2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Κατηχητικό Σχολείο, διαχρονικός κι ακλόνητος θεσμός της Ελληνικής κοινωνίας

Δευτέρα23Οκτώβριος2023

Κατηχητικό Σχολείο, διαχρονικός κι ακλόνητος θεσμός της Ελληνικής κοινωνίας

Δεν νοείται Ανατολική  Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς το ποιμαντικό της έργο και δη, την ποιμαντική της νεότητας.

Από τον Καθεδρικό Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αχαρνών

IMG 9260

IMG 9506

Αγ. Νικόλαος Μέσο

Αγ. Νικόλαος Κατώτερο

 

Αγ. Νικόλαος Νήπια

Το Κατηχητικό Σχολείο, κομμάτι της ποιμαντικής των νέων και των παιδιών, αποτελεί στις μέρες μας τον μοναδικό εκπαιδευτικό θεσμό με σταθερή και ακλόνητη πυξίδα προς τον ουσιαστικότερο στόχο της ζωής του ανθρώπου, την καλλιέργεια ΠΑΙΔΕΙΑΣ που μαζί με τη λατρευτική-μυστηριακή ζωή οδηγεί στη ΣΩΤΗΡΙΑ. 

Από τον Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου Αχαρνών
γ. Νεκταρίου 1

γ. Νεκταρίου 2

γ. Νεκταρίου 3

γ. Νεκταρίου 4

Έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει πως ο στόχος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που λαμβάνουν σήμερα τα παιδιά μας μέσα από τα σχολεία είναι ασαφής. Η εκπαιδευτική πολιτική, οι μέθοδοι, το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων και συχνά οι προσωπικές ιδεολογίες και το αόριστο αξιακό σύστημα των εκπαιδευτικών το οποίο μεταφέρεται εντέχνως στα παιδιά, έχουν φέρει τις οικογένειες σε δυσχερή θέση. «Προοδευτικά» νέα μαθήματα που επηρεάζουν δυσμενώς την ψυχή του παιδιού, αλλοιωμένο περιεχόμενο στην εθνική και παγκόσμια ιστορία, υποτιμημένη γλώσσα, ακατάλληλη λογοτεχνία, κατάργηση παραδοσιακού μαθήματος θρησκευτικών κ.α. αναγκάζουν τους γονείς να ελέγχουν σε καθημερινή βάση το περιεχόμενο της διδακτέας ύλης και να παρακολουθούν -με φόβο και αγωνία- την εξέλιξη της σκέψης και των συλλογισμών των παιδιών τους. Ενίοτε δε, παρατηρείται να «χάνονται» τελικά τα παιδιά μέσα από τα χέρια των γονιών τους, εξαιτίας της «νέας» εκπαίδευσης ή της επιρροής που λαμβάνουν στα σχολεία. Εξαίρεση αποτελούν βέβαια οι λιγοστοί ευσυνείδητοι εκπαιδευτικοί και οι φιλότιμες προσωπικές προσπάθειές τους.

Από τον Ι.Ν. Αγ. Τριάδας Ασπροπύργου γ. Τριάδα Ασπροπύργου 1

γ. Τριάδα Ασπροπύργου 2

γ. Τριάδα Ασπροπύργου 3

Αναγνωρίζουμε όλοι λοιπόν, την επιτακτική ανάγκη για την παροχή Παιδείας που θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά στην υποχρεωτική εκπαίδευση που λαμβάνουν σήμερα τα παιδιά μας. Το  αντίβαρο σε αυτό το καθεστώς, είναι το Κατηχητικό Σχολείο.  

Από τον Ι.Ν. Αγ. Κων/νου Ασπροπύργου
IMG 5432

image 50448897

Δυστυχώς, εδώ και αρκετά χρόνια, ο θεσμός του Κατηχητικού έχει υποτιμηθεί, και έχει χαρακτηρισθεί ως αναχρονιστικός και πεπαλαιωμένος. «Προοδευτικές» φωνές τον θεωρούν χώρο άγονου συντηρητισμού, ενώ επιεικότεροι τον βλέπουν ως «δημιουργική απασχόληση» μετά τη Θεία Λειτουργία ή ακόμη ως δραστηριότητα που αφορά και ενδιαφέρει μόνον «τα παιδιά της Εκκλησίας» ή «τα παιδιά του Κατηχητικού», όπως “περιφρονητικά” ονομάζουν τα παιδιά μας. 

Ωστόσο, τα Κατηχητικά Σχολεία, ο σοφά συστημένος αυτός θεσμός, με στοιχεία που μας θυμίζουν λίγο την αλληλοδιδακτική εκπαιδευτική μέθοδο του Καποδίστρια και ενίοτε ακόμη και το Κρυφό Σχολειό, είναι ο μοναδικός σήμερα, εντελώς ακίνδυνος χώρος για τα παιδιά μας.

Από την Ι.Μ. Παναχράντου Μεγάρων

αναχράντου Μεγάρων

Το Κατηχητικό, τάσσεται και μάχεται, και μάλιστα θυσιαστικά, απέναντι σε μια “Παιδεία” με ροκανισμένες κρηπίδες και κάνει αυτό που δεν κάνει το εκπαιδευτικό σύστημα στον τόπο και στους καιρούς μας, χτίζει και στεριώνει γερά πνευματικά θεμέλια στη ζωή των παιδιών και των νέων. 

Από τον Ι. Ν. Υπαπαντής Μαρκοπούλου 

παπαντή Μαρκοπούλου 1

παπαντή Μαρκοπούλου 2

Στο Κατηχητικό Σχολείο το παιδί δεν κατηχείται “απλά και στείρα”, αλλά αποκτά τις βάσεις της Πίστεως, των ιδεών, της γνώσης, των αξιών, του πολιτισμού. Αποκτά ευγένεια, αλληλοσεβασμό, ενσυναίσθηση, καλλιεργεί ταλέντα, μαθαίνει την αληθινή ιστορία, τη σύνδεση και τη σχέση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, τη γλώσσα, την παράδοση, ποίηση και λογοτεχνία. Κι όλα αυτά με τρόπο διακριτικό και αβίαστο. Μέσα από το Κατηχητικό διαπλάθεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα ενός υγιούς, δυνατού -σε όλα τα επίπεδα- ανθρώπου.

Από τον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Ροδοπόλεως 

γ Τριάδα Ροδοπόλεως 2

γ. Τριάδα Ροδοπόλεως 1

Τη διετία που πέρασε το ενιαίο περιεχόμενο της διδακτέας ύλης των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας αφορούσε στο σύνολό του το Ευαγγέλιο και τις κυριακάτικες περικοπές. Τα δύο προηγούμενα χρόνια το Κατηχητικό ήταν εν γένει αφιερωμένο στο Ευαγγέλιο και η διδασκαλία εξαιρετικά στοχευμένη γύρω από Αυτό.

Από τον Ι. Ν.  Αγ. Πατέρων Παιανίας

γ. Πατέρων Παιανίας

Προηγήθηκε πολυετής διδασκαλία γύρω από την ιστορία της Εκκλησίας μας, τα Ιερά Μυστήρια, τους βίους των Αγίων, Οσίων και Μαρτύρων της Εκκλησία μας, οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, Πατερικά Κείμενα κ.α.

Από τον Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου Ασπροπύργου Ι. Ν. Αγ. Ελευθερίου

Με τη βοήθεια του Θεού και την ευχή του Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, το σύνολο του περιεχομένου του εκπαιδευτικού προγράμματος των Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεώς μας φέτος εκαπιδευτικό έτος 2023 - 2024, αφορά στη διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης

Από τον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Λιβαδειάς

ιβαδείας

Τα παιδιά μας, έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν, να μελετήσουν και να διεισδύσουν -με την υποστήριξη και την αγάπη των Κατηχητών και των βοηθημάτων που η Μητρόπολή μας παρέχει-  στα ουσιαστικότερα μηνύματα και νοήματα της ζωής του ανθρώπου. Να πάρουν τα εφόδια για να γίνουν ακέραιες προσωπικότητες, σταθεροί χαρακτήρες, φυσιογνωμίες δυνατές και άξιες να βγουν αλώβητες από τη σαθρότητα, τη χυδαιότητα και το παραλήρημα της εποχής. Να γίνουν καλοί άνθρωποι, στοργικοί οικογενειάρχες, έντιμοι πολίτες, πραγματικοί Χριστιανοί. 

Από τον Ι. Ν. Αγ. Πάντων Θηβών

γ. Πάντων Θηβών

Από τον Ι. Ν. Αγ. Ματρώνης Χίου

ίου

Το Κατηχητικό Σχολείο είναι ο μοναδικός θεσμός που καλλιεργεί την πλέον απαιτούμενη σήμερα «δεξιότητα», αυτή της καλλιεργημένης ψυχής. Το Κατηχητικό πλάθει ανθρώπους με ακλόνητη Πίστη, δηλαδή ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν τους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Γραφείο Παιδείας & Πολιτισμού ΙΜΑΒ

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes