2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ασπρόπυργο

Παρασκευή06Απρίλιος2018

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ασπρόπυργο

         Σε ατμόσφαιρα σύμπνοιας και ενότητας, βρέθηκαν και πάλι, για 5η συνεχή χρονιά, οι χιλιάδες πιστών του Ασπροπύργου, στην Πλατεία Γενοκτονίας στη περιοχή Γκορυτσάς, σημείο συνάντησης των τριών Επιταφίων των όμορων ενοριών της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Ελευθερίου και του Ταξιάρχη Μιχαήλ Ασπροπύργου. 

         Η ενωτική αυτή παράδοση των ενοριών με πολλαπλό συμβολισμό, είχε φέτος διπλό εορταστικό χαρακτήρα, είπε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, που χοροστάτησε στον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου και κατόπιν προεξήρχε της λιτανευτικής πομπής του Επιταφίου με την ενορία της Αγίας Τριάδος.

         Από την κατάλληλα διαμορφωμένη εξέδρα, στην πλατεία Γενοκτονίας, μίλησε ο Επίσκοπός μας απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πιστούς. Στα δύο χιλιάδες χρόνια και πλέον από την Ανάσταση του Χριστού μας, είπε, διαπιστώνουμε πως ήταν και είναι ο μόνος επί γης που κυριάρχησε επί λαών και εθνών με μοναδικό όπλο την αγάπη και την συγχωρητικότητα. Ήταν Εκείνος, που ανέτρεψε τα κοινωνικά δεδομένα, την ιεραρχία στις προτεραιότητες, την τιμή και την αξία στη ζωή του ανθρώπου. Στρατηγοί και κυβερνήτες κατόρθωσαν να επικρατήσουν και να εξαπλώσουν τις επικράτειές τους, μέσω λεηλασιών και βίας. Ο Χριστός, ερχόμενος από την ταπεινότερη των πόλεων, τη Ναζαρέτ,  αποτελεί το μοναδικό πρόσωπο στην ιστορία του ανθρώπου που κατάφερε να εξαπλώσει το βασίλειο Του, επί γης και διαχρονικά, με τον λόγο Του, τη διδασκαλία και την αγάπη Του. Σήμερα εμείς, πιστοί σε Αυτόν καθηκόντως τιμούμε, σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας και το έθος των Ορθοδόξων, τον Κύριο για τη Θεόσωμη ταφή Του, ύστερα από το γενναίο εκούσιο Πάθος Του. Εορτάζουμε όμως παράλληλα και την πρώτη εορτή του Χριστιανισμού, το μέγα γεγονός της γεμάτης σιγουριά συγκατάβασης της Θεοτόκου στο θέλημα του Κυρίου, τον Ευαγγελισμό. Μαζί με το γεγονός της ταφής Του, συνεορτάζουμε την ελπίδα, το χαρμόσυνα μήνυμα για την σωτηρία του ανθρώπου. Αυτό ήταν το συναίσθημα και των Αποστόλων, που αμέσως μετά την οδυνηρή θλίψη που βίωσαν για τον άδικη Σταύρωση του Χριστού μας, ξαναγεννήθηκαν με την Ανάστασή Του και γεμάτοι ελπίδα και πίστη, συνέχισαν το έργο για το οποίο είχαν προοριστεί. Το ίδιο ακριβώς, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, πρέπει να είναι αυτό που κι εμείς αισθανόμαστε σήμερα. Παρά την θλίψη που μας καταβάλει για την επαναλαμβανόμενη Σταύρωση του Χριστού μας και την αδικία ενάντια στην πατρίδα, το έθνος και το μέλλον των παιδιών μας, εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί προσδοκούμε την σωτηρία, την Ανάσταση και συνεορτάζουμε την ελπίδα, τον Ευαγγελισμό. 

         Τους ολάνθιστους Επιταφίους σήκωσαν στα χέρια νέοι ενδεδυμένοι με παραδοσιακές στολές του Πόντου, νέες αντίστοιχα τους περιστοίχισαν, ενώ συνόδευσαν πλήθος παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων των ενοριών ενδεδυμένα με φορεσιές, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Ασπροπύργου. Στο ιδιαίτερο αυτό γεγονός παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου, οι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και βέβαια οι χιλιάδες των πιστών.

         Ο Σεβασμιώτατος με την ολοκλήρωση της λιτανευτικής πομπής επιλόγισε απευθυνόμενος στο ποίμνιο της ενορίας της Αγίας Τριάδος, με την ευχή ο Κύριος να μας προστατεύει και να μας φωτίζει. Να αλλάξουμε, να διορθωθούμε και να γίνουμε όπως Εκείνος θέλει. Η Κυρία Θεοτόκος να είναι η μεγάλη πρέσβειρα για όλους μας. Ο Χριστός ανεστήθη και το ημερολόγιο έγραφε 25 Μαρτίου, είπε. Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που διατηρούμε τα πάτρια και τις παραδόσεις που μας κληροδότησαν οι Άγιοι πατέρες, αξιωνόμαστε να εορτάζουμε την διπλή αυτή εορτή. 

         Ο Επίσκοπός μας, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εφημέριους των ενοριών, τους Ιεροψάλτες, τα Κατηχητικά Σχολεία, το Σύλλογο «Ακρίτες του Πόντου» για τη συμμετοχή τους και όλους, όσοι συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση και διεξαγωγή της μεγάλης λιτανείας των Επιταφίων.

1UJI

2OJI

3OJI

4OJI

5JIO

6IJO

7OIJ

8JIO

9DG

10DG

11NI

12IN

13IN

14IUN

15NIU

16NIU

17IN

18DG

19EG

20DG

21NI

22IN

23INU

24IN

25NI

26NI

27IN

28FGH

29SF

30F

31NIU

32INU

33INU

34NI

35IUN

36IN

37NUI

38IN

39DG

40GR

41IN

42IN

43I

45IN

46IN

47IN

48FGH

49DFG

50FGH

51NI

52DG

53NI

54IN

55INU

56OI

57OI

58FG

59N

61IN

62INU

63INU

64IN

65INU

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes