2b.jpg

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του π. Δημητρίου Ράικου

Σάββατο20Ιούλιος2024

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του π. Δημητρίου Ράικου

    Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Πρεσβυτέρου π. Δημητρίου Ράικου στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Κάντζας Παιανίας. 

IMG 6325

40 RAIKOS 4 of 5

40 RAIKOS 2 of 5

   Του ιερού μνημοσύνου προηγήθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου.
   Στο ιερό μνημόσυνο έλαβε μέρος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Καλλίνικος.
   Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε, αρχικά, στην τιμωμένη Αγία Μεγαλομάρτυρα Κυριακή. Τόνισε ότι υπήρξε μία γυναίκα με υποδειγματική ανδρεία, αυταπάρνηση, αγάπη στον Θεό, συνειδητή συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας. Χάρη σε αυτό το ψυχικό απόθεμα, είχε τη δύναμη -την δύσκολη ώρα που οι ειδωλολάτρες την κάλεσαν να αρνηθεί τον Χριστό- να ομολογήσει την πίστη της και να οδηγηθεί στο ευλογημένο μαρτύριο. Ο Σεβασμιώτατος συμπλήρωσε ότι το να λέγεται κανείς Χριστιανός είναι πολύ εύκολο, το να ζει κανείς χριστιανικά είναι αγώνας και το να κλείσει κάποιος τα μάτια του ως αληθινός Χριστιανός είναι θαύμα. Η Αγία Κυριακή τα κατάφερε, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η πρεσβεία της να αποτελεί για εμάς πηγή δύναμης να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
   Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον σκοπό της λατρευτικής συνάξεως· την από κοινού προσευχή υπέρ της κατατάξεως του μακαριστού π. Δημητρίου στην κατάσταση των δικαίων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο π. Δημήτριος προσπάθησε με πηγαία θέληση, αυθορμητισμό και αυταπάρνηση να υπηρετήσει την Εκκλησία ως λειτουργός του Υψίστου, ως πνευματικός πατέρας αρκετών ψυχών και οικογενειάρχης. Ιδιαιτέρως, αγωνίσθηκε με την χάρη του Θεού και την δική του επιμονή να ελευθερώσει ανθρώπους εξαρτημένους και να τους επανεντάξει στην ομαλή κοινωνία, αγώνας επίπονος, τον οποίο, όμως, ανέλαβε με θάρρος.
   Στραφείς, προς την οικογένεια του κεκοιμημένου Ιερέως, προέτρεψε την σύζυγο και τα παιδιά να κρατήσουν σαν καλές μέλισσες τα όσα καλά είδαν και διδάχθηκαν από τον πατέρα τους, ενώ κλείνοντας, ευχήθηκε η μνήμη του να είναι αιωνία και οι περιλειπόμενοι να τύχουν την εξ ύψους παρηγοριά.
40 RAIKOS 5 of 5

   Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο επί του μνήματος του μακαριστού π. Δημητρίου.

40 RAIKOS 1 of 5

40 RAIKOS 3 of 5

 

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε μας στο Facebook