2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Ιερά Πανήγυρις επί τη εορτή των Ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Ασπρόπυργο

Πέμπτη03Ιούνιος2021

Ιερά Πανήγυρις επί τη εορτή των Ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Ασπρόπυργο

   Με την ειθισμένη λαμπρότητα, όπως αρμόζει στους αξίους Βασιλείς, τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου, του πρώτου Χριστιανού Αυτοκράτορος των Ρωμαίων, και Ελένης, της ευσεβέστατης μητέρας αυτού. Επίκεντρο της πανήγυρης, ο ομώνυμος Ιερός Ναός στην Άνω Φούσα Ασπροπύργου.

   Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου. Οι προσελθόντες να τιμήσουν τους Αγίους Βασιλείς είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν αποτμήματα των Ιερών τους Λειψάνων. Μετά τα Πληρωτικά εψάλη η Λιτή των Αγίων έξωθεν του Ναού. Επί της εξέδρας που είχε στηθεί στον αύλειο χώρο, ευλογήθηκαν οι άρτοι, και στη συνέχεια εκφωνήθηκε εόρτια ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, μετά το πέρας της οποίας ευχήθηκε στον εορτάζοντα αιδεσιμότατο π. Κωνσταντίνο Πετσαλίδη, έτη πολλά με την αυτή αυταπάρνηση που επιδεικνύει προς δόξαν Θεού. Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

IMG 7190

IMG 7200

IMG 7191

IMG 7192

IMG 7194

IMG 7195

IMG 7196

IMG 7204

IMG 7214

IMG 7217

IMG 7229

IMG 7230

IMG 7235

IMG 7236

IMG 7240

IMG 7241

   Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου. Με το πέρας της Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τους δύο Αγίους. Συγκεκριμένα, εστίασε στην αυταπάρνηση που τους διέκρινε, καθώς ενώ ήταν μέσα στα πλούτη που συνοδεύουν τον αυτοκρατορικό τίτλο, εκείνοι δεν παρασύρονταν από την μάταιη ύλη. Ήταν συνειδητοποιημένοι και συμφιλιωμένοι με την ιδέα του θανάτου, διότι είχαν πιστέψει ότι ο Ιησούς Χριστός πάτησε τον θάνατο και χάρισε στους υπηρέτες του Θείου Θελήματος την αιώνια ζωή. Για τον λόγο αυτό, με αξιοσημείωτη αφοσίωση εργάζονταν για την δόξα του αληθινού Θεού, καθώς και για την ευημερία των πολιτών. Αποτέλεσμα της αφοσίωσης των δύο Αγίων ήταν η θέσπιση μέτρων υπέρ των Χριστιανών. Πρώτο από αυτά ήταν το διάταγμα της ανεξιθρησκείας το οποίο επέφερε την παύση του σκληρού διωγμού τριών αιώνων κατά των Χριστιανών. Κατόπιν, η καθιέρωση της Κυριακής ως ημέρας αργίας και δοξολογίας του Θεού, η εύρεση του Τιμίου Σταυρού του Χριστού, καθώς και η κατά παράδοση ανέγερση Ορθοδόξων Ναών στην Αγία Γη, ισάριθμων με τις ημέρες του έτους. Δυστυχώς, είπε με πικρία ο Σεβασμιώτατος, οι ηγέτες των ημερών μας δεν μπορούν να συγκριθούν με τα δύο μεγαλειώδη αναστήματα της αρετής. Εκείνοι τίμησαν τον Θεό με την προς τον λαό διακονία τους και την διατήρηση ανόθευτης της Ορθόδοξης Πίστης σε μία περίοδο για την Εκκλησία κατά την οποία οι αιρέσεις πλήγωναν την ενότητα των χριστιανών. Αντίθετα, οι νυν κυβερνώντες εργάζονται διακαώς προκειμένου παντοιοτρόπως να τραυματίσουν την τροφό του Έθνους, την Εκκλησία μας. Αυτό που έχει ανάγκη η πατρίδα μας είναι ένας ηγέτης που θα έχει ως πρότυπο τον Άγιο Κωνσταντίνο. Κάτι τέτοιο, ωστόσο θα γίνει εφικτό μόνο με την δική μας πνευματική μεταμόρφωση, διότι σύμφωνα με την σοφή ρήση: «κατά τον λαό και οι άρχοντες».

   Στο τέλος της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον εορτάζοντα Διάκονο π. Κωνσταντίνο να έχει διάκριση και να πορεύεται στη ζωή του όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος∙ με φόβο Θεού, ώστε όταν θα κληθεί να αναλάβει το ύψιστο ιερατικό υπούργημα να καθοδηγεί το ποίμνιο με ασφάλεια προς τον Σωτήρα Χριστό. Στον δε αεικίνητο εφημέριο του Ναού αιδεσιμότατο π. Ματθαίο Μαβίδη, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να συνεχίσει με περισσότερο ζήλο την διακονία του Αγίου Κωνσταντίνου.

IMG 8037

IMG 8034

IMG 8042

IMG 5135

IMG 5132

IMG 5143

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes