2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Οι «άγευστοι της Ζωής»

Δευτέρα13Απρίλιος2020

Οι «άγευστοι της Ζωής»

   Η πιο κατανυκτική περίοδος όλου του χρόνου είναι οι Άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι θρησκευόμενοι Χριστιανοί την προσδοκούν με δέος και ψυχική ευφορία. Ακόμη και εκείνοι που τυπικά λέγονται Χριστιανοί, αισθάνονται ένα ξεχωριστό άγγιγμα στον εσώψυχο κόσμο τους που όντως είναι «ανερμήνευτο»! 

   Η  φετινή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, κατά παραχώρηση Εκείνου του Γλυκύ Ιησού, είναι η πιο διαφορετική που έχουμε βιώσει στα χρονικά μας. Η απειλή του φονικού κορονοϊού σε επίπεδο παγκόσμιας πανδημίας άλλαξε τα πάντα αγγίζοντας δυστυχώς και τις λατρευτικές μας εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώνονται τούτες τις Άγιες ημέρες των Σεπτών Παθών του Κυρίου μας. Είναι γνωστό ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει λάβει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση και τη μη μετάδοση του ιού. Το αυτό ακριβώς συμβαίνει και στη δική μας πατρίδα, ιδιαιτέρως δε, για το χώρο της Εκκλησίας μας, μέτρα έχουν ληφθεί με διυπουργικές αποφάσεις ΚΥΑ προς απομάκρυνση των πιστών από τις κοινές πνευματικές συνάξεις εντός και εκτός των Ιερών Ναών. 

   Ασφαλώς κατανοούμε το μέγεθος της απειλητικής μεταδοτικότητας του ιού και είναι γνωστό ότι η Εκκλησία μας από τη πρώτη στιγμή προσπάθησε να συμπαρασταθεί στον αγώνα κατά του κορονοϊού, με το οποιοδήποτε κόστος, γεγονός που θεωρήθηκε «προδοσία» από πιστούς  που δε θέλησαν να καταλάβουν τη σάρωση της κορονοϊακής καταστροφής. Δεχθήκαμε όλα τα μέτρα προστασίας που επέβαλλαν οι κρατικοί φορείς, αν και αισθανθήκαμε εμφανή πίεση  για τη μη συμμετοχή στα ιερατικά και χριστιανικά μας καθήκοντα. Εμφανώς σεβαστήκαμε και σεβόμαστε την αγωνία των κρατούντων για τη προστασία του πολίτη. 

   Με λύπη όμως και βαθιά θλίψη ακούμε και διαβάζουμε όλο αυτόν τον καιρό τις ανυπόστατες και γεμάτες εμπάθεια, ειρωνεία και εμπαιγμό δημοσιεύσεις από τα ΜΜΕ, κατά του Μεγάλου Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη βλάσφημη αυτή στάση, εν μέσω Σαρακοστής και εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας, μιμούμενοι στο ελάχιστο τον τρόπο που Εκείνος αντιμετώπισε τους Σταυρωτές Του. Φθάνοντας τώρα στο πνευματικό αποκορύφωμα των Αγίων ημερών των Παθών Του, μετ' εκπλήξεως διαβάζουμε από δημοσιεύσεις ότι το Υπουργείο με εντολή του θα προχωρήσει σε δικογραφίες με εισαγγελική παρέμβαση κατά όσων κληρικών μεταλαμβάνουν πιστούς. Επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι δυστυχώς οι έχοντες την ευθύνη για τη προστασία του πολίτη είναι «οι άγευστοι της Ζωής!». 

   Σεβαστήκαμε και σεβόμαστε τον αγώνα που έχουν κάνει όντως για την προστασία των πολιτών για να μη μεταδοθεί ο κορονοϊός με την οποιαδήποτε ψυχική και πνευματική μας πίεση αυτών των Αγίων ημερών. Όμως, σε καμία επ ουδενί περίπτωση, δε θα καταπατήσει κανένας εκ των κληρικών και λαϊκών Χριστιανών, όπως έως σήμερα έχουμε αποδείξει, την Χριστιανική μας συνείδηση. Και λέω συνείδηση, διότι ουδείς έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει αυτό που πιστεύουμε και πρεσβεύουμε, ότι η Θεία Κοινωνία είναι απολύτως Σώμα και Αίμα Χριστού. «Ὁ τρώγων μου τὴν σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα ἔχει ζωὴν αἰώνιον» μας λέει διαχρονικά ο Κύριος μας. Εκπτώσεις  και αμφισβητήσεις δε χωρούν ούτε για σκέψη.  Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν «άγευστο από τη Ζωή», να μας υποδεικνύει το πώς θα εκφρασθούμε βιωματικά στο θέμα αυτό. Είναι αποκλειστικά υπόθεση κάθε συνειδητού χριστιανού και κανενός προστάτη του πολίτη. Έχουμε κάνει αφόρητη μετ' οδύνης υπομονή στο να δεχθούμε να απέχει σχεδόν σύσσωμο το Χριστιανικό πλήρωμα της Εκκλησίας, όπως μας επέβαλαν με στόχο τη καταπολέμηση του κακού ιού. Σεβαστήκαμε τις ακραίες αυτές αποφάσεις. Σεβαστείτε κι εμάς για το ιερότερο για εμάς θέμα, αυτό της Σωτηρίας της ψυχής και της θεραπείας του σώματος. Αν δε πιστεύετε, εσείς γνωρίζετε. Εμείς συμπορευόμαστε με τον Γλυκύ Ιησού από τη Ναζαρέτ. 

   Αισθάνομαι ότι δε χρειάζεται να γράψω κάτι περισσότερο. Δεν απειλούμε κανέναν διότι ούτε κρατικούς νόμους θεσπίζουμε ούτε  «ρόπαλα» διαθέτουμε ως παιδιά και αδέλφια του Ιησού. Διαθέτουμε όμως Πίστη και Αγάπη σε Εκείνον που ήλθε και θυσιάστηκε για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εκείνος έδωσε ζωή στον άνθρωπο. Εκείνος Σταυρώθηκε για να επανενταχθούμε στη πρόπτωτική μας κατάσταση, στο Παράδεισο. Εκείνος μας κατευθύνει. Εκείνος απολύτως σίγουρα μας αγαπά ειλικρινά διότι μας έπλασε με αυτεξούσιο χαρίζοντας μας την ελευθερία. 

   Ευχαριστούμε από καρδιάς για την αγάπη και το ενδιαφέρον όλους όσοι εργάζονται για τη προστασία μας από το φονικό κορονοϊο. Με πολύ αγάπη κι εμείς, με λίγα και απλά λόγια, τους ενημερώνουμε για την περίπτωση του θέματος της Αγίας Κοινωνίας. Μην αγγίζετε και μη λέτε τίποτα. Εκεί υπάρχει κατ’ αποκλειστικότητα και μόνον ο Ιησούς Χριστός. Αυτός είναι ο Σωτήρας και Θεός μας. Όσοι επεδίωξαν και επιδιώκουν να συμπεριφερθούν ως σωτήρες, τους συνιστώ να Τον γνωρίσουν. Δίχως  την παρουσία Του στη ζωή τους, παραμένουν «άγευστοι της Ζωής».

Καλή και Αγία Μεγάλη Εβδομάδα, αδελφοί μου.

+ ο Αττικής & Βοιωτίας Χρυσόστομος

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes