2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου στην Παναγία Σουμελά

Σάββατο03Φεβρουάριος2024

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου στην Παναγία Σουμελά

   Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του πολιούχου της πάλαι ποτέ κλεινής Τραπεζούντος, Αγίου Ευγενίου και των συν αυτώ Μαρτύρων Ακύλα, Κανδίδου και Ουαλεριανού, των εκ Τραπεζούντος, στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Σουμελά Ασπροπύργου.

AGIOU EVGENIOU 23 7 of 16

   Αφ΄ εσπέρας τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, πλαισιουμένου από Ιερείς και Διακόνους. 

   Την εικόνα του Αγίου -τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία- εις ένδειξη τιμής, περιέβαλαν νέοι και νέες του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Ακρίτες του Πόντου», ενδεδυμένοι παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές.

AGIOU EVGENIOU 23 8 of 16

AGIOU EVGENIOU 23 9 of 16

AGIOU EVGENIOU 23 1 of 16

AGIOU EVGENIOU 23 2 of 16

AGIOU EVGENIOU 23 4 of 16

AGIOU EVGENIOU 23 6 of 16

AGIOU EVGENIOU 23 11 of 16

AGIOU EVGENIOU 23 10 of 16

AGIOU EVGENIOU 23 12 of 16

IMG 71849

   Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Ευγενίου και των συν αυτώ, τόνισε ότι είναι μεγάλη η ευλογία που φέτος για πρώτη φορά τιμήσαμε επίσημα στον Ιερό Ναό της Παναγίας μας την μνήμη του Αγίου Ευγενίου ἔχοντας ανάμεσά μας τους τρεις μεγαλύτερους εκ Τραπεζούντος Προστάτες του Ποντιακού Ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά, τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Ευγένιο και την Αγία Νεομάρτυρα Κασσάνδρα την Τραπεζουντία. 

   Σε άλλο σημείο, ο Σεβασμιώτατος, εξέφρασε την χαρά του και την ευγνωμοσύνη του προς τα παιδιά του Συλλόγου Ποντίων και ιδιαίτερα την Πρόεδρο Πελαγία Τσούλφα, για την πάντοτε θετική ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της τοπικής μας Εκκλησίας, τους προέτρεψε, ωστόσο, να αγκαλιάσουν την Εκκλησία πηγαία, διότι η Εκκλησία είναι η ρίζα της παράδοσής μας, η οποία θα κρατήσει την παράδοση ζωντανή. 

   Κλείνοντας, ευχήθηκε ο Άγιος Ευγένιος να στηρίζει τις οικογένειες όλων και εν γένει τον θεσμό της οικογένειας τον οποίο κάποιοι θέλουν να αφανίσουν, τονίζοντας ότι 17 αιώνες πέρασαν από τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου, και όμως και το άγιο χέρι του παραμένει έως σήμερα άφθαρτο, και εμείς τον τιμούμε και αιτούμεθα την πρεσβεία του. Τον Διοκλητιανό και τον Μαξιμιανό ποιος τους τιμά; Όπως δεν τιμά κανένας αυτούς, έτσι δεν θα τιμά και όσους επιχειρούν να επιβάλουν νόμους αντίθετους προς τον νόμο του Θεού.

IMG 1951

   Ανήμερα, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Πανοσιωτάτου Ιερομονάχου π. Θεοκλήτου Κοσμοσωτειριώτου, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του προέτρεψε τους μεγαλύτερους να διδάσκουν την ιστορία στα παιδιά και στα εγγόνια τους, δεδομένου ότι ο Άγιος Ευγένιος είναι στενά συνδεδεμένος με την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, ώστε να μαθαίνουν οι μικρότεροι και να μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν τα ιερά και όσια της Πίστεως και του Έθνους μας στις επόμενες γενεές.

20240203 082222 2

AGIOU EVGENIOU 23 2 of 3

AGIOU EVGENIOU 23 3 of 3

AGIOU EVGENIOU 23 1 of 3

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes