Ε’ κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι. Μ. Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκοβρύσεως

.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ε’ κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι. Μ. Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκοβρύσεως

            Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε απόψε ο Ε' κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στη Λυκόβρυση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου μας κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεώς μας και ευσεβών πιστών.
            Ο Επίσκοπός μας στη σύντομη ομιλία του ανέφερε ότι όλες οι Κυριακές της Σαρακοστής μεταφέρουν διαδοχικά, πλούσια μηνύματα και μας θέτουν σε πνευματικό προβληματισμό, στηρίζοντας έτσι την προσπάθεια ημών των Χριστιανών, να έλθουμε εις εαυτόν και να αναπτύξουμε την αγία αυτή περίοδο, ουσιαστική σχέση με τον Θεό.
            Ο Ποιμενάρχης μας έκανε μνεία και στον μεγάλο ασκητή της ερήμου, Άγιο Ιωάννη τον συγγραφέα της «Κλίμακος», καθώς και στο βιβλίο το οποίο αυτός παρέδωσε ως ιερά παρακαταθήκη στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ιδιαιτέρως δε, εστίασε στα αρχικά κεφάλαια του βιβλίου ή αλλιώς "σκαλοπάτια" της Κλίμακος, στους λόγους  «περί αποταγής» του κόσμου και «περί υπακοής» στο Θείο θέλημα. Εάν έχουμε ως προορισμό μας τη χαρά του Παραδείσου, επιδιώκουμε την κατάκτηση της κορυφής, μέσα από την ολοκληρωμένη εμπειρία της ανηφορικής πορείας. Η ανάβαση της «Κλίμακος», τόνισε, γίνεται διανύοντας όλα τα σκαλοπάτια διαδοχικά, χωρίς να αποφύγουμε κανένα, με αργά και σταθερά βήματα από την αρχή έως το τέλος. Ως εκ τούτου, κάθε πράξη αρετής που θα επιδείξουμε θα αποτελεί μάταιη ενέργεια, εάν προηγουμένως δεν αποταχθούμε από τον κόσμο· εάν δεν αποταχθούμε από το εγώ μας· εάν δεν υποταχθούμε στο θέλημα του Θεού, αρετές που αποτελούν τα πρώτα κιόλας σκαλοπάτια της ιερής κλίμακος.

Δ’ Κυριακή Νηστειών στην Ι. Μ. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Σταμάτας

.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Δ’ Κυριακή Νηστειών στην Ι. Μ. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Σταμάτας

            Στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στη Σταμάτα Αττικής λειτούργησε σήμερα, Κυριακή Ιωάννου της Κλίμακος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, με συλλειτουργούς τον εφημέριο του Μονής π. Αντώνιο και τον Διάκονο π. Κωνσταντίνο.
            Στην ομιλία του ο Επίσκοπός μας, αφού ανέλυσε τη σημερινή Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του δαιμονισμένου νέου, εστίασε στην αξία της προσευχής και της νηστείας. Συγκεκριμένα, είπε ότι η προσευχή κατέχει εξέχουσα θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η καρδιακή και με πίστη προσευχή εισακούεται από τον Θεό, ο οποίος και συντρέχει σε κάθε μας ανάγκη και παραστέκεται Αρωγός σε κάθε ανακύψαν ζήτημα. Σχετικά με την νηστεία, υπογράμμισε, ότι η έννοια της νηστείας, εκτός από την εγκράτεια στην τροφή και τις λοιπές αισθήσεις, περιλαμβάνει και την εγκράτεια στα λόγια, αλλά και ό,τι «ἐκ τῆς καρδίας ἐξέρχεται, κἀκεῖνα κοινοῖ τὸν ἄνθρωπον». Πολλοί πατέρες της ερήμου, οι οποίοι συνδύασαν με τη βοήθεια του Θεού τα Χαρίσματα αυτά, κατάφεραν να φτάσουν σε θεάρεστα ύψη αρετής και να αποκτήσουν την τέλεια επικοινωνία με τον Θεό.
            Ένας από αυτούς τους Αγίους Πατέρες της Ερήμου, υπήρξε και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Ιωάννης, ο συγγραφεύς της Κλίμακος. Η «Κλίμαξ» είναι ένα βιβλίο που αποτελείται από 30 κεφάλαια. Το κάθε κεφάλαιο συμβολίζει αντίστοιχα ένα πνευματικό σκαλοπάτι, με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας, αλλά και εσωτερικής χαράς. Κορυφή της κλίμακος και στόχος του Χριστιανού δεν είναι άλλο από τον απόλυτο προορισμό του ανθρώπου, την ανάβαση στη Βασιλεία των Ουρανών. Στο βιβλίο της Κλίμακος αναφέρονται λόγοι περί αποφυγής κόσμου, υπακοής, ελεημοσύνης, ανεξικακίας και πολλών αρετών για τις οποίες έχουμε καθήκον σαν Χριστιανοί να αγωνιζόμαστε, ώστε να μας γίνουν κτήμα και βίωμα.

Βυζαντινή μουσική εκδήλωση στην Αγία Τριάδα Λιβαδειάς

.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Βυζαντινή μουσική εκδήλωση στην Αγία Τριάδα Λιβαδειάς

      Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη φορά, με περίσσεια κατάνυξη, η βυζαντινή μουσική εκδήλωση "Από το Πάθος στην Ανάσταση" στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Λειβαδιάς.
      Η Μικτή Βυζαντινή Χορωδία της Μητροπόλεώς μας υπό την χοραρχία του καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής, κ. Ιωάννου Κιαχόπουλου, απέδωσε με ευλάβεια τους υπέροχους ύμνους οι οποίοι συνοδεύονταν από την άριστη απαγγελία και αφήγηση του π. Λεωνίδα Πίττου.
      Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν προοιμιακά ένα τμήμα της υμνολογίας της Μεγάλης Εβδομάδος και να ταξιδέψουν στις άγιες ημέρες του φρικτού Πάθους και της ένδοξης Ανάστασης του Κυρίου μας.
      Με το πέρας της εκδήλωσης ο Επίσκοπός μας, στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι το υμνολογικό αυτό οδοιπορικό που εξιστορεί τα γεγονότα της προδοσίας, της καταδίκης, της Σταυρώσεως, αλλά και της Αναστάσεως του Χριστού μας, αποτελεί πηγή πνευματικής στήριξης και ελπίδας. Ο στίχος "Οὕς ἔθρεψε τό μάννα, ἐκίνησαν τήν πτέρναν, κατά τοῦ Εὐεργέτου" από τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, υποδηλώνει εν συντομία το φρικτό κακούργημα που αντιμετώπισε ο Χριστός μας, ο Ευεργέτης, από τους αγνώμονες ευεργετηθέντες. Ο Χριστός προδόθηκε από ανθρώπους τους οποίους όχι απλώς δεν έβλαψε, αλλά ευεργέτησε και ελέησε. Έκανε όμως υπομονή στο πάθος, για να φέρει -με τη θυσία Του- σε πέρας το σχέδιο της Θείας Οικονομίας. Ο Κύριός μας, γινόμενος παράδειγμα προς μίμηση, Αναστήθηκε εν δόξη, βεβαιώνοντας στον καθένα ότι η υπομονή στην προσωπική Σταύρωση έχει ως αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα την πνευματική Ανάσταση. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε στους πιστούς καλή συνέχεια της Σαρακοστής και καλό Πάσχα.
      Τέλος, ο εφημέριος του Ναού, π. Ευάγγελος, ευχαρίστησε τους προσελθόντας πατέρες και τους πιστούς, αλλά και όλους, όσοι συνέβαλλαν στην άρτια οργάνωση και εκτέλεση της εκδηλώσεως.

Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Μητροπόλεώς μας (ΒΙΝΤΕΟ)

.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Μητροπόλεώς μας (ΒΙΝΤΕΟ)