2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Δράμα

Τετάρτη12Φεβρουάριος2020

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Δράμα

   Την μνήμη των Τριών Ιερών αναστημάτων των Γραμμάτων και των Επιστημών, Μέγα βασίλειο, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιερό Χρυσόστομο τίμησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος με επίσκεψή του στη Μακεδονία μας, και συγκεκριμένα στην ιστορική πόλη της Δράμας, φιλοξενούμενος του επιχώριου Μητροπολίτου Φιλίππων και Μαρωνείας κ. Αμβροσίου.

   Στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών τελέσθηκε κατά την παραμονή της εορτής ο Μέγας Εσπερινός καί η λιτή χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Γαρδικίου κ. Κλήμεντος. Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε, με την ολοκλήρωση των Ιερών Ακολουθιών, στον πρότυπο βίο και το έργο των τριών Αγίων μορφών και φωστήρων της Εκκλησίας μας. 

IMG 2429

IMG 2428

   Σήμερα, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, της ταυτισμένης με την Ελληνορθόδοξή μας Παιδεία, τελέσθηκε πανηγυρικά ο Όρθρος και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του οικείου Ιεράρχου, κ. Αμβροσίου.

   Ο Επίσκοπός μας εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της εορτής αναφερόμενος στη διαχρονική προσφορά των τριών ανδρών στο σύνολο της ανθρωπότητας. Τρεις κυριολεκτικά πανεπιστήμονες, με βαθιά και ειδική γνώση σε πολλά και διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού, με μοναδική για την εποχή τους επιστημονική κατάρτιση στη ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά, εξαιρετικοί παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί, μα κυρίως, πραγματικοί θεολόγοι. Το αποτύπωμά τους στην ιστορία παραμένει μοναδικό, τόσο μέσα από το συγγραφικό τους έργο, όσο και μέσα από την πολύπλευρη προσφορά τους στα κοινά ως Επίσκοποι. Τρεις μορφές, που εκτός από την πολυμάθειά τους, την αγάπη τους για την Εκκλησία του Χριστού και τους ανθρώπους, διέθεταν τα χαρακτηριστικά της ανδρείας, της γενναιότητας και της ανάληψης της ευθύνης. Χαρακτηριστικά που μόνον σπουδαίες μητέρες και παιδαγωγοί θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν στις ψυχές και τον χαρακτήρα των φωτεινών αυτών προσωπικοτήτων της Εκκλησία μας.

   Ο Σεβασμιώτατος ιδιαιτέρως μίλησε για  τον σημαντικό ρόλο της μάνας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, με αναφορά στις τρεις αντίστοιχα Αγίες γυναίκες και μητέρες των Τριών Ιεραρχών, την Εμμέλεια, τη Νόνα και την Ανθούσα. Ειδικά στις ημέρες μας, είπε, κατά τις οποίες η κοινωνία έχει ανάγκη από Αγίους ανθρώπους, ο ρόλος της μάνας καθίσταται ιερός.

   Τον επίλογο της εορτής έκανε ο οικείος Ιεράρχης ο οποίος και ευχαρίστησε πρωτίστως τους Αρχιερείς, τις συνοδείες τους, αλλά και το ποίμνιο της πόλεως που παρέστη τιμητικά.

IMG 2424

IMG 2425

IMG 2433

IMG 2434

IMG 2436

IMG 2437

IMG 2438

IMG 2439

IMG 2441

IMG 2444

IMG 2449

IMG 2446

IMG 2447

IMG 2452

IMG 2453

 

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes