2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Παρασκευή31Ιανουάριος2020

Η εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

    Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Πατέρων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

   Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Μεγάλο Εσπερινό και στον Όρθρο -παραμονή και ανήμερα της εορτής αντίστοιχα- μετά τον οποίο τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Γ.Ο.Χ. Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Καλλινίκου, με συλλειτουργό τον Μητροπολίτη μας, Ιερείς και Διακόνους.

   Στον πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε ο Ποιμενάρχης μας, αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στον Άγιο Αθανάσιο και στην βαρυσήμαντη προσφορά του στη διατήρηση της ακεραιότητας της Ορθοδόξου Πίστεως. Συγκεκριμένα, ο  Μέγας Ποιμήν της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Αθανάσιος συνδύαζε δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα στην ποιμαντική του διακονία, την επιμονή στο καλό και την υπομονή στις πολυάριθμες δοκιμασίες και θλίψεις. Ως αληθινός Χριστιανός, και μάλιστα Επίσκοπος, ο Αθανάσιος έδινε προτεραιότητα στην ευαρέσκεια του Θεού και όχι των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να μισηθεί στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον λόγο της Αληθείας από εκείνους που ήθελαν να τον αλλοιώσουν.

   Τόσο δε ήταν το μένος των αντιπάλων του, ώστε κατάφεραν και τον εξόρισαν από τον Επισκοπικό θρόνο πλείστες φορές. Ο Αθανάσιος, όμως, καρτερικά υπέμεινε και κατάφερε να καθαρίσει την Εκκλησία από τα δυσσεβή διδάγματα του Αρείου, της αίρεσης της εποχής, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται στυλοβάτης της Ορθής Πίστεως. 

   Όλα αυτά ο Άγιος τα κατόρθωσε έχοντας ως οδοδείκτη τα λόγια του Κυρίου «Ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου». Εκείνος που είναι φως στον κόσμο, όχι μόνο δεν πρόκειται να κυριευθεί από το σκοτάδι, αλλά αντιθέτως θα λάμψει ως «πόλις ἐπάνω ὄρους κειμένη» ώστε το παράδειγμά του να φωτίζει εκείνους που επιζητούν τον Κύριο. 

   Δεν ήταν φανατικός ο Άγιος Αθανάσιος, ούτε επεδίωκε τον διχασμό. Αυτό που ήθελε ως Ορθόδοξος Ποιμήν ήταν να προστατέψει τα λογικά πρόβατα που του ενεπιστεύθη η Εκκλησία. 

   Δυστυχώς, όμως, σήμερα, πολλοί από τους επίσημους εκκλησιαστικούς ταγούς διαπράττουν μια ειρωνική πράξη, καθώς, αφενός, τιμούν μεγαλοπρεπώς τους Αγίους Οικουμενικούς Πατέρες που θυσιάσθηκαν για την Ορθοδοξία, αφετέρου, συμπροσεύχονται με τους αιρετικούς της Δυτικής παρασυναγωγής, οι οποίοι δεν άλλαξαν απλώς «ἰῶτα ἓν», αλλά κατήργησαν εξ ολοκλήρου το Μυστήριο του Βαπτίσματος που αποτελεί Ευαγγελική επιταγή, εντάσσοντας τα νέα μέλη στην κοινότητά τους μέσω του ραντίσματος. Εκείνοι είναι που τους ορθοτομούντας τον λόγο της Αληθείας, τους αποκαλούν γραφικούς ή φανατικούς, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

   Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο εφημέριος του Ναού Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Νάσσος ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην πανήγυρη, ενώ στην συνέχεια η φιλόξενη επιτροπή της ενορίας παρέθεσε εόρτιο γεύμα στους πανηγυριστές.

Από τον Εσπερινό 

IMG 5171

IMG 5167

IMG 5169

IMG 5193

IMG 5209

IMG 5216

IMG 5220

IMG 5221

IMG 5232

IMG 5236

IMG 5241

IMG 5246

Από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία 

IMG 5173

IMG 5257

IMG 5266

IMG 5275

IMG 5286

IMG 5300

IMG 5323

IMG 5332

IMG 5391IMG 5412

IMG 5425

IMG 5435

IMG 5443

IMG 5446

IMG 5449

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes