2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η εθνική επέτειος του «ΟΧΙ» και η εορτή της Παναγίας Ελευθερώτριας

Παρασκευή28Οκτώβριος2022

Η εθνική επέτειος του «ΟΧΙ» και η εορτή της Παναγίας Ελευθερώτριας

   Την 28η Οκτωβρίου, μαζί με την επέτειο του ηρωικού «ΟΧΙ» του Έλληνα Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά στον Ιταλό πρέσβη και την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Παναγίας, της Ελευθερώτριας του Έθνους.

IMG 0491

    Με αφορμή την ένδοξη εθνική επέτειο και την λαμπρή θεομητορική εορτή, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον θεομητορικό οίκο της Σουμελιώτισσας του Ασπροπύργου, ενώπιον του πρώτου ολοκληρωμένου τμήματος της αγιογραφίας του Ναού.

    Πρόκειται για το κεντρικό τμήμα του Ιερού Βήματος, με κυρίαρχη την απεικόνιση της τιμωμένης Παντάνασσας, της Πλατυτέρας, η οποία ίσταται όρθια και σκεπάζει την Ελλάδα και τις Αλησμόνητες Πατρίδες, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη, την Μικρασία και τον Πόντο, από τους διαχρονικούς εχθρούς, ορατούς και αοράτους. Παράλληλα δε, διαχέει τις ακτίνες της Χάριτος σε όσους θερμά την επικαλούνται, ενώ δύο Άγγελοι, εκπρόσωποι των Ουρανίων Ταγμάτων, την προσκυνούν γονατιστοί πάνω στην Ελλάδα, ως Κυρία των Αγγέλων. Ιδιαιτέρως απεικονίζονται στον χάρτη ο Παρθενώνας των Αθηνών, πάλαι ποτέ Ναός της Αθηνιώτισσας Παναγιάς, ως και η Μονή Σουμελά της Τραπεζούντας, τα σημεία εκείνα, όπου βρισκόταν και κατέληξε, αντιστοίχως, η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά

IMG 2688

    Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ανεγνώσθη το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την ημέρα (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) και, ακολούθως, τελέσθηκε Δοξολογία του Θεού, ο Οποίος διά της Θεοτόκου ευλόγησε τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων παππούδων και γιαγιάδων μας, με αποτέλεσμα να γραφεί το ένδοξο έπος του ΄40 και όλος ο κόσμος να γλιτώσει από τον αιμοσταγή Χίτλερ. Καθηκόντως δε, εψάλη Δέηση και αναγνώσθηκαν ευχές υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικώς αγωνισαμένων και πεσόντων κατά τους αγώνες της ελευθερίας του Γένους. Προς τον σκοπό αυτό, ευπρεπίσθηκε κόλλυβο, το οποίο πλαισίωσαν παιδιά ενδεδυμένα παραδοσιακές φορεσιές.

   Εν κατακλείδι της σεμνής τελετής, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η Παναγία μας, όπως ανά τους αιώνες ευλογούσε τα δίκαια των αγωνιζομένων Ελλήνων, οδηγώντας τους από νίκη σε νίκη, χάρη στην ευλάβεια και την πίστη τους, το ίδιο να πράξει και τώρα, αποτελώντας για εμάς την μεγάλη Πρέσβειρα, προκειμένου πρωτίστως να επιβληθούμε στα πάθη μας, να νικήσουμε τις αδυναμίες μας και ύστερα να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε ό,τι κληρονομικά και δικαιωματικά μας ανήκει. Ευχήθηκε, επίσης, όλη η ανθρωπότητα να αξιωθεί της ειρήνης που προσφέρει ο Άρχοντας της Ειρήνης, Ιησούς Χριστός.

 IMG 2656

IMG 2700

IMG 2708

IMG 2712

   Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την εθνική επέτειο τελέσθηκε στις Ενορίες της Μητροπόλεώς μας.

   Στιγμιότυπα από την Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών

IMG 0562

IMG 0561

IMG 0567

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes