Την οφειλομένη τιμή απέδωσε η Εκκλησία μας στον σαρκί Περιτμηθέντα Χριστό και στον οικουμενικό Διδάσκαλο, Άγιο Ιεράρχη Βασίλειο τον Μέγα.


Αφ᾽ εσπέρας, τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός στην Ιερά Μονή Παναχράντου Μεγάρων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος εν συνεχεία έκοψε την πατροπαράδοτη αγιοβασιλόπιτα σε κλίμα χαράς τόσο εκ της Αδελφότητος, όσο και εκ των προσελθόντων Κληρικών και λαϊκών.








Ανήμερα της διπλής εορτής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Βιλίων, όπου με το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως, έκοψε τις βασιλόπιτες που προσεκόμισαν πιστοί, χάριν ευλογίας και τιμής στον «Ουρανοφάντορα του Χριστού».
Στην ομιλία του, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε αφ᾽ ενός στη σημασία του γεγονότος της Περιτομής του Χριστού μας και αφ᾽ ετέρου στον Μεγάλο Ιεράρχη της Εκκλησίας μας, Βασίλειο. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Περιτομή ήταν αναγκαία για να ξεκινήσει το έργο του Ευαγγελίου ο Κύριός μας μέσα στις συναγωγές, ενώ σχετικά με τον τιμώμενο Άγιο, τόνισε ότι είναι κορυφαία εκκλησιαστική φυσιογνωμία που μέσα από τα συγγράμματά του μας διδάσκει διαχρονικά την αλήθεια της πίστης μας. Για τον λόγο αυτό, είναι απαράδεκτο να διαστρεβλώνουμε την εικόνα του, παρουσιάζοντάς τον σαν ευτραφή παππού με κόκκινα ρούχα. Το ότι οι γονείς παρουσιάζουν στα παιδιά τους μυθοπλαστικές αφηγήσεις σχετικές με πρόσωπα του Χριστιανισμού, ενέχει μεγάλους κινδύνους, για αυτό και πρέπει να αποφεύγεται συνειδητά.




