2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

«Η Κληροδότρια», Ελληνική Επανάσταση του 1821

Κυριακή02Μαϊος2021

«Η Κληροδότρια», Ελληνική Επανάσταση του 1821

Η ΚΛΗΡΟΔΟΤΡΙΑ ΛΕΥΚΟ

   Κληθήκαμε φέτος να εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 

   Κι όλοι μας, η Εκκλησία και οι Μητροπόλεις, η Πολιτεία, οι Σύλλογοι και οι Φορείς, τα Σχολεία, τα Ιδρύματα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά, ακόμη και εταιρείες και επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κι όπου υπάρχει ομάδα, κοινότητα Ελλήνων, όλοι, είπαμε με χαρά κι ενθουσιασμό να συμμετέχουμε στην μεγάλη αυτή εθνική επέτειο.  

   Κι είπαμε να οργανώσουμε εκδηλώσεις, παρελάσεις, αφιερώματα, παραστάσεις, διαγωνισμούς, ομιλίες και πάσης φύσεως ενέργειες ανάδειξης του μεγάλου γεγονότος. 

   Και μεταξύ μας χτίστηκε μια όμορφη άμιλλα, ένας ευγενής ανταγωνισμός πρωτοτυπίας και καινοτομίας δράσεων προβολής του ηρωικού έργου των προγόνων. 

   Κι εκεί που η λαχτάρα μας για συμμετοχή στην οικουμενική αυτή πανήγυρη γινόταν έμπνευση για δημιουργία πνευματική και καλλιτεχνική· εκεί που ο ενθουσιασμός μας γινόταν κινητήριος δύναμη ανάπτυξης έργων ικανών να μνημονεύσουν επάξια το μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας· εκεί, τότε, περιπλανώμενοι μελετητές ακόμη στα νάματα του παρελθόντος μας, συνεπαρμένοι από το βάθος, το εύρος, την ουσία, την μοναδικότητα του θαύματος εκείνου, συγκλονισμένοι από την άσβεστη φλόγα στη διάρκεια των χρόνων, γοητευμένοι από τις φυσιογνωμίες της εποχής· εκεί, εμείς μικροί ιστοριοδίφες, βουτηγμένοι στην δαιδαλώδη ύλη πηγών και πληροφοριών, παλαιών και νεότερων, ελληνικών και ξένων, γνήσιων, αντικειμενικών ιστορικών πηγών, μα και ανακριβειών που οδηγούν σε αμφισβητήσεις, διχογνωμιών, και δυστυχώς σύγχρονων, μεθοδευμένα αποδημητικών της ιστορίας μας πηγών, συνειδητοποιήσαμε την τεράστια διάσταση του Αγώνα.

   «Ο Σηκωμός», οι πνευματικές του καταβολές, η τετρακοσίων ετών προετοιμασία, οι θεμελιωτές του στο Μητροπολιτικό και μη χώρο, οι προεκτάσεις του, θα μπορούσαν να αποτελούν αποκλειστικό αντικείμενο μελέτης μιας ολόκληρης ζωής και πλέον. Η Επανάσταση του «υπόδουλου» Ορθόδοξου Έθνους που δημιούργησε το πρώτο κράτος στην ιστορία του, είναι ένα θαυμαστό γεγονός, την πολύτιμη κληρονομιά του οποίου φαίνεται να μην έχουμε αποτιμήσει στο σύνολό της και με ειλικρίνεια -ως κράτος- σήμερα. 

   Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, μια Εθνική Επανάσταση, υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, καμωμένη για ολόκληρη την οικουμένη όπως καθετί Ορθόδοξο κι Ελληνικό, μας κληροδότησε την κατάργηση της δουλείας και μας χάρισε αναγεννημένη την ελευθερία του Ορθόδοξού μας Ελληνικού κράτους, του Έλληνα πολίτη, του ανθρώπου, του Χριστιανού. Την ελευθερία που σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου, και που περιορίζεται από τους θεσμούς και την δικαιοσύνη. Την αληθινή ελευθερία που ποτέ δεν χάθηκε, μα μόνο ταπεινώθηκε για χρόνια. Την ελευθερία του πνεύματος που «υποπτεύθηκε» από αρχαιοτάτων το Γένος μας, και που μας δώρισε απλόχερα Εκείνος με τον ερχομό και την Ανάστασή Του. 

   Η Επανάσταση μάς κληροδότησε το ήθος της Ελευθερίας.

   Κι αφού τόσο σπουδαία είναι η κληρονομιά της, έτσι την είπαμε την Ελληνική Επανάσταση του 1821: 

«Η ΚΛΗΡΟΔΟΤΡΙΑ»

   Η μεγάλη μας Κληροδότρια είναι ταυτισμένη με την φλόγα της Πίστης, με την αγάπη για την Πατρίδα, με την αγία μας Ορθοδοξία, με την ιερή Εκκλησία του Χριστού, με την ελευθερώτρια Παναγιά μάνα του Λυτρωτή και μητέρα όλων, με την ίδια την Ελλάδα κοιτίδα του πολιτισμού, με την Ρωμιοσύνη· με την ανάληψη της Ευθύνης, την ομορφιά της Αυτοθυσίας, την ιερή Αποστολή, την υπέρτατη εκδήλωση της Αγάπης, την χαρά της Προσφοράς, την γνώση της Ιστορίας, την αδιάκοπη Μάχη, την Αναγνώριση της αστοχίας, την Μετάνοια, την Ευγνωμοσύνη, την τιμή της Δικαιοσύνης· είναι συνιφασμένη με την Υπομονή, την Προσδοκία, την Ενότητα, την Γνησιότητα· με την ομορφιά της Ζωής, την καλή Αγγελία, την Νίκη επί της δουλείας, με την Σωτηρία, με την Ανάσταση, με την Αλήθεια

   Η Κληροδότρια θα μπορούσε να είναι όλα αυτά που κρύβει μέσα της η Ελληνική Επανάσταση του 1821.

   Εμείς, το «Περιβόλι της Σουμελά» της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου, φιλοτεχνήσαμε την μεγάλη μας Κληροδότρια, την κάναμε σύμβολο και ύμνο, την τραγουδήσαμε, την κάναμε σημαία, λάβαρο και την υψώσαμε, την κάναμε αρχή, σπουδή και μελέτη ασταμάτητη, για να μας γίνει δίδαγμα, βίωμα και συνέχεια· για να έχουμε γνώση κι επίγνωση του χρέους και της ευθύνης· για να τιμήσουμε φέτος την μεγάλη μας κυρά στην διακοσιοστή επέτειό της, αλλά και κάθε χρόνο, όπως της πρέπει. 

Ευαγγελία Ψαρομμάτη

Διευθύντρια Κατηχητικών Σχολείων,

Παιδικών Κατασκηνώσεων «Περιβόλι της Σουμελά» & Θεατρικής Ομάδας «Λυδία»

 

Στην δημιουργία του λογοτύπου «Η ΚΛΗΡΟΔΟΤΡΙΑ» συνέβαλαν τα στελέχη από το «Περιβόλι της Σουμελά»:

Ελένη Μαραντίδη (γραφιστική)

Ελισάβετ Λαζαρίδου (σχέδιο)

Ελένη Κουγιουμτζίδου (σχέδιο)

Κωνσταντίνα Κιαχοπούλου (σχέδιο)

Γεωργία Παύλου (σχέδιο)

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes