Κυριακή των Αγίων Πατέρων Α’ Οικουμενικής Συνόδου στον Καθεδρικό

.

Κυριακή20Μάιος2018

Κυριακή των Αγίων Πατέρων Α’ Οικουμενικής Συνόδου στον Καθεδρικό

            Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

            Στην ομιλία του ο Επίσκοπός μας, αναφέρθηκε στη σημασία της Α' Οικουμενικής Συνόδου. Τριακόσιοι δέκα οχτώ θεοφόροι Άγιοι Πατέρες -μεταξύ των οποίων και οι Άγιοι Νικόλαος, Σπυρίδων, Υπάτιος και Αθανάσιος- συνήλθαν το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας και με Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου τον Μέγα και Άγιο Κωνσταντίνο, τον αυτοκράτορα, διευθέτησαν τα μείζονα θέματα που απασχολούσαν την περίοδο εκείνη την Εκκλησία και την Ορθοδοξία. Συγκεκριμένα, καταδίκασαν την αίρεση του Αρειανισμού, που πρέσβευε ότι ο Χριστός μας ήταν δημιούργημα του Θεού κι όχι υπόσταση  του Θεού. Στην πλάνη αυτή υπέπεσε ο ιδιαιτέρως μορφωμένος κληρικός Άρειος, του οποίου η γνώση και η εξ αυτής πηγάζουσα αυτοπεποίθηση και ο εγωισμός, κυριάρχησαν στη συνείδησή του και επικράτησαν έναντι της σεμνότητας, της αυτογνωσίας και ως εκ τούτου της χάριτος της αληθείας.  

            Ένα ακόμη θέμα για το οποίο απεφάνθη η εν τη Νίκαια Οικουμενική Σύνοδος, ήταν ο καθορισμός του χρόνου του εορτασμού του Πάσχα το οποίο και θεσπίσθηκε ως κινητή εορτή που πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, μεταξύ της 22ας  Μαρτίου έως την 25η Απριλίου. Όσοι δεν τηρούν τον βασικό αυτό κανόνα του Πασχαλίου, ή συλλειτουργούν με αυτούς που δεν τον τηρούν, ορίστηκε από την ίδια Σύνοδο να έχουν τα κανονικά επιτίμια από την Ορθόδοξη  Εκκλησία του Χριστού. Θλίψη προξενεί το γεγονός ότι με το νέο ημερολόγιο, ο εορτασμός του Πάσχα ξεπερνά την 25η Απριλίου, κάτι που προξενεί σοβαρές επιπτώσεις, όπως τον περιορισμό ή την κατάργηση της νηστείας των Αγίων Αποστόλων, της 4ης μεγάλης καθιερωμένης νηστείας των Χριστιανών. Ακόμη θλιβερότερο είναι το γεγονός του συνεορτασμού του Πάσχα «δήθεν» Ορθοδόξων με τους Λατίνους, την περίοδο δύο εβδομάδες και πλέον πριν από το Ορθόδοξο Χριστιανικό Πάσχα. Ο Επίσκοπός μας, ενδεικτικά αναφέρθηκε στην Εκκλησία της Φιλανδίας (συνεορτάζει με Λατίνους) με την οποία συλλειτουργούν και έχουν κοινωνία οι κατά τόπους λεγόμενες Ορθόδοξες  επίσημες Εκκλησίες. Είπε ακόμη, ότι εμείς οι Ορθόδοξοι δεν είμαστε προσκολλημένοι φανατικά στη διαφορά των 13 ημερών, αλλά σεβόμαστε και τηρούμε με επιμέλεια τα θεσπίσματα και τους γεγραμμένους και υπογεγραμμένους εκ των Αγίων Πατέρων κανόνες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

            Τέλος, ο Επίσκοπός μας, έκανε λόγο για τις παράλογες αποφάσεις και τα αντίστοιχα άνομα νομοθετήματα που θεσπίζονται από την Ελληνική Βουλή  τον τελευταίο καιρό. Χαρακτηριστικά είπε ότι έχουν νομοθετηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, όσα δεν μας είχαν επιβληθεί ούτε τα τετρακόσια χρόνια της τουρκοκρατίας. Ιδιαιτέρως μίλησε για το πρόσφατο "τερατούργημα"  νομοθέτημα που αφορά στην αναδοχή των παιδιών και που καταδικάζει κάποια ανυπεράσπιστα πλάσματα, να μεγαλώσουν σε συνθήκες νοσηρές, αφύσικες και παράλογες, Η οικογένεια, είπε είναι ο πρώτος θεμελιώδης θεσμός που η Εκκλησία μας σύστησε και κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει ή να τον καταργήσει.

            Ο Σεβασμιώτατος με το πέρας της Θείας Λειτουργίας μετέβη στον Ασπρόπυργο όπου πραγματοποιείτο από νωρίς η 14η αιμοδοσία της Μητροπόλεώς μας.

IMG 4037