2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Β’ Κυριακή νηστειών στον Καθεδρικό

Κυριακή04Μάρτιος2018

Β’ Κυριακή νηστειών στον Καθεδρικό

        Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών λειτούργησε σήμερα ο Επίσκοπός μας κ. Χρυσόστομος, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο π. Μιχαήλ και τον Διάκονο π. Νεκτάριο.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, αυτή της «θεραπείας του παραλυτικού». Ο Σεβασμιώτατος μέσα από την ανάλυση και ερμηνεία της παραστατικής περιγραφής του Ευαγγελιστή, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Κύριος συνέδεσε τη σωματική θεραπεία του πιστού ανθρώπου με την άφεση των αμαρτιών του, κάνοντας σαφή την προτεραιότητα της αφέσεως των αμαρτιών για την αποκατάσταση της συνολικής υγείας του παραλύτου. Το συγκλονιστικό θαύμα της σωματικής θεραπείας ως διάδοχη ενέργεια της αφέσεως των αμαρτιών, όπως σοφά έκανε ο Χριστός, ενδυνάμωσε την πίστη των παρευρισκόμενων σχετικά με την ταυτότητα και τη διδασκαλία του Ιησού. Το υψίστης σημασίας για τον άνθρωπο γεγονός της συγχωρήσεως, αφέσεως και απαλλαγής από τις αμαρτίες του παρελθόντος και η προσφορά μιας νέας ευκαιρίας για ενάρετη βιωτή, συνδυάστηκε με το λυτρωτικό συναίσθημα για τον άνθρωπο της απαλλαγής από την παραλυσία και την ευκαιρία για μια υγιή ζωή. Ο Κύριός μας, απέδειξε στους ανθρώπους κάτι που έως τότε αγνοούσαν, την ικανότητά Του να συγχωρά και να απαλλάσσει. Όπως με μια Του φράση, με μια εντολή «ἔγειρε, ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ περιπάτει» ο παραλυτικός θεραπεύθηκε, έτσι και μια Του φράση, με μια Του ευχή, «ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου», ο άνθρωπος απαλλάσσεται από τις αμαρτίες του. Η μέγιστη αυτή δωρεά προς τον πιστό Χριστιανό, υφίσταται έως σήμερα, αφού η δυνατότητα αφέσεως κληροδοτήθηκε από τον Χριστό στους Αποστόλους και από αυτούς, μέσω της Αποστολικής Διαδοχής, στους Αρχιερείς.

Ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να  συναντήσουμε τον Θεό μετά θάνατον είναι -όσο ακόμη είμαστε εν ζωή- να ακούσουμε το «ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου» από τον Πνευματικό μας, καθώς σύμφωνα με τα παραπάνω, οι Αρχιερείς έχουν την εξουσία από τον Κύριό μας να δένουν και να λύνουν τις αμαρτίες. Σημαντική η αναφορά του για το μεγάλο θεολόγο άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά τον αντιοικουμενιστή του δεκάτου τετάρτου αιώνος!

 

1ou

2joi

3ji

4oji

5uho

6hiu

7hiu

8gh

9th

10drg

11uih

12uj

13uj

15ju

16fh

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes