2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Κυριακή των Αγίων Πατέρων στον Καθεδρικό

Κυριακή09Ιούνιος2019

Κυριακή των Αγίων Πατέρων στον Καθεδρικό

   Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών λειτούργησε σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α' Οικουμενικής Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος.

   Στην ομιλία του, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στο έργο και τη σημασία της Α' Οικουμενικής Συνόδου, κατά την οποία συμμετείχαν μεγάλες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας, μεταξύ  των οποίων ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άγιος Νικόλαος και πολλοί άλλοι.

   Το κύριο ζήτημα που απασχόλησε τους Θείους Πατέρες ήταν η καταδίκη της αίρεσης του Αρείου, ενός "πνευματικού" ανθρώπου με τεράστια μόρφωση, η αλαζονεία του οποίου τον οδήγησε σε παρέκκλιση από την Ορθή Πίστη, υποστηρίζοντας λανθασμένα, ότι ο Χριστός είναι κτίσμα Θεού. Για τον λόγο αυτό, οι Άγιοι, έκριναν απαραίτητο να διατυπώσουν την Ορθόδοξη Θεολογία συνοπτικά, ώστε να προστατέψουν τα πιστά μέλη της Εκκλησίας, παραδίδοντας σε εμάς το Σύμβολο της Πίστεως.

   Εξίσου σημαντική ήταν η απόφαση της Συνόδου για τον εορτασμό του Πάσχα, καθώς μέχρι τότε οι τοπικές Εκκλησίες εόρταζαν ξεχωριστά την Ανάσταση του Κυρίου. Αποφάσισαν λοιπόν, ότι το Πάσχα θα κινείται την περίοδο ανάμεσα στις 22 Μαρτίου και τις 25 Απριλίου, γεγονός που εμφανώς παρέβλεψαν αυτοί που πρόσθεσαν τις 13 ημέρες στο ημερολόγιο.

   Η Σύνοδος των 318 Θεοφόρων Πατέρων επέβαλε το «ανάθεμα», την αποκοπή δηλαδή από το Σώμα της Εκκλησίας των Χριστιανών εκείνων που επικοινωνούν προσευχητικά και Μυστηριακά με όσους εορτάζουν το Πάσχα με τους αιρετικούς. Κίνητρο για τη λήψη αυτής της  απόφασης, ήταν ασφαλώς η επιθυμία των Αγίων Πατέρων να διατηρήσουν καθαρή την Ορθόδοξη Αλήθεια από κάθε είδους εξωτερικό και καινοφανές στοιχείο. Ίσως οι αποφάσεις των Πατέρων να θεωρούνται σκληρές για πολλούς, δεν παύουν ωστόσο να εκφράζουν την αγάπη, την αλήθεια και βέβαια την βαθύτερή τους φροντίδα για την διατήρηση εις το ακέραιο των εντολών που οι Άγιοι Απόστολοι και, κατ' επέκταση, ο Ίδιος ο Χριστός, μας παρέδωσε.

 

2

3

4

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes