2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η Ακολουθία του Ακαθίστου στον Καθεδρικό

Παρασκευή12Απρίλιος2019

Η Ακολουθία του Ακαθίστου στον Καθεδρικό

   Με τον απαιτούμενο σεβασμό και την δέουσα ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο της Υπερμάχου, πραγματοποιήθηκε απόψε η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ. Χρυσοστόμου.

   Κληρικοί της Μητροπόλεως μας και πλήθος πιστών που κατέκλισαν τον Καθεδρικό, πλημμυρισμένοι από κατάνυξη, συγκίνηση, αλλά και βαθιά πίστη στη μεγάλη Ευεργέτιδα του Έθνους και του λαού μας, μιμήθηκαν για λίγο τον αγωνιώντα, και τελικά ευγνώμονα εκείνο λαό, τους Ρωμιούς προγόνους μας, που το έτος 626μ.Χ., όρθιοι, έψαλαν το αριστούργημα αυτό της Βυζαντινής Υμνογραφίας, συγκεντρωμένοι στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, στη Βασιλεύουσα. 

   Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε και ο Σεβασμιώτατος στην άκρως παραμυθητική και ενθαρρυντική ομιλία του, κατά την οποία εξιστόρησε το θαυμαστό συμβάν που συνετελέσθη πριν από 1400 περίπου χρόνια. Όταν ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος απουσίαζε σε εκστρατεία στην Περσία για την επανάκτηση του Τιμίου Σταυρού, Πέρσες και Άβαροι  εισέβαλαν στην Πόλη. Ο Πατριάρχης Σέργιος, αναπτέρωνε το φρόνημα του πανικόβλητου λαού της Κωνσταντινουπόλεως, γυρνώντας στους δρόμους, με την εικόνα της Παναγίας στα χέρια, πείθοντας τους πάντες πως η Υπέρμαχος Στρατηγός δεν θα επιτρέψει τη λεηλασία από τους βάρβαρους. Πράγματι, οι Πολίτες με θέρμη ικέτευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιορκίας, την Παναγία. Εκείνη, ανταποκρινόμενη στη δυνατή προσευχή τους, στάθηκε σύμμαχος άξια και ανίκητη, προστάτιδα της Βασιλεύουσας και των πιστών υπηκόων της. Ευγνώμονες για τη σωτήρια που ο Θεός επιτέλεσε δια τις πρεσβείες της Θεοτόκου, οι Ρωμιοί, όλο το βράδυ έκαναν αγρυπνία όρθιοι ψάλλοντας τον Ύμνο, απ’ όπου πήρε και την ονομασία «Ακάθιστος». Οι Άγιοι πατέρες, εις μνήμην του γεγονότος, όρισαν να τελείται η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου την 5η Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 

   Άλλη ελπίδα, καταφύγιο, προστασία, ασφάλεια, στήριγμα, κατανόηση, δεν έχουμε, είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Επίσκοπός μας, παρά μονον την Παναγία μας, ενθαρρύνοντας το ποίμνιο να εκδηλώσει ξανά την ίδια θέρμη προς το Άγιο πρόσωπό της, ώστε όπως τότε έτσι και σήμερα, να εισακουστούμε. 

1

2

3

4

5

6

7

9

10

11

12

13

14

15

16

17

19

20

21

22

23

24

25

26

27

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes