2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Κυριακή Ι' Ματθαίου στην Αγία Ματρώνα Χίου

Κυριακή05Αύγουστος2018

Κυριακή Ι' Ματθαίου στην Αγία Ματρώνα Χίου

            Στον Ιερό Ναό Αγίας Ματρώνης στη χώρα της νήσου Χίου λειτούργησε σήμερα, Κυριακή Ι' Ματθαίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος με συλλειτουργούς το Γέροντα της Ιεράς Μονής των Αγίων Πατέρων αρχιμανδρίτη π. Αθανάσιο και το Διάκονο π. Κωνσταντίνο.

            Στην ομιλία του, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στη Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, αυτή «τῆς θεραπείας τοῦ σεληνιαζομένου υἱοῦ». Οι Απόστολοι και μαθητές του Χριστού δεν κατάφεραν να θεραπεύσουν τον πάσχοντα νέο και να εξορκίσουν το δαιμόνιο που για καιρό τον τυραννούσε. Ο Χριστός αντιλαμβανόμενος την αδυναμία των μαθητών Του, την προκαλούμενη εκ της χλιαρής πίστης τους, αφού επιτίμησε το δαιμόνιο το οποίο εξήλθε εκ του νέου εκείνου ανδρός, επιβεβαίωσε στους μαθητές Του με ύφος έντονο, ότι το γένος των δαιμόνων νικάται μόνο με πίστη ζωντανή, που εκδηλώνεται μέσα από  προσευχή και νηστεία.

            Το ίδιο, μπορεί να συμβεί και σε εμάς, τόνισε ο Επίσκοπός μας. Ενίοτε επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε τους πειρασμούς με πολύωρη ενδεχομένως προσευχή, δίχως όμως να επιτυγχάνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει, διότι το αποτέλεσμα της προσευχής έγκειται στην ποιότητα και όχι την ποσότητα. Η καρδιακή προσευχή καθιστά το περιεχόμενό της ικανό να ζωντανέψει την πίστη μας. Ένας μόνον λόγος, εάν ειπωθεί εκ βάθους καρδίας προς τον Κύριό μας, είναι αρκετός για να κερδίσει το έλεος Του και τότε Εκείνος θα πράξει για το συμφέρον της ψυχής μας. Αν καταφέρουμε την καρδιακή επικοινωνία με τον Πλάστη μας μέσω της προσευχής, είπε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας, θα πετύχουμε επιπλέον, να γεφυρώσουμε και το χάσμα της επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μας.

            Το δεύτερο μέσο, όπως αναφέρεται δια στόματος Κυρίου στην Ευαγγελική περικοπή, είναι η νηστεία. Ο Χριστός, λέγοντας ότι η νηστεία αποτελεί "όπλο κατά του διαβόλου", αναφέρεται στην καθολική νηστεία, δηλαδή την εγκράτεια στην τροφή και σε όλες τις αισθήσεις, αυτή που οχυρώνει τον άνθρωπο στο σύνολό του και τον προστατεύει από πάσης φύσεως δαιμόνια και πειρασμούς.

            Με αυτές τις αρετές, την καρδιακή προσευχή και την κατά πάντα νηστεία, πορεύθηκαν και οι Άγιοι, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν έναντι του νοερού εχθρού. Αν ήμασταν κι εμείς, οι σημερινοί Χριστιανοί, κάτοχοι των δύο αυτών αρετών, αν διαθέταμε έστω και την ελάχιστη εκείνη την "ὡς κόκκῳ σινάπεως" ζωντανή πίστη, θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε ακόμη και σήμερα, τα δεινά και τις τραγωδίες που συγκλονίζουν την πατρίδα μας.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes