2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Λουτουφί Βοιωτίας

Σάββατο08Αύγουστος2020

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Λουτουφί Βοιωτίας

   Επί τη μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου πανηγύρισε το γραφικό ομώνυμο Παρεκκλήσιο της Αγίας στο Λουτουφί Βοιωτίας.

   Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Μεγάλο Εσπερινό, προ της απολύσεως του οποίου πραγματοποιήθηκε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του χωριού προς ευλογίαν του τόπου.

   Στην ομιλία που εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην ελευθερία, που αποτελεί -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- το μεγαλύτερο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Αγία Παρασκευή, είπε ότι αν και βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρούς τυράννους, δεν κάμφθηκε, δεν ολιγοπίστησε. Είχε κάνει την χριστοκεντρική επιλογή της, να αφιερωθεί στο θέλημα του Θεού. Ως εκ τούτου, ούτε οι κολακείες και οι υποσχέσεις, ούτε τα βασανιστήρια ίσχυσαν να την ελκύσουν να κλίνει γόνυ στον νοητό εχθρό. Οι εξωτερικές συνθήκες, ή, ακόμη περισσότερο, οι απάνθρωποι άρχοντες, αδυνάτησαν να καταργήσουν την ελευθερία της Αγίας, διότι η Αγία βίωνε την ελευθερία της ψυχής, με αποτέλεσμα να πετύχει αιώνιο μνημόσυνο σε αντίθεση με τους δημίους της.

   Το πρότυπο της Οσιομάρτυρος Παρασκευής μας γεμίζει θάρρος σχετικά με τα δυσμενή γεγονότα που διαδραματίζονται στον πλανήτη μας. Οι κλίνοντες γόνυ στον Βάαλ, εκμεταλλευόμενοι το δώρο της ελευθερίας, προτίμησαν να επιβληθούν στην ανθρωπότητα. Το επέτρεψε αυτό ο Θεός για λόγους τους οποίους Εκείνος γνωρίζει, σύμφωνα με την Οικονομία του. Αγνοούν οι δήθεν εξουσιάζοντες, ωστόσο, τα διαχρονικά λόγια του προφητάνακτος Δαβίδ «οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα». Όπως όριζε τότε ο Δαβίδ, έτσι και σήμερα, ο συνειδητός Χριστιανός δεν κάμπτεται από τις μεθοδεύσεις των τυράννων, διότι γνωρίζει πως στην ενωμένη με τον Θεό ψυχή δεν μπορεί να επιβληθεί κανείς.

   Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε ώστε η προστάτιδα και θεραπεύτρια των οφθαλμών, να καθοδηγεί τον καθένα που τιμάει ευλαβικά τη μνήμη της στο φωτεινό δρόμο του Θείου Θελήματος. 

   Ανήμερα της εορτής, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε υπό του Πανοσιωτάτου π. Μιχαήλ.

777 

IMG 0989

IMG 0993

IMG 0996

IMG 0998

IMG 0999

IMG 1013

IMG 1017

IMG 1020

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes