2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η εορτή του Ευαγγελισμού στο Πυρί Θηβών

Κυριακή07Απρίλιος2019

Η εορτή του Ευαγγελισμού στο Πυρί Θηβών

   Περίλαμπρος ήταν ο πανηγυρίζων, ιστορικός και πανίερος ναός της Ευαγγελιστρίας Θηβών, φιλοξενώντας και φέτος τη μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που πραγματοποιήθηκε -παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου- με την αρμόζουσα τιμή, ιεροπρέπεια και τον προσήκοντα σεβασμό στο πανάγιο τιμώμενο πρόσωπο. 

   Αφ’ εσπέρας, ο Επίσκοπός μας χοροστάτησε στον κατανυκτικό και Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, περιστοιχούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως, ενώ αντίστοιχα το πρωί της κυριωνύμου ημέρας προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

   Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του, τόσο στο Εσπερινό, όσο και κατά το κήρυγμα του θείου λόγου στη Θεία Λειτουργία, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη «χαρά» της μικρής κόρης, που παρά το νεαρό της ηλικίας της, αποτέλεσε το πρόσωπο του οποίου οι επιλογές ταυτίστηκαν με το καλό, το ορθό, το σωτήριο, το αδιαμφισβήτητο θείο Του θέλημα. Ο Αγγελιοφόρος του Θεού, έφερε στην αγνή κόρη το «χαρμόσυνο» μήνυμα, λέμε σήμερα. Μα «χαρμόσυνο» έγινε το μήνυμα, εξαιτίας της γεμάτης πίστης, εμπιστοσύνης και συγκατάβασης σε αυτό, Παναγίας μας. Ο Αρχάγγελος την αποκάλεσε «κεχαριτωμένη», «χαῖρε» της είπε, εκφράζοντας κι εκείνος τη χαρά που επρόκειτο η γλυκιά μας Παναγία, να πιστοποιήσει με απόλυτη σιγουριά και ασφάλεια. Η μικρή παιδούλα, στολισμένη με ταπεινοφροσύνη και υπακοή στο θέλημα του Θεού, επαναπαύεται στη Χάρη του Αγίου Πνεύματος που τη γεμίζει χαρά. Γίνεται η πλέον θετική και σεμνά καταδεκτική ύπαρξη της οικουμένης, δέχεται ελεύθερα και ανεπιφύλακτα, χωρίς ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις, αποδέχεται ευλαβικά, φωτίζεται, λάμπει, γίνεται το καταλληλότερο σκεύος υποδοχής και φιλοξενίας του Υιού και Λόγου του Θεού. Ολόψυχα συγκατατίθεται, ούσα πλήρης και χάριτος και χαράς απαντώντας απλόχερα «ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατὰ τὸ ρῆμά σου». Η νεαρή, άδολη, αγνή κοπέλα, γίνεται ο ισχυρότερος εχθρός του κακού, η καταλυτική απειλή του σκότους, η καταδίκη της αιωνίου ανθρωπίνης θλίψεως. Η μικρή αυτή κόρη, είχε τη θεία εκείνη θέληση που οδήγησε στη μεγαλειώδη και σωτήρια για την ανθρωπότητα συμφωνία, τη σημερινή ημέρα του Ευαγγελισμού, ημέρα χαράς, χαρμόσυνη. Η χαρά της Παναγίας ανήγαγε σε «χαρμόσυνο» το ίδιο το μήνυμα. Η χαρά της θείας αποδοχής κατέστησε τον ίδιο τον Ευαγγελισμό σε Μέγα Μυστήριο.  Ήταν η χαρά της μητέρας του Θεού, ο λόγος για τον οποίο αιώνες τώρα την ημέρα αυτή «Σήμερον», όπως λέει ο υμνωδός,  «ἅπασα κτίσις ἀγάλλεται». Η χαρά της χαροποίησε τους ουρανούς, χαροποίησε και εξακολουθεί να χαροποιεί τη γη «Σήμερον χαρᾶς Εὐαγγέλια….». Η χαρά της αποδοχής του θείου λοιπόν θελήματος της Παρθένου, ήταν η αρχή για να ξεκινήσει ο κύκλος της επίγειας ζωής Εκείνου, που με την Ανάστασή Του θα χάριζε και πάλι στην ανθρωπότητα τον προορισμό, τη σωτηρία, την απελευθέρωση από τα ίδια της τα δεσμά. Το αυθόρμητο, πλήρες και ευγενές εκείνης συναίσθημα, έγινε πράγματι, η απελευθέρωση, η δεύτερη ευκαιρία, η χαρά της ανθρωπότητας, η μεγαλύτερη, η σπουδαιότερη, είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Επίσκοπός μας. 

Από τον Εσπερινό

IMG 6038

IMG 6029

IMG 6052

IMG 6057

IMG 6069

IMG 6075

IMG 6086

IMG 6092

IMG 6593

IMG 6099

 Από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία 

1

2

3

4

5

6

7

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes