2b.jpg

Κυριακή ΙΕ' Ματθαίου και μνήμη Μικράς Ασίας στον Καθεδρικό

Κυριακή17Σεπτέμβριος2023

Κυριακή ΙΕ' Ματθαίου και μνήμη Μικράς Ασίας στον Καθεδρικό

     Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος σήμερα, Κυριακή ΙΕ' Ματθαίου.

IE MATH 23 2 of 14

   Στην ομιλία του, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στην αγάπη, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, αλλά και γενικότερα στην ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Ίδιος ο Κύριος σε κάποιον νομοδιδάσκαλο που προσαθησε να Τον πειράξει, απάντησε ότι η μεγαλύτερη εντολή στον νόμο είναι να αγαπήσεις τον Θεό εξ όλης ψυχής, διανοίας και καρδίας, ενώ η δεύτερη και όμοια με την πρώτη, το να αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν. Τόνισε, μάλιστα, ότι όλος ο νόμος και οι Προφήτες κρέμονται στις δύο αυτές εντολές. Σχετικά με αυτή την αλήθεια είναι τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος λέει ότι ακόμη και αν έχω όλη την πίστη ώστε να μετακινώ βουνά, είμαι τελείως άδειος αν δεν έχω αγάπη. Η Ορθοδοξία διαχρονικά μας διδάσκει με επιμονή να αγαπούμε Θεό και πλησίον και να αποφεύγουμε πάση θυσία τον ατομισμό ο οποίος οδηγεί εις βόθυνον. Με αυτή την αγάπη έζησαν όλοι όσοι καταγράφηκαν στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας και με αυτή την αγάπη θυσιάσθηκαν, μαρτύρησαν, διέθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία Θεού και ανθρώπων. Τέτοιοι υπήρξαν και οι προ εκατονταετίας γενοκτονηθέντες Έλληνες της Μικρασίας (+1922). Την ύστατη στιγμή, δεν γονάτισαν να προσκυνήσουν το Ισλάμ, αλλά σφαγιάσθηκαν για την ορθόδοξη ταυτότητά τους. Οι δε σεβάσμιοι, ηρωϊκοί και μαρτυρικοί Ιεράρχες των ανθρώπων αυτών, οι ποιμαίνοντες τα Μικρασιατικά Παράλια, αφού προσπάθησαν να στείλουν σώους στην Ελλάδα όσο περισσότερους ήταν δυνατόν, έκατσαν και σφαγιάσθηκαν με το ποίμνιο που απέμεινε εκεί. Δίδαξαν, έτσι, όλους εμάς, και ιδίως όσους αναπαυμένοι πιστεύουν ότι κάνουν ομολογία, την έμπρακτη και θυσιαστική αγάπη του Ιησού Χριστού. 
   Κλείνοντας τον λόγο του, εξεζήτησε τις ευχές τους.
 

IE MATH 23 12 of 14

   Εν συνεχεία, τελέσθηκε, όπως και σε κάθε Ενορία της Μητροπόλεώς μας σύμφωνα με εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου (βλ.εδώ), Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκοτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

IE MATH 23 1 of 14

IE MATH 23 4 of 14

IE MATH 23 13 of 14

IE MATH 23 5 of 14

IE MATH 23 6 of 14

IE MATH 23 7 of 14

IE MATH 23 8 of 14

IE MATH 23 9 of 14

    Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην αίθουσα όπισθεν του Ναού με θέμα: "σχέσεις γονέων και παιδιών μέσα στην οικογένεια".

IE MATH 23 10 of 14

IE MATH 23 11 of 14