Ετήσιο Μνημόσυνο Γέροντος Αζαρία στην Ιερά Μονή Γοργοϋπηκόου Οινόης

.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Ετήσιο Μνημόσυνο Γέροντος Αζαρία στην Ιερά Μονή Γοργοϋπηκόου Οινόης

             Στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοϋπηκόου στην Οινόη Μάνδρας Αττικής συλλειτούργησε ο Επίσκοπός μας κ. Χρυσόστομος με κληρικούς σήμερα, ημέρα μνήμης της Αγίας μάρτυρος Κυριακής, όπου και τέλεσε το ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού κτήτορος και Γέροντος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτου Αζαρία Ωρολογά.

            Ο Σεβασμιώτατος, με το πέρας του Μνημοσύνου, ανεφέρθη στο μακαριστό Γέροντα ο οποίος από νεαρά ηλικία ακολούθησε τη μοναχική πολιτεία, διακρινόταν δε ιδιαιτέρως για την ελεημοσύνη, τη φιλοξενία και τον αυθορμητισμό του. Η μνήμη αυτού αιωνία.

Ο εορτασμός Αγίας Κυριακής στη Μάνδρα Αττικής

.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Ο εορτασμός Αγίας Κυριακής στη Μάνδρα Αττικής

            Η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, εορτάστηκε εχθές με πανηγυρικό Εσπερινό και σήμερα με Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Μάνδρα Αττικής. Τις Ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας τέλεσαν αντίστοιχα, ο π. Αλέξανδρος Αναστασιάδης, και  ο π. Ματθαίος Μαβίδης.

Η εορτή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στη Μονή των Αγίων Πατέρων Χίου

.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Η εορτή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στη Μονή των Αγίων Πατέρων Χίου

            Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίων Πατέρων Χίου έλαβε χώρα ο Εσπερινός εχθές και η Θεία Λειτουργία σήμερα, ημέρα μνήμης του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος.
     Στην Ακολουθία του Εσπερινού προεξήρχε ο εορτάζων Γέροντας, στη δε Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος. 
     Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στους ασκητικούς αγώνες του Αγίου Αθανασίου, τις αρετές και τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του, αυτά της εγκράτειας και της διάκρισης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Γεροντα της Μονής π. Αθανάσιο, να είναι πλημμυρισμένος από το φως της χάριτος του Χριστού και φωτεινό παράδειγμα αληθινού Μοναχού.

Κυριακή Ζ' Ματθαίου στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Ροδοπόλεως

.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Κυριακή Ζ' Ματθαίου στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Ροδοπόλεως

            Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ροδοπόλεως τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Επίσκοπός μας κ. Χρυσοστόμος σήμερα, Κυριακή Ζ' Ματθαίου, με συλλειτουργούς τον εφημέριο του Ναού π. Χαράλαμπο και τους Διακόνους π. Κωνσταντίνο και π. Αγάπιο.

            Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των τυφλών. Οι δύο τυφλοί είχαν ιδιαίτερη ευλογία διότι η σωματική τους τύφλωση δεν τους εμπόδισε να αισθανθούν με τους οφαλμούς της ψυχής το Θείο Φως που μετέδιδε ο Χριστός και να ζητήσουν από Αυτόν την ίαση, την οποία και έλαβαν λόγω της θερμής τους πίστης. Αντιθέτως, οι γεμάτοι καχυποψία και δόλο Φαρισαίοι, βλέποντας τα θαυμαστά που έκανε ο Κύριος, Του απέδιδαν την κατηγορία ότι "ἐν τῷ ἄρχοντι τῶν δαιμονίων" θεραπεύει τους αρρώστους και τους δαιμονιζομένους. Το ίδιο δυστυχώς φαινόμενο υφίσταται και στις ημέρες μας, υπογράμμισε ο Επίσκοπός μας. Όταν κάποιοι άνθρωποι εργάζονται ανιδιοτελώς για τη στήριξη της Ορθοδοξίας, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, κατηγόρουνται από αυτούς που με καχυποψία και πάλι -λόγω της πνευματικής τους τύφλωσης- δυσκολεύονται να πιστέψουν τις αγαθές τους προθέσεις, και ερμηνεύουν κάθε καλή τους πράξη ως πονηρή. Καθίσταται επιτακτική ανάγκη, τόνισε καταληκτικά ο Ποιμενάρχης μας, να αισθανθούμε την πνευματική μας τύφλωση, και ως οι τυφλοί του Ευαγγελίου, να ανοίξουμε τα όμματα της ψυχής μας για να δεχθούμε τον Θείο Φωτισμό.