2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά) στον Καθεδρικό

Κυριακή23Απρίλιος2017

Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά) στον Καθεδρικό

      Η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Κυριακής του Αντιπάσχα, η Κυριακή του Θωμά, εορτάστηκε σήμερα, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κ. Χρυσόστομος με συλλειτουργούς τον εφημέριο του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδη και του Διακόνους μας, π. Λεωνίδα και π. Κωνσταντίνο.
       Στο ιδιαιτέρως συγκινησιακό κήρυγμα του, ο Επίσκοπός μας, αναφέρθηκε στο μαθητή του Κυρίου, ο οποίος -όπως περιγράφεται και στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας- υπήρξε «δύσπιστος» ενώπιον του μεγάλου θαύματος της Ανάστασης του Χριστού μας. Ο «άπιστος» μαθητής Θωμάς ζήτησε απτές αποδείξεις προκειμένου να πιστέψει, αίτημα που έμελλε να καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας ως μέγα γεγονός-τεκμήριο που επιβεβαιώνει το θαύμα της Αναστάσεως και διαλύει κάθε είδους αμφιβολία και από τους πιο δύσπιστους ανθρώπους. Ο Χριστός μας, ενεμφανίσθη έμπροσθεν του Αποστόλου και μαθητή Του και τον κάλεσε να ψηλαφίσει τις πληγές Του. Ο μαθητής, Τον ανεγνώρισε και Τον ομολόγησε ως Κύριο και Θεό, αναφωνώντας χαρακτηριστικά «Ο Κύριος μου και Θεός μου!». (Ιωάννης, κ’ 25-29). Η καλή αυτή «απιστία» του Θωμά, όπως χαρακτηρίζεται από την υμνογραφία της Εκκλησίας μας, σε συνδυασμό με την ομολογία του αυτή, αποκαλύπτει τελικά την απόλυτη πίστη, που οδηγεί στη Σωτηρία του ανθρώπου.
      Ο Ποιμενάρχης μας, μίλησε και για «το επιπλέον» της εξαιρετικής σημασίας της ημέρας, αυτό του Αντιπάσχα, δηλ. της εορτής του Πάσχα, της μεγίστης Χριστιανικής εορτής που ξεκίνησε πριν από οκτώ ημέρες. Δεν παρέλειψε δε, να μας θυμίσει αυτό που ο Χριστός μας είπε στους Αγίους Αποστόλους: «λάβετε Πνεῦμα ῞Αγιον· ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται». Ο λόγος αυτός αποκαλύπτει το μεγαλείο του μυστηρίου  της Εξομολογήσεως και ως εκ τούτου της Σωτηρίας του ανθρώπου, ως αποτέλεσμα της προσωπικής του βουλήσεως και ελευθερίας, αλλά και της αγάπης του Χριστού μας. Συγκινημένος ο Επίσκοπος μας, είπε ότι σαν σήμερα πριν χρόνια, Κυριακή του Θωμά του 1997 χειροθετήθηκε πνευματικός από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χρυσόστομο για να υπηρετήσει κι αυτός το έργο του Θεού.

1IURSGUUUU

1OIDHIOH

3NDUGHN

4OINUHOUH

5IONRHNO

7NIUHUHIUI

8YVUVUY

9DFBUHU

10DBDBHH

11SIUFBUI

12IUBIU

    Ο Σεβασμιώτατος έκανε επίσης αναφορά και στους Αγίους πέντε Μάρτυρες εκ Σαμοθράκης, οι οποίοι και μαρτύρησαν στη Μάκρη της Αλεξανδρούπολης τη Δευτέρα του Θωμά, 6 Απριλίου του 1835 από τους Τούρκους και η μνήμη του τιμάται καθε χρονο τη Κυριακή του Θωμά.

2GTSYRYYYY

      Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απανταχού κεκοιμημένων και όπως ορίζει το Ποντιακό έθιμο ευλογήθηκαν κόκκινα αυγά και τσουρέκια, τα οποία και μοιράστηκαν αργότερα στο παρευρισκόμενο εκκλησίασμα. Ο Ποιμενάρχης μας μίλησε για την εθιμική σημασία του «κόκκινου» αυγού με αναφορά σε όσα η παράδοση μας μεταφέρει, αλλά και στο συμβολισμό του αυγού και τον παραλληλισμό του με τον σφραγισμένο τάφο.

13BSUDYYU

14YUSDGUY

15DBDBUU

  Τέλος, κληρικοί, κατηχητές και κατηχητόπουλα συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα διδασκαλίας όπου ο Επίσκοπος μας τσούγκρισε το παραδοσιακό κόκκινο αυγό και μοίρασε ευλογίες σε μικρούς και μεγάλους. Η πνευματική σύναξη ολοκληρώθηκε αφού όλοι μαζί έψαλλαν το Χριστός Ανέστη.

16DHDHTH

17BTHHUD

19GNFIIII

20SDBBD

21ISFGIU

22SIUFBN

23SBIYVYY

24UIFSGU

25IUBGIUB

26IUBFHIU

27IUDGIU

29FIGYIIII

30SFGSUU

31SGIUSIU

32YUBDYU

33UYISDFGUY

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes