2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Β' Κυριακή Λουκά στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Γοργοϋπηκόου στην Οινόη Αττικής

Κυριακή14Οκτώβριος2018

Β' Κυριακή Λουκά στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Γοργοϋπηκόου στην Οινόη Αττικής

   Στην πανηγυρίζουσα ανδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοϋπηκόου στην Οινόη Αττικής τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες του Μεγάλου Εσπερινού εχθές, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας σήμερα, Β' Κυριακή Λουκά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.

   Ο Επίσκοπός μας, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, σήμερα, ανήμερα της μεγάλης και διπλής εορτής της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Γοργοϋπηκόου αφενός και αφετέρου της Αγίας Σκέπης του θαύματος των Βλαχερνών το οποίο και τιμούμε, κήρυξε το Θείο λόγο. 

   Στην ομιλία του, αναφέρθηκε αρχικά στο θαυματουργό εικόνισμα της Γοργοϋπηκόου που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους, μίλησε δε, στη συνέχεια, για την Αγία Σκέπη και αφηγήθηκε το θαυμαστό γεγονός το οποίο επιτελέσθη στον Ιερό Ναό των Βλαχερνών της Κωνσταντινουπόλεως με την εμφάνιση της Παναγίας μας, την εποχή του αυτοκράτορος Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού (886-911). «Η Παναγία μας, συνοδευόμενη από πλήθος Αγίων που έψαλλαν ύμνους και υποβασταζόμενη από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια ολονύχτιας αγρυπνίας στο Ναό των Βλαχερνών, στον Όσιο Ανδρέα το Σαλό και στον ακόλουθό του Επιφάνιο. Η Θεοτόκος, γονάτισε και προσευχήθηκε, κατόπιν έβγαλε από πάνω της το μαφόριό της, το άπλωσε ωσάν Σκέπη πάνω από το πλήθος των παρευρισκομένων πιστών, μετά το ξανά φόρεσε και αποχώρησε με τη συνοδεία της από τον Ιερό Ναό.

   Το θαύμα της παρουσίας της Παναγίας μας έδωσε ελπίδα και κουράγιο στους Ρωμιούς που απειλούντο τον καιρό εκείνο από τους Άραβες. Γι΄ αυτό και η αντιμετώπιση του κινδύνου των εισβολέων, αποδόθηκε στην χαρισματική παρέμβασή της. Η Εκκλησία μας έκτοτε, θέσπισε το γεγονός ως Θεομητορική εορτή και όρισε να εορτάζεται την 1ηΟκτωβρίου.

    Ο Σεβασμιώτατος στο πλαίσιο της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, μεταφέρνοντάς μας το ιδιαίτερό του μήνυμα, να είμαστε δηλαδή, ευσπλαχνικοί προς όλους, φίλους και εχθρούς ανεξαιρέτως, χάρη Χριστιανική, που δίδεται στον άνθρωπο, κατόπιν προσευχής και Θείας παρέμβασης.

   Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν κληρικοί, πλήθος πιστών, καθώς και η Δήμαρχος Μάνδρας κα Ιωάννα Κριεκούκη.

Από τον Εσπερινό

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία 

1

2

3

4

5

6

7

8

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes