2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Ποιμενάρχου μας επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής 2021

Πέμπτη11Μάρτιος2021

Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Ποιμενάρχου μας επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής 2021

DSC 0717

Αγαπητοί αδελφοί, 

Η ευλογημένη και ξεχωριστή περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής  ανοίγει και εφέτος με καθολικό προσκλητήριο όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών· όλων των τιμώντων τη νηστεία που περικλείει την εγκράτεια στην τροφή, στην όραση, στην ακοή, στις σκέψεις, στην αφή.

Περίοδος περισυλλογής των έργων μας με έντονη την προσευχή και την παράκληση, να μας χαρίσει ο Κύριος σωφροσύνη, ταπεινοφροσύνη, υπομονή κι αγάπη. Να μας απαλλάξει από την αργία, την περιέργεια, την φιλαρχία, την αργολογία και να μας φωτίσει να βλέπουμε τα δικά μας λάθη δίχως να κατακρίνουμε τον αδελφό μας.

Σε αυτόν τον αγώνα της αποχής από θεάματα που αποτρέπουν την ψυχή από τον προορισμό της, σπεύδουμε να την οδηγήσουμε στη κάθαρσή της με τις συνεχόμενες γονυκλισίες, τα καθημερινά Μεγάλα Απόδειπνα, τις Εσπερινές Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες της Τετάρτης και της Παρασκευής, τους Χαιρετισμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου κάθε Παρασκευή, τις Θείες Λειτουργίες του Μεγάλου Βασιλείου με τους κατανυκτικούς Εσπερινούς τις Κυριακές. Εργαζόμαστε ώστε η ψυχή μας να πλημμυρίσει Φως Χριστού. Με συνεχόμενη καρδιακή προσευχή και με ειλικρινή μετάνοια της επιτρέπουμε να θεωθεί με συνειδητή συμμετοχή στα Άχραντα μυστήρια.

Αυτή την περίοδο κάθε Κυριακή η ψυχή μας αγάλλεται με ένα διαφορετικό γεγονός:

-        Την Κυριακή της Ορθοδοξίας διατρανώνεται η πίστη μας με την  αναστήλωση των Αγίων εικόνων.

-        Του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά ομολογούμε τα θεία δόγματά της.

-        Της Σταυροπροσκυνήσεως, στη μέση της Σαρακοστής, λαμβάνουμε δύναμη από τον Τίμιο Σταυρό για να συνεχίσουμε τον πνευματικό και εξαγνιστικό μας αγώνα.

-        Του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος και της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας η ψυχή μας πλημυρίζει από θυσιαστική αυταπάρνηση για ένωση με τα θεία, μακριά από τα κοσμικά “θέλω”.

-        Την Κυριακή των Βαΐων υποδεχόμαστε τον Βασιλέα Χριστό μας, την απόλυτη εικόνα της απλότητας και της ταπείνωσης.

-        Την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα τιμούμε τα Σεπτά Του Πάθη ατενίζοντας την ταπείνωση, την υπομονή, την ανεξικακία, την συγχωρητικότητά Του, βλέποντας για μία ακόμη φορά το πόσο μας αγαπάει και μας θέλει δίπλα Του. Δοξολογούμε την ένδοξο Ανάστασή Του, το κέντρο της πίστεώς μας.

Με σύντομη, μικρή μνεία, αναφερθήκαμε σε όλα όσα τιμούμε καθημερινώς την Αγία αυτή περίοδο της Σαρακοστής.

Παντού και πάντα κυριαρχεί η προσευχή του πιστού προς τον Κύριο Ιησού, την Υπεραγία Θεοτόκο και τιμητικά σε ορισμένους Αγίους. Η προσευχή είναι η γέφυρα που ενώνει την ζώσα ψυχή μας με τον Κύριο της δόξης. Η προσευχή είναι που έλκει τον Θεό κοντά μας, στην ζωή μας. Δίχως την προσευχή δεν υπάρχουμε, δε μπορούμε να είμαστε Χριστιανοί.

Καλούμεθα κι εφέτος, αγαπητοί αδελφοί, αυτή την ξεχωριστή ευλογημένη περίοδο να Τον προσεγγίσουμε. Εκείνος περιμένει. Δυνατότεροι ψυχικά, με δάκρυα συντριβής και με πείσμα πνευματικό, να Τον ικετεύσουμε να μας ελευθερώσει από την απειλή του ιού. Να μας λυτρώσει από την τυραννική ακύρωση της ελευθερίας που επιβάλουν παγκοσμίως στην ανθρωπότητα, πρόσωπα που αρνούνται να γνωρίσουν το διαχρονικό Του Φως.

Παρακαλώ, τα πιστά μέλη της Μητροπόλεώς μας, να σταθούμε πνευματικά, αντιστεκόμενοι στις δελεάσεις και τις προκλήσεις κάθε ορατού και αοράτου εχθρού. Να αγωνισθούμε, να γίνουμε παράδειγμα για τους πνευματικά ανήμπορους και τυφλούς.

Ευχές, να διανύσουμε την περίοδο αυτή με ψυχική και σωματική δύναμη, ενωμένοι με την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος.

Να γνωρίζετε ότι την πρώτη εβδομάδα της Αγίας Σαρακοστής, ημέρα Πέμπτη, ο εφημέριός σας θα τελέσει το Μυστήριο του Ευχελαίου χάριν ψυχικής δύναμης, σωματικής υγείας και πνευματικής προστασίας από τον ιό που ταλαιπωρεί όλους μας.

Παρακαλώ, να ενδιαφερθείτε να προμηθευτείτε Άγιο Ευχέλαιο για να έχετε στις οικίες σας.

 

Με ευχές,

Καλή Σαρακοστή, καλή μετάνοια.

Ο Επίσκοπός σας,

+ ὁ Ἀττικῆς & Βοιωτίας Χρυσόστομος

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes