2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μητροπολιτική μας περιφέρεια

Τρίτη28Αύγουστος2018

Ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μητροπολιτική μας περιφέρεια

 

1

            Αγρυπνία για τη Μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε το εσπέρας της 14/27ης Αυγούστου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Στην άκρως κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία λειτουργούντος του εφημέριου και Πρωτοσύγκελου π. Μιχαήλ, με τους Διακόνους π. Κωνσταντίνο και π. Αγάπιο παρίστατο συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος.

            Αρχής γενομένης του Μεγάλου Εσπερινού, ο εορτασμός εξελίχθηκε με τέλεση της Αρτοκλασίας, ενώ ακολούθησε η Ακολουθία της Ιεράς Αγρυπνίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

            Την ώρα του κοινωνικού ο Επίσκοπός μας ανταποκρινόμενος στην λαμπρότητα της εορτής και στην υπεραγιότητα του τιμώμενου προσώπου, εξήρε μέσα από το Θείο λόγο, το πρόσωπο της Αειπαρθένου Μαρίας, εστιάζοντας κυρίως στην ευχέρεια της Θεοτόκου στο να μεσιτεύει και να πρεσβεύει για όλους ανεξαρτήτως, όσοι προστρέχουν στην στοργική αγκαλιά της. Η γλυκύτερη φυσιογνωμία στην ανθρώπινη ιστορία, η πλέον σεβάσμια γυναίκα, η Κυρία των κυριών και των αγγέλων, η στοργικότερη μάνα, η πλέον έμπιστη φίλη, η ασφαλής παρηγορήτρα, το απάγκιο των ταλαιπωρημένων, η συντροφιά των μοναχικών, η θεραπεία των ασθενών, η κινητήριος δύναμη των καλώς ισχυρών, ο μέγας αυτός άνθρωπος, η Θεοτόκος, είναι αυτή που στάθηκε ικανή να σηκώσει στους "μικρούς" ώμους της το βάρος του Θείου Σχεδίου, αυτή την οποία σήμερα εξόχως τιμούμε, είπε. Αυτή, η Παναγία Γυναίκα "πέθανε" για να γνωρίσει σαν όλους εμάς την εμπειρία του θανάτου και κατόπιν το Άγιο σώμα της μετέστη εις τους ουρανούς· είναι αυτή η οποία ικέτεψε τον Υιό της πολλές φορές για λογαριασμό μας. Είναι αυτή που έσωσε το  Έθνος μας από αμέτρητες απειλές, αυτή που έσωσε τα σπίτια και τις οικογένειές μας από δεινά και καταστροφές, αυτή η οποία στάθηκε στις αρρώστιες μας, στα ατυχήματα, στις στενοχώριες, αυτή που μεσολάβησε για την προκοπή και την ευτυχία μας, αυτή που στέκει ακλόνητη σε εικόνισμα στους τοίχους των αιθουσών των νοσοκομείων, αλλά κι αυτή που στολίζει τα παιδικά δωμάτια των παιδιών μας. Είναι αυτή που αυθορμήτως πρώτη καλούμε τόσο στη χαρά, όσο και στη θλίψη μας, αυτή που όλοι τοποθετούμε στη συνείδησή μας πιο πάνω κι από την φυσική μας μητέρα, αυτή που μας πείθει για το καλό ακόμη και στις πιο σκληρές μας στιγμές, αυτή που με τύψεις σκεπτόμαστε κάθε φορά που μας κυριεύει η αγνωμοσύνη, αυτή που μας χάρισε το ιερότερο στη ζωή, τη Χριστιανική πνευματική καταγωγή μας. Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, δεν έχουμε καμία δικαιολογία για τη σημερινή θλιβερή κατάστασή μας, την προσωπική, την οικογενειακή, την κοινωνική. Η πάντα και σε όλους ανταποκρινομένη Κυρία Θεοτόκος έχει με κάθε τρόπο αποδείξει τη καλή της πρόθεση και τη διαθεσιμότητά της να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας. Αυτό που χρειάζεται είναι η πραγματική, η καρδιακή προσευχή μας που θα κατεβάσει την Παναγία από τον ουρανό και θα την φέρει ξανά ανάμεσά μας, μεσίτρια, βοηθό, στήριγμα, δύναμη και εγγυήτρια, είπε με συγκίνηση ολοκληρώνοντας, ο Επίσκοπός μας. 

4

2

3

6

5

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

37

34

35

36

38

39

40

            Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια εορτάσθηκε στο Καθολικό της Πανηγυρίζουσας Σεβασμίας Ιεράς Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρνηθα, η μεγάλη Θεομητορική εορτή. Παρουσία της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής, Ξένης Μοναχής μετά των Μοναζουσών, καθώς και πλήθους πιστών που κατέκλυσαν την Ιερά Μονή, τελέσθη η λαμπρή ολονύκτια Ιερά Αγρυπνία σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό.

1

2

            Mε την πρέπουσα τιμή ετελέσθη ο εορτασμός της Θεομητορικής εορτής στη πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Λεύκτρα Βοιωτίας, υπό των κληρικών π. Ευαγγέλου και π. Ειρηναίου. 

5

3

4

            Με ευλάβεια εορτάσθηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Παιανίας, στον ιστορικό παλαιό Ναό που είναι αφιερωμένος στη Χάρη της, λειτουργούντος του Πρεσβύτερου π. Αλεξάνδρου.

            Αντιστοίχως, με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάστηκε η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως στο ακριτικό νησί της Σάμου με λειτουργό τον Αρχιμανδρίτη π. Αγαθάγγελο. 

3

2

4

5

6

7

1

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes