2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Πνευματική εγρήγορση σε καιρό εξάπλωσης του κορωνοϊού

Πέμπτη12Μάρτιος2020

Πνευματική εγρήγορση σε καιρό εξάπλωσης του κορωνοϊού

Ἀρ. πρωτ.:647  

Ἐν Ἀχαρναῖς: 28-2/12-3/2020

 Ν’ἀναγνωσθεῖ στὴν Ἐκκλησία

 

Ανακοίνωση 

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε.

Η κατανυκτική περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής  που διανύουμε μας φέρνει σε άμεση, καρδιακή επικοινωνία με τον Άρχοντα της Πίστεώς μας, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Την καρδιακή επικοινωνία με τον Σωτήρα Χριστό, την χρειαζόμαστε σήμερα, ειδικά, στην κρίσιμη περίοδο δοκιμασίας που βιώνουμε.

Αφορμή της επικοινωνίας μου προς όλους εσάς, τους πιστούς της Μητροπόλεώς μας, είναι το απειλητικό, για την ανθρωπότητα, φαινόμενο του κορονοϊού, που έχει απασχολήσει παγκοσμίως άπαντες.

Πολλά έχουν δημοσιευθεί, κοινοποιηθεί κι ακουστεί από επιστήμονες, δημοσιογράφους και ειδικούς, για τη ραγδαία μετάδοση του θανατηφόρου ιού.

Η πλειοψηφία της ανθρωπότητας έχει θορυβηθεί, έχει κυριευθεί από φόβο κι απόγνωση, για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Ωστόσο, παρότι οι συνθήκες είναι ενδεχομένως δυσκολότερες, δεν επιτρέπεται να λησμονούμε ότι και στο παρελθόν, η ανθρωπότητα δοκιμάστηκε με θανατηφόρες πανδημίες όπως η πανούκλα, η πανώλη, η λέπρα κι άλλες ακόμη απειλητικές, της εποχής εκείνης, ασθένειες.

Ο Χριστιανικός κόσμος, αδελφοί, αντιμετώπιζε ανέκαθεν τις θανατηφόρες πληγές, όχι άτακτα, απερίσκεπτα ή αφελώς, όχι με πανικό κι απελπισία, αλλά με θάρρος, με επίγνωση της κρισιμότητας των συνθηκών, με ωριμότητα, μα κυρίως με Πίστη. 

Ως Χριστιανοί, ως Ορθόδοξοι, φέρουμε μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας απειλής απ’ την οποία ο Κύριός μας, η προσωποποίηση της ευσπλαχνίας, μπορεί να μας λυτρώσει. 

Η Πίστη, αδελφοί, η θερμή και εγκάρδια προσευχή, η μετάνοια, η νηστεία είναι τα «επιχειρήματα» εκείνα του Ορθοδόξου, που σε περιόδους κρίσιμες προκαλούσαν πάντα τη θεία παρέμβαση.

Ανέκαθεν οι Χριστιανοί, σε όλες τις συνθήκες και με οιοδήποτε τρόπο, είτε με πάνδημες συμμετοχές σε δεήσεις σε Ναούς και Μοναστήρια και λιτανείες σε δρόμους και πλατείες, είτε με την προσωπική προσευχή ή την συμπροσευχή των μελών της οικογένειας ή των πνευματικών αδελφών κλεισμένοι στα σπίτια τους, απομονωμένοι, απομακρυσμένοι, ακόμη και κρυφά· πάντα, έβρισκαν τον τρόπο να επικαλεστούν την βοήθειά Του και πάντα, ως δώρο, την εισέπρατταν. 

Να θυμηθούμε από κοινού, τις μεγάλες λιτανείες κατά τις οποίες οι Χριστιανοί μετέφεραν θαυματουργές εικόνες και λείψανα Αγίων για τον αγιασμό και τη θεραπεία των πιστών. Και πράγματι, όσες φορές με Πίστη ανέπεμπαν δεήσεις από την καρδιά τους προς τον Κύριο Ιησού, πάντοτε η θεραπεία, η απαλλαγή από τις θανατηφόρες ασθένειες ήταν δεδομένη για όλους, για ολόκληρες πόλεις, για ολόκληρα χωριά.

Να θυμηθούμε και τις περιπτώσεις εκείνες που κάποιοι λιγοστοί, μόνοι και απομονωμένοι, ψυχικά όμως καθαροί, πνευματικά διαυγείς και ώριμοι, και με πλήρη επίγνωση της δυνάμεως της Πίστης, μετέτρεπαν τα σπίτια τους σε Εκκλησιές, παρακαλούσαν τον Θεό και λάμβαναν, για λογαριασμό όλων, το έλεος του Κυρίου.

Τις ημέρες αυτές, όχι μόνο η πατρίδα μας, αλλά παγκοσμίως η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από ένα ύπουλο και πρωτόγνωρης δράσεως για την Επιστημονική Κοινότητα, ιό. 

Έναν επικίνδυνο και πρωτοφανούς μεταδοτικότητας ιό, που και μια απλή συνύπαρξη σ’ ένα χώρο ή σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, ή ακόμη και με μια χειραψία ή μια απλή επαφή με έναν φορέα του ιού, μπορεί να αποβεί μοιραία για τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας. 

Σε μια τέτοια, σχεδόν μη αντιμετωπίσιμη συνθήκη για τον άνθρωπο, αρκετοί είναι εκείνοι, που βρήκαν την ευκαιρία, να βγουν δημοσίως να καταλογίσουν ευθύνες, να κατηγορήσουν, να ειρωνευτούν, ακόμη και να εξυβρίσουν την Εκκλησία μας, με σκοπό να παρεμποδίσουν τους πιστούς να προσέλθουν στο Ποτήριο της Ζωής, στη Μετάληψη της Θείας Κοινωνίας του Άγιου Σώματος και Αίματος του Χριστού μας. 

Πρόκειται όντως για ευκαιρία, για όλους, όσοι με μένος αντιμετώπιζαν πάντα τον γλυκύτατο Ιησού. 

Σίγουρα οι άπιστοι, οι κακόδοξοι, οι μη  Χριστιανοί που δεν έχουν την εμπειρία της εν Χριστώ ζωής, δεν έχουν νιώσει τη Θεία Αποκάλυψη, το Φως της χαράς και της ουσίας, σίγουρα δεν γνωρίζουν. 

Η εκούσια άγνοια, η τύφλωση και το σκοτάδι, οδηγούν τους δύσμοιρους αυτούς στη βλασφημία. Όπως τότε, όπως πάντα άλλωστε, το αυτό πράττουν. Την κρίσιμη στιγμή κατηγορούν, δικάζουν, καταδικάζουν τον Σωτήρα.

Αγαπητοί μου αδελφοί, με επίγνωση της κρισιμότητας των ημερών, ομολογούμε ότι έχουμε, όντως, ευθύνη. Έχουμε χρέος και καθήκον να αντιμετωπίσουμε, ως Χριστιανοί και με όπλο την Πίστη μας, την απειλή για την ανθρωπότητα. 

Θέλω να σας παρακαλέσω και να σας προτρέψω να εντείνουμε όλοι μαζί, Κληρικοί και λαϊκοί, τις προσευχές μας ενώπιον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, με την ελπίδα να μας απαλλάξει από τη μεγάλη αυτή λαίλαπα. 

Να θεραπεύσει τους ήδη προσβεβλημένους από τον ιό, να ενισχύσει ψυχικά και σωματικά αυτούς που τους παραστέκονται, να φωτίσει τους ειδικούς, επιστήμονες και ερευνητές, να δώσει κουράγιο, δύναμη και αντοχή σε όλους μας, να φερθούμε με ωριμότητα και σύνεση, να αντέξουμε με υπομονή τις δύσκολες συνθήκες, να βγούμε ακόμη πιο πιστοί από την επικείμενη δύνη.

Παράλληλα, να σεβαστούμε τον συνάνθρωπο, τον ευάλωτο, τις ευπαθείς ομάδες και την ευρύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. 

Να σεβαστούμε τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους, όσοι αγωνίζονται με αυταπάρνηση για την ίαση των νοσούντων και τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. 

Να λάβουμε τα μέτρα εκείνα που η Επιστημονική Κοινότητα, αλλά και ο κοινός νους ορίζει, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το κύμα που έρχεται. 

Θάρρος αδελφοί, κι όχι αποκοτιά.

Πίστη, δύναμη κι ελπίδα στον Χριστό μας.

Την ερχόμενη Κυριακή, της Σταυροπροσκυνήσεως, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως μας θα πραγματοποιηθεί η Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού και θα αναγνωσθεί από τον Ιερέα η Ευχή για τη λοιμική  νόσο. 

Τον Αγιασμό αυτόν, να τον παραλάβετε οι πιστοί στα σπίτια  σας, να τα αγιάσετε και καθημερινώς να λαμβάνετε προς αγιασμό και θεραπεία σας.

Επίσης, την Δευτέρα το απόγευμα, μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως να πραγματοποιηθεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου προς θεραπεία και αγιασμό των ψυχών και των σωμάτων όλων. 

Μας είναι γνωστό ότι το Μυστήριο του Ευχελαίου πραγματοποιείται για τη θεραπεία και την εξαφάνιση κάθε ασθένειας, εφόσον υπάρχει Πίστη, όπως αναφέρει ο Άγιος Ιάκωβος, ο αδελφόθεος, εκείνος που μας παρέδωσε το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου.

Αγαπητοί μου αδελφοί, η δοκιμασία αυτή σίγουρα θα φέρει τη πνευματική άνοιξη, αρκεί εμείς, να είμαστε συνεπείς, με αίσθημα ευθύνης  έναντι  οποιασδήποτε πρόκλησης.

          Με ευχές για καλό υπόλοιπο της σαρακοστής,

Ὁ Ἐπίσκοπός σας,

+ ὁ Ἀττικῆς & Βοιωτίας Χρυσόστομος

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes