2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Κυριακή του Ασώτου στην Αγία τριάδα Ασπροπύργου

Κυριακή24Φεβρουάριος2019

Κυριακή του Ασώτου στην Αγία τριάδα Ασπροπύργου

   Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γκορυτσάς Ασπροπύργου λειτούργησε σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος.

   Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος μας αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή που αναγιγνώσκεται τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου το οποίο και διανύουμε, αυτή του ασώτου υιού. Το περιεχόμενο της παραβολής είναι εξαιρετικά διδακτικό και πολύτιμο για τον Χριστιανό, αφού οι δράσεις και οι αντιδράσεις των πρωταγωνιστικών προσώπων του αναγνώσματος, αποκαλύπτουν την ουσία της Θείας Οικονομίας. Η μετάνοια του ασώτου υιού, ως αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης της αμαρτωλότητάς του κι ως βασική προϋπόθεση για την σωτηρία του, είναι ένα από τα κύρια μηνύματα-διδάγματα της παραβολής. Ο νεαρός άνδρας ας σημειώσουμε επιστρέφει με την ελπίδα να γίνει «δούλος» του πατέρα του -γράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς- απόδειξη της προσωπικής του συντριβής και μετάνοιάς του. Η πίστη στην υπαρκτή, έκδηλη και γεμάτη αγάπη  ευσπλαχνία του γονιού-πατέρα της περικοπής -και μεταφορικά του Θεού και Πατέρα μας- αποτελεί ένα ακόμη κομβικό σημείο στην πορεία του Χριστιανού προς την σωτηρία, αφού αποτρέπει την οιαδήποτε εκδήλωση ανθρώπινης απόγνωσης, απελπισίας και θλίψης. Ένα επιπλέον δίδαγμα προκύπτει κι από την μικροπρεπή αντίδραση του «έμπιστου» υιού, ο οποίος με μικροψυχία αντέδρασε στην στοργική και συγχωρητική διάθεση του πατέρα του απέναντι στον μετανοημένο υιό, αντί να ενστερνιστεί και να μοιραστεί τη χαρά του, χάνοντας ό,τι ενδεχομένως είχε κερδίσει από τον πρότερο σωστό βίο του. 

   Η αγάπη του Θεού είναι άπειρη, απεριόριστη, δεν έχει αποκλειστικότητες· η τεράστια αγκαλιά Του χωρά όλους, όσοι προστρέχουν κοντά Του. Ο Παράδεισος άλλωστε είναι φτιαγμένος για να χωρέσει τους πάντες· η πλησιέστερη θέση στον Θεό, θα είναι εκείνου, του απόλυτα αγνού και ψυχικά καθαρού, που μιμείται την συγχωρητικότητα του Θεού κι αντιλαμβάνεται το μεγαλείο της αγάπης Του. Ας γίνουμε υποδείγματα ενσυνείδητης μετάνοιας και συγχωρητικότητας· ας επιδιώξουμε τη δική μας επιστροφή κι ας χαρούμε με την επιστροφή του συνανθρώπου μας, κάνοντας τον εαυτό μας μέτοχο σε αυτό που ο Ίδιος ο Κύριός μας λέει «χαρά έσται έν τω ούρανω έπί ένί άμαρτωλώ μετανοούντι», είπε ο Σεβασμιώτατος, κλείνοντας την ομιλία του. 

1

2

4

5

6

7

8

IMG 5431

9

10

11

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes