2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Προσφώνηση του Πρωτοσυγκέλου π. Μιχαήλ στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο. Αγ. Ιω.Χρυσοστόμου 2021

Παρασκευή26Νοέμβριος2021

Προσφώνηση του Πρωτοσυγκέλου π. Μιχαήλ στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο. Αγ. Ιω.Χρυσοστόμου 2021

   DSC 3446

   Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας Μητροπολίτα Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομε, 

εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, του ποιμνίου και του συνόλου της πνευματικής οικογένειας της Μητροπόλεώς μας, έχω τη χαρά και την τιμή να εκφράσω τις θερμότατες ευχές μας για έτη πολλά, χριστιανικά, έτη μετανοίας και εξόχως δημιουργικά προς δόξαν Θεού.  

   Εκτός από τις εόρτιες ευχές, αισθάνομαι έντονα την ευθύνη να εκφράσω -εκ μέρους όλων- και τις από καρδιάς ευχαριστίες για την πνευματική φροντίδα, την πατρική προστασία, την καθοδηγητική συμπαράσταση και την παραμυθητική υποστήριξη· τη στήριξη, την ενδυνάμωση, το κουράγιο που μας παρέχετε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε τώρα, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, να στεκόμαστε ακόμη εδώ, όλοι, σε τούτο τον ευλογημένο Ναό, δυνατοί και ενωμένοι.

   Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την πνευματική σας Ποιμαντορία που στόχο είχε πάντα την διαμόρφωση μιας πραγματικής και με σύμπνοια οικογένειας, αυτής της Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας·τη μεγέθυνση της οικογένειας και τον πολλαπλασιασμό των μελών της, την ποιοτική εξέλιξη, την ενότητα, την πρόοδο, την προκοπή, το φωτισμό της.

   Πέρα όμως από την αμιγή Ποιμαντορία σας ως Επισκόπου της Εκκλησίας μας, που θυσιαστικά και με ευλαβική συνέπεια ασκείτε, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και για έναν ακόμη λόγο· για το όραμα που έχετε μοιραστεί μαζί μας, για μια Μητρόπολη με βαθιά και στέρεα θεμέλια και μακρόπνοη -συν Θεώ- προοπτική. Ένα όραμα μέσα από το οποίο προκύπτει μια ιερή αποστολή, που με τη σειρά της μετουσιώνεται σε κινητροποιός έμπνευση. Η αποστολή αυτή μας κινητοποιεί να εργαζόμαστε -αντίθετα από την ορμητική κατεύθυνση των καιρών- να δραστηριοποιούμαστε, να συνεργαζόμαστε, να μοιραζόμαστε και να αναδεικνύουμε την αλήθεια κι αυτό που πραγματικά είμαστε. Είμαστε η παραδοσιακή οικογένεια, η πατρίδα, η Εκκλησία, η βαθιά πίστη, η ιστορία, το ένδοξο παρελθόν, η ιερή καταγωγή, τα ελληνικά γράμματα, η αναλλοίωτη Ορθόδοξη ταυτότητα. 

   Οι απροσδόκητες συνθήκες που η φοβερή αρρώστια διαμόρφωσε, ανέστειλε ενέργειες παιδείας, και πρωτοβουλίες και δράσεις πολιτισμού που χαρακτηρίζουν τη Μητρόπολή μας τα τελευταία χρόνια, και στόχο έχουν να αναστήσουν και να ενδυναμώσουν το εθνικό μας φρόνημα που τείνει να στερέψει μέσα μας. Η αρρώστια ανέστειλε τη συνέχεια ενεργειών στις οποίες πολλοί από εμάς κατέθεταν κομμάτι της καρδιάς τους, εκδήλωναν την προσφορά και την αγάπη τους, και μαζί με την ανάδειξη της αλήθειας, ανεδείκνυαν και προσωπικές κλίσεις, δεξιότητες και ταλέντα χαρισμένα από τον Θεό, που έμεναν αναξιοποίητα. 

   Φέτος, την εξαιρετικής σημασίας επετειακή χρονιά, των διακοσίων ετών από την Παλιγγενεσία των Ελλήνων, τη μοναδική Εθνική Επανάσταση με οικουμενικό χαρακτήρα και αντίκτυπο, στερηθήκαμε τη χαρά και την τιμή να εκδηλώσουμε την περηφάνεια μας· να μνημονεύσουμε τις σπάνιες εκείνες προσωπικότητες που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για του Χριστού την Πίστη τη Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία, μια ελευθερία που δεν είχαν καν γευθεί έως τότε… Θα μπορούσαμε να μιλάμε ατελείωτα για την μοναδική στην ιστορία Εθνική Επανάσταση του 1821 και για τους πρωταγωνιστές της, τους οποίους και δεν αξιωθήκαμε φέτος να αναδείξουμε όπως τους έπρεπε. 

   Τα γεγονότα πράγματι, ανέστειλαν την αποστολή μας, όμως δεν την ακύρωσαν, δεν την σταμάτησαν. Οι φορείς της Μητροπόλεώς μας με αντικείμενο την παιδεία και τον πολιτισμό, εξακολουθούν να εργάζονται σεμνά κι αθόρυβα υπό την καθοδήγηση σας, με την προσδοκία και την προσμονή για την συνέχεια του έργου μας, ποιο δυνατοί πλέον, περισσότερο ενωμένοι, πιο ώριμοι, πιο συνειδητοποιημένοι. Τα Κατηχητικά μας Σχολεία, οι Παιδικές Κατασκηνώσεις «Περιβόλι της Σουμελά» και οι άνθρωποι των «Υμνωδών» και της «Λυδίας» εξακολουθούν -ακολουθώντας την επιμονή και το παράδειγμά σας- να εργάζονται για την υλοποίηση ενός οράματος που πρέπει να γίνει «κοινό».

   Εκδηλώνοντας τις ευχαριστίες τους οι Φορείς, η Διευθύντρια Ευαγγελία Ψαρομμάτη, ο Χοράρχης μας Ιωάννης Κιαχόπουλος, και τα στελέχη, σας εύχονται χρόνια πολλά και καλό παράδεισο προσφέροντας κάποια δώρα, συμβολικά. Την προφορά των δώρων θα κάνουν νέοι άνθρωποι, στελέχη των Φορέων μας.

   Εκ μέρους των Παιδικών Κατασκηνώσεων «Περιβόλι της Σουμελά», το δώρο προσφέρει η Αρχηγός των Κατασκηνώσεων των Κοριτσιών, Κατηχήτρια του Ι.Η. Αγ. Νεκταρίου και Παναγίας Οδηγητρίας Αχαρνών, μέλος της Χορωδίας της Μητροπόλεώς μας «Υμνωδοί» και της θεατρικής ομάδας «Λυδίας», Χρυσάνα Γυριχίδη. Το δώρο είναι ένας πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζει την «Κληροδότρια». 

   Κληροδότρια ονομάσαμε την Ελληνική Επανάσταση, η κληρονομιά είναι η Ελευθερία, κι εμείς και τα παιδιά μας, οι κληρονόμοι. Η απεικόνιση της Κληροδότριας αποτελεί έμπνευση της Ευαγγελίας Ψαρομμάτη που υλοποίησαν στα στελέχη: Ελισάβετ Λαζαρίδου, Ελένη Μαραντίδη, Γεωργία Παύλου, Ελένη Κουγιουμτζίδου, Κωνσταντίνα Κιαχοπούλου, Σόνια Παπαδοπούλου. 

   Μέσα από την γραμματοσειρά της «Κληροδότριας» διακρίνεται το χαρακτηριστικό χέρι της Λασκαρίνας Μπουμουλίνας όταν δίνει την εντολή στους ναύτες πάνω από το πλοίο της, τον «Αγαμέμνωνα», η σημαία της Επανάστασης με τον Σταυρό στο κέντρο, οι δάφνες της Νίκης, η Ασήμω», η σπάθα του Ανδρούτσου, το καρυοφύλλι, το ξακουστό τουφέκι των αγωνιστών και στοιχεία από τον οπλισμό και τη φορεσιά των στεριανών, ο κονδυλοφόρος του Διονύσιου Σολωμού, ο λέοντας από το Θούριο του Ρήγα, η περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη, το Ευαγγέλιο πάνω στο οποίο ορκίστηκαν οι Φιλικοί και πολλά ακόμη στοιχεία που παραπέμπουν στην Ελληνική Επανάσταση.

   Η Κληροδότρια, που έχει γίνει άσμα, έχει μελοποιηθεί κι έχει εξόχως αποδοθεί από τα στελέχη του Περιβολιού, θα μπορούσε να είναι η ίδια η Εκκλησία μας, η Ορθοδοξία, η Παναγιά, η Ελλάδα, η πατρίδα, η πίστη, η παράδοση, και τόσα άλλα ιερά πρόσωπα, θεσμοί και αξίες στα οποία οφείλουμε σήμερα αυτό που είμαστε.

   Εκ μέρους της Χορωδίας της Μητροπόλεώς μας «Υμνωδοί» και των ανθρώπων της θεατρικής ομάδας «Λυδία» το δώρο προσφέρει η Ελισάβετ Λαζαρίδη, μέλος της «Λυδίας» και των «Υμνωδών», βασικό στέλεχος από το «Περιβόλι της Σουμελά», και η νεαρότερη Κατηχήτρια της Μητροπόλεώς μας. Το δώρο είναι μία ασημένια κλειδοθήκη που αναπαράγει το τύπωμα μιας χρυσής σφραγίδας του Ιωάννη Καποδίστρια με αναπαράσταση φοίνικα που φέρει στην κορυφή του τον Σταυρό, το έμβλημα της πρώτης κυβέρνησης της Ελλάδας (1827-1831). Το μυθικό πουλί, που αναγεννάται από τις στάχτες του, συμβολίζει την αναγέννηση του Ελληνικού Έθνους. 

   Εργαζόμενοι για την ανάδειξη της ιστορίας και ιστορικών προσώπων δεν θα μπορούσαμε, παρά να δωρίσουμε κάτι σχετικό με τον μοναδικό αυτό άνδρα της νεότερης ιστορίας μας, τον πολιτικό, τον διπλωμάτη, τον πατριώτη, τον Έλληνα, τον Ορθόδοξο Χριστιανό, τον άνθρωπο του οποίου η στρατηγική για την ευρωπαϊκή πολιτική προπορευόταν κατά έναν αιώνα και πλέον, τον ευφυή διανοητικά και συναισθηματικά αυτόν άνδρα, τον πρώτο μας και αλησμόνητο κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.

   Εκ μέρους των Κατηχητών Σχολείων της Μητροπόλεώς μας, το δώρο προσφέρει η Διακόνισσά μας και Κατηχήτρια του Καθεδρικού Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αχαρνών, μέλος των «Λυδίας» και βασικό στέλεχος των Κατασκηνώσεων «Περιβόλι της Σουμελά», η οποία επίσης, έχει διατελέσει και αρχηγός, Αφροδίτη Μουρατίδη. Το δώρο είναι  «Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του μεγάλου μας ιστορικού στον οποίο ως Έθνος οφείλουμε πολλά, Κων/νου Παπαρηγόπουλου. Πρόκειται για μία εννέα τόμων παλαιά και συλλεκτική έκδοση του οίκου Ελευθερουδάκη. 

   Ευχόμαστε τα Κατηχητικά Σχολεία μας, ως Φορέας -στο πλαίσιο του οράματός μας- μαζί με την Ορθόδοξη πίστη μας αναλλοίωτη και ανόθευτη, τις αξίες και την παράδοσή μας, να γίνει αγωγός μεταλαμπάδευσης και της ιστορίας μας, και των ελληνικών μας γραμμάτων, μέχρις εσχάτων.

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes