ως Ιερεύς επετέλεσε αγογγύστως και με αγάπη τα καθήκοντά του σε πολλές ενορίες όπου διακόνησε. Επέδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους, τους οποίους φρόντισε να οργανώσει ως πνευματική οικογένεια με ποικίλες δραστηριότητες εκκλησιαστικού περιεχομένου, ενώ επίσης στήριξε συνανθρώπους μας στον αγώνα απεξάρτησης από βλαβερές συνήθειες.


Η μνήμη του να είναι αιωνία!

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε μας στο Facebook