Επισκέψεις στις ενορίες του Ασπροπύργου

.

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Επισκέψεις στις ενορίες του Ασπροπύργου

    Στους Ιερούς Ναούς Αγίου Ελευθερίου, Ταξιάρχη Μιχαήλ και Αγίας Τριάδος Ασπροπύργου βρέθηκε απόψε, το απόγευμα ο Επίσκοπός μας, όπου και μετέφερε τους Αναστάσιμους χαιρετισμούς στα εκκλησιάσματα και τσούγκρισε μαζί τους το κόκκινο αυγό. 

Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά) στον Καθεδρικό

.

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά) στον Καθεδρικό

      Η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Κυριακής του Αντιπάσχα, η Κυριακή του Θωμά, εορτάστηκε σήμερα, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κ. Χρυσόστομος με συλλειτουργούς τον εφημέριο του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδη και του Διακόνους μας, π. Λεωνίδα και π. Κωνσταντίνο.
       Στο ιδιαιτέρως συγκινησιακό κήρυγμα του, ο Επίσκοπός μας, αναφέρθηκε στο μαθητή του Κυρίου, ο οποίος -όπως περιγράφεται και στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας- υπήρξε «δύσπιστος» ενώπιον του μεγάλου θαύματος της Ανάστασης του Χριστού μας. Ο «άπιστος» μαθητής Θωμάς ζήτησε απτές αποδείξεις προκειμένου να πιστέψει, αίτημα που έμελλε να καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας ως μέγα γεγονός-τεκμήριο που επιβεβαιώνει το θαύμα της Αναστάσεως και διαλύει κάθε είδους αμφιβολία και από τους πιο δύσπιστους ανθρώπους. Ο Χριστός μας, ενεμφανίσθη έμπροσθεν του Αποστόλου και μαθητή Του και τον κάλεσε να ψηλαφίσει τις πληγές Του. Ο μαθητής, Τον ανεγνώρισε και Τον ομολόγησε ως Κύριο και Θεό, αναφωνώντας χαρακτηριστικά «Ο Κύριος μου και Θεός μου!». (Ιωάννης, κ’ 25-29). Η καλή αυτή «απιστία» του Θωμά, όπως χαρακτηρίζεται από την υμνογραφία της Εκκλησίας μας, σε συνδυασμό με την ομολογία του αυτή, αποκαλύπτει τελικά την απόλυτη πίστη, που οδηγεί στη Σωτηρία του ανθρώπου.
      Ο Ποιμενάρχης μας, μίλησε και για «το επιπλέον» της εξαιρετικής σημασίας της ημέρας, αυτό του Αντιπάσχα, δηλ. της εορτής του Πάσχα, της μεγίστης Χριστιανικής εορτής που ξεκίνησε πριν από οκτώ ημέρες. Δεν παρέλειψε δε, να μας θυμίσει αυτό που ο Χριστός μας είπε στους Αγίους Αποστόλους: «λάβετε Πνεῦμα ῞Αγιον· ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται». Ο λόγος αυτός αποκαλύπτει το μεγαλείο του μυστηρίου  της Εξομολογήσεως και ως εκ τούτου της Σωτηρίας του ανθρώπου, ως αποτέλεσμα της προσωπικής του βουλήσεως και ελευθερίας, αλλά και της αγάπης του Χριστού μας. Συγκινημένος ο Επίσκοπος μας, είπε ότι σαν σήμερα πριν χρόνια, Κυριακή του Θωμά του 1997 χειροθετήθηκε πνευματικός από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χρυσόστομο για να υπηρετήσει κι αυτός το έργο του Θεού.

Σάββατο της Διακαινησίμου στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Κερατέας

.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Σάββατο της Διακαινησίμου στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Κερατέας

      Στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Κερατέας βρέθηκε σήμερα, το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προεξήρχε της ιεράς λιτανείας της Αγίας Εικόνος της Κυρίας Θεοτόκου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα μετά την Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. 
      Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Σαλαμίνος, κ. Γερόντιος. Ακολούθησε η Παράκληση προς την Παναγία τη Γοργοϋπήκοο και εν συνεχεία ο Αγιασμός και η λιτάνευση του Αγίου Εικονίσματος της Παναγίας, -υποβασταζόμενου υπό ένστολων νέων- και των Αγίων λειψάνων πέριξ της Μονής προς αγιασμόν αυτής. Η ιερά σύναξη ολοκληρώθηκε με  την ευλόγηση των άρτων και την προσκύνηση των Αγίων λειψάνων, όπου οι πιστοί είχαν την ευλογία ν’ αγιασθούν και να λάβουν το πασχαλινό αυγό υπό των Αρχιερέων. 
      Οι Αναστάσιμοι ύμνοι αποδόθηκαν από κλιμάκιο της Χορωδίας της Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος, υπό τη χοραρχία του κ. Αθανασίου Ιωαννίδη.
      Η όλη τελετή και η εκκλησιαστική τάξη της πνευματικής αυτής σύναξης οφείλεται στον ακάματο Αρχιμανδρίτη και Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος, π. Γρηγόριο Ταυλάριο.

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μονή Κοσμοσώτειρας στο Κρυονέρι

.

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μονή Κοσμοσώτειρας στο Κρυονέρι

     "Την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, της λαμπροβδομάδος όπως συνηθίζει να λέει ο λαός, η Εκκλησία μας αναμιμνήσκεται των υπερφυών θαυμασίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία ως αέναη Ζωοδόχος Πηγή ιαμάτων θεραπεύει κάθε νόσο ψυχική και σωματική σε όσους προστρέχουν στα αγιάσματά της, ιδιαιτέρως δε, στο σεμνυνόμενο υπ' αυτής Ιερό Ναό στο Μπαλουκλί της Κωνσταντινουπόλεως, όπου επιτελέστηκαν πριν πολλούς αιώνες θαυμαστές ιάσεις", ανέφερε σήμερα, στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ. Χρυσόστομος, στην πανήγυρη της ανδρώας Ιεράς Μονής Κοσμοσώτειρας Κρυονερίου της οποίας το Καθολικό τιμάται στη Ζωοδόχο Πηγή. 
     Αφ' εσπέρας τελέστηκε ο Αναστάσιμος Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας, ενώ ανήμερα της λαμπράς και κατανυκτικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε και πάλι ο οικείος Μητροπολίτης με συλλειτουργούς του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριο και κληρικούς της Μητροπόλεως μας. Με το πέρας της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας ακολούθησε μικρή λιτανεία και τράπεζα αγάπης στους κληρικούς και τις μοναστικές αντιπροσωπείες που προσήλθαν.