2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Έπος του 1940, «ὁ Θεὸς ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν»

Σάββατο28Οκτώβριος2023

Έπος του 1940, «ὁ Θεὸς ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν»

   Έμπρακτη απόδειξη της Πίστεως του ανθρώπου στον Θεό είναι η χωρίς αμφιβολία εφαρμογή των Θείων Γραφών. Έτσι έκαμαν οι Έλληνες το 1940, όταν με πίστη στον Θεό και αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία, κίνησαν για τον πόλεμο. 

   Η νίκη του μικρόσωμου, αλλά γενναίου και ευφυούς Δαυίδ ενάντια στον υπερμεγέθη Γολιάθ, και του θαρραλέου και αυτοθυσιαστικού νεαρού Νέστωρος ενάντια στον φοβερό και θηριώδη Λυαίο, αποτελούν για τον Χριστιανό τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, όταν η αναμέτρηση είναι άδικη και προκλητική, όταν συγκρούεται το καλό με το κακό. Τόσο τα παραδείγματα της πίστεως, όσο και αυτά του ένδοξου παρελθόντος της νεότερης, αλλά και αρχαιότερης ιστορίας μας, δυνάμωσαν τις ψυχές και φώτισαν τον νου των ηρωικών Ελλήνων. Οι Έλληνες τον Οκτώβρη του 1940, από τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, τον Βασιλιά Γεώργιο τον Β’, και τους Αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού έως τον τελευταίο νεαρό, εθελοντή στρατιώτη, τον γέροντα, τη γυναίκα και το ελληνόπουλο, όλοι μα όλοι, αντιστάθηκαν χωρίς δισταγμό στην έπαρση, την αλαζονεία, την υπεροψία και την αναίδεια. Η πίστη των Ελλήνων ήταν τέτοια, που ακόμη κι αν ήταν άλλο το θέλημα του Θεού για την έκβαση του πολέμου, εκείνοι και πάλι, με το ίδιο χαμόγελο και με την ίδια πίστη θα υπερασπίζονταν τα δίκαια μέχρι τέλους. Το ηρωικό «ΟΧΙ» του 40 και η θυσιαστική «Αντίσταση» της περιόδου 41-44, ήταν για την Ελλάδα, τη συνυφασμένη τότε ακόμη με την Ορθοδοξία, η έμπρακτη απόδειξη της εναπόθεσης της ελπίδας στον Θεό. Οι Έλληνες δεν πολέμησαν για να επιδείξουν στρατιωτική υπεροχή και ικανότητα ή πολιτική και διπλωματική ευστοχία. Δεν αξίωσαν ποτέ να επιτύχουν την πρώτη και καθοριστική νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως έγινε, ούτε επεδίωξαν να αποτελέσουν την αιτία αναθεώρησης της στρατηγικής των Δυνάμεων του Άξονα, γεγονός που έφερε τελικά, την ήττα των ναζιστών και των φασιστών της Ευρώπης. Οι Έλληνες πολέμησαν για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα και την ταυτότητά τους. Πολέμησαν για ν’ αντισταθούν στη βαρβαρότητα, την καταστροφή και τον όλεθρο και ν’ αντιτάξουν τη σεμνότητα, την αρετή και τη σωφροσύνη. Γι’ αυτό άλλωστε συνέδραμε κι η Παναγιά. Οι Έλληνες πολέμησαν, θυσιάστηκαν για άλλη μια φορά… καθώς έπρεπε, για να δικαιώσουν τον Δημιουργό και Λευτερωτή τους. Έτσι ήρθε η Χάρις. Κι έτσι ήρθε η Νίκη!

    Με πανηγυρικά στημένα τα λάβαρα και τον Σταυρό, με σημαίες στα χέρια και ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές ή στα χρώματα της γαλανόλευκης, εισήλθαν σήμερα τα παιδιά μας στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας, για να αποτίσουν μαζί όλους εμάς, φόρο τιμής στους άξιους κι αθάνατους -στην εθνική μας συνείδηση- θυσιασμένους υποστηρικτές του «ΟΧΙ».

Από τον Καθεδρικό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αχαρνών

 IMG 9791

IMG 9808

IMG 9817

IMG 9830

IMG 9832

IMG 9834

IMG 9835

IMG 9836

IMG 9839

IMG 9849

IMG 9872

IMG 9878

IMG 9884

IMG 9887

IMG 9892

IMG 9904

IMG 9911

IMG 9918

   Ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία σε Ναούς και Μονές της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, καθώς και Δοξολογία για την ελευθερία της πατρίδος και Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ηρωικώς πεσόντων του 40. 

Από τον Ι.Π.Ν. Παναγίας Σουμελά Ασπροπύργου

IMG 1055

IMG 1065

IMG 1069

    Οι εόρτιες εκδηλώσεις στις κατά τόπους ενορίες ολοκληρώθηκαν με συγκινητικές ομιλίες, παραστατικές αναφορές και αφιερώματα από τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεως, τα οποία στα πρόσωπα των ανδρείων του έπους της Βορείου Ηπείρου, αναγνωρίζουν ακόμη και σήμερα πρότυπα ζωής.

    Ο θερμότατος σεβασμός και η βαθιά, έμπρακτη επιθυμία για απόδοση τιμής στη μνήμη των «ταπεινών» εκείνων προγόνων, έτσι όπως εκδηλώθηκε σήμερα από τους νέους της Εκκλησίας μας, δηλώνει πως θα μπορούσαμε ίσως και πάλι, να πολεμήσουμε για τη υπεράσπιση των κεκτημένων και της ταυτότητάς μας, για τη δικαίωση του Δημιουργού και Λευτερωτή μας.

Από τον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Ασπροπύργου

IMG 9156

IMG 9157

IMG 9155

Ζήτω το έπος του 40!

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes