2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η Εξόδιος Ακολουθία της Μοναχής Χρυσοστόμης στην Ι.Μ. Παναχράντου Μεγάρων

Δευτέρα27Ιούλιος2020

Η Εξόδιος Ακολουθία της Μοναχής Χρυσοστόμης στην Ι.Μ. Παναχράντου Μεγάρων

 IMG 0555

 

   Με αισθήματα χαρμολύπης η Ιερά Μονή Παναχράντου Μεγάρων απέδωσε τον τελευταίο ασπασμό σε μία εκ των πρώτων αδελφών της Μονής, την Μοναχή Χρυσοστόμη, κατά κόσμον Βενετσάνα Καπετάνη (1930-2020). Χαρά, αφενός, διότι ένας θυσιασμένος άνθρωπος του Θεού παρέθεσε την ψυχή του εις τας χείρας του Νυμφίου που παιδιόθεν αγάπησε. Λύπη, αφετέρου, διότι κατά τα ανθρώπινα, η Ιερά Αδελφότητα στερήθηκε μια Οσιωτάτη Μητέρα και Αδελφή η οποία ανήκε στην ιερά αδελφότητα από το έτος 1948.
   Στην Εξόδιο Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτή, του χωρισμού της ψυχής από το σώμα. Όσο οι άνθρωποι είμαστε εν ζωή, πονούμε, λυπούμεθα και στενάζουμε, γεγονός που οφείλεται στο ότι είμαστε εξόριστοι από τη φυσική μας κατάσταση, τον Παράδεισο. Για τον λόγο αυτό όλοι μας έχουμε ανάγκη τον σωματικό θάνατο, ο οποίος θα σηματοδοτήσει την αρχή της νέας και αιώνιας ζωής, εάν κατά την επίγεια ζωή μας φροντίζουμε με συνέπεια να αρέσουμε στον Θεό. 
   Η Μακαριστή Χρυσοστόμη από την νεότητά της κατανόησε την υψηλή προοπτική της. Πίστεψε στην Ανάσταση, αγάπησε τον Σωτήρα Χριστό και αξιώθηκε της μεγαλύτερης τιμής· να ενδυθεί το Αγγελικό Σχήμα. Ορμώμενη από τις Ερυθρές, μετέβη στα Μέγαρα και ως μια εκ των πρώτων Αδελφών της Μονής Παναχράντου, υπεβλήθη σε πολλούς μόχθους μαζί με τις συμμονάστριές της, προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Όπως φάνηκε ύστερα, οι μόχθοι εκείνοι πέτυχαν το έλεος του Θεού, με αποτέλεσμα η άλλοτε έρημος γη των Μεγάρων να μετατραπεί στο σημερινό περικαλλέστατο Μοναστήρι, όπου νυχθημερόν δοξάζεται η Κυρά-Παναγιά. Συν τοις άλλοις, το κύριο γνώρισμα που θα αντίκριζε εκείνος που την συναντούσε ήταν η πλούσια Διάκριση, δεδομένου ότι η κάθε της κίνηση ήταν μετρημένη, και στόχευε στην επίτευξη του θελήματος του Θεού.
Επικήδειο λόγο προς την Μακαριστή εκφώνησε και η Ηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Μαριάμ, η οποία εξιστόρησε την Μοναχική πορεία της Μακαριστής, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υπακοή που υπήρξε το πνευματικό της κόσμημα. Υπήρξε πνευματικό ανάστημα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας μας, κυρού Χρυσοστόμου. Μέσα από τη πνευματική επικοινωνία με τον Γέροντά της, αποκόμισε πλούσια πνευματικά εφόδια, τα οποία με χαρά και ανιδιοτέλεια μεταλαμπάδευσε στις νεώτερες Μοναχές. Το θυσιαστικό της πνεύμα στήριξε σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο της Μονής, και ιδιαιτέρως τις δύο Γερόντισσες στις οποίες συμπαραστάθηκε συνειδητά. Τώρα, η αδελφή Χρυσοστόμη αφήνει την Μονή και πορεύεται να συναντήσει τον Γέροντα και τις συμμονάστριές της. Άλλη μια ψυχή φεύγει για να μεσιτεύσει στον Κύριο ώστε όλη η αδελφότητα να συναντηθεί ξανά και πάλι στην μένουσα Μονή της Παναχράντου, εντός της των Ουρανών Βασιλείας.
   Με τον ενταφιασμό του σκήνους της, τόσο ο Σεβασμιώτατος όσο και η Γερόντισσα ευχήθηκαν η ψυχή της Μακαριστής να αναπαυθεί στην κατάσταση των δικαίων.

 IMG 0513

IMG 0517

IMG 0520

IMG 0535

IMG 0538

IMG 0542 1

IMG 0545 1

IMG 0551

IMG 0553

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes