2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

ΙΕ' Κυριακή Ματθαίου στην Ευαγγελίστρια Θηβών

Κυριακή09Σεπτέμβριος2018

ΙΕ' Κυριακή Ματθαίου στην Ευαγγελίστρια Θηβών

            Στον ιστορικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στο Πυρί Θηβών λειτουργήθηκε σήμερα ΙΕ' Κυριακή Ματθαίου ο Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ο οποίος και κήρυξε το Θείο λόγο. 

            Το σημερινό Ευαγγέλιο, είπε, αποτελεί την επιτομή του νοήματος της εν Χριστώ ζωής. Με τη σημερινή περικοπή ο Κύριός μας αποκαλύπτει τη σπουδαιότερη εντολή η οποία όταν εφαρμόζεται, περικλείει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της Διδασκαλίας, όταν ωστόσο δεν εφαρμόζεται, ακυρώνει την οιαδήποτε προσπάθεια για πραγματικό Χριστιανικό βίο. «Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου» και ««ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν», είναι οι δύο πρώτες και βαθιά αλληλένδετες εντολές, αφού η μία πηγάζει και προκύπτει από την άλλη. Για την ακρίβεια του λόγου, η μία προετοιμάζει το δρόμο της άλλης και από αυτήν ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον Ιερό Χρυσόστομο. Αυτή η αναφορά μέσα από το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αποκαλύπτει την ουσία της σχέσης του Θεού με τον άνθρωπο και του ανθρώπου με τον συνάνθρωπό του, δηλαδή την κοινωνία μέσα στην οποία ζει και δραστηριοποιείται. Αποκαλύπτεται δε, η υπόσταση του Τριαδικού Θεού, η ουσία της Παλαιάς Διαθήκης και τα όσα οι Προφήτες μας μετέφεραν, αλλά και της Νέας Διδασκαλίας, αφού αυτό ακριβώς δίδαξε ο Ιησούς μέσα από την επίγεια ζωή Του, τη θυσία, τη σταύρωση, τη συγχώρεση. Ο πλημμυρισμένος αγάπη για τον Θεό πατέρα του, αλλά και για τον άνθρωπο, Ιησούς, έδωσε με λόγια την αποστομωτική απάντηση στον νομικό, την οποία αργότερα επιβεβαίωσε και εμπράκτως με την αυτοθυσία Του. Δίχως τη καρδιακή αγάπη στον Θεό και τον πλησίον μας, κανένας μας δε θα συναντήσει Χριστό, είπε ο Επίσκοπός μας, ακόμη κι αν εφαρμόζουμε όλες τις άλλες εντολές. Όσους σταυρούς, μετάνοιες και νηστείες κι αν κάνουμε, όταν η καρδιά μας είναι σκληρή δίχως αγάπη, είμαστε μακριά από την αλήθεια του Κυρίου. Όλος ο νόμος του Θεού στηρίζεται στις δύο αυτές μεγάλες εντολές. Αν αυτά δεν υπάρχουν στη ψυχή μας, τότε ότι κι αν κάνουμε στο χώρο της Εκκλησίας που ζούμε, είναι άσκοπο, άκυρο και ανούσιο. Όταν η ψυχή μας δεν πλημμυρίζει από το συναίσθημα της αγάπης, παραμένει στα μάτια του Θεού, άδεια, κούφια και μικρή. Η Αγάπη είναι η αρχή των πάντων, τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος.

IMG 9617 1

IMG 9639

6

7

8

9

10

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes