2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Εορτή επί τη μνήμη της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Ιερού Χρυσοστόμου

Τρίτη09Φεβρουάριος2021

Εορτή επί τη μνήμη της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Ιερού Χρυσοστόμου

   Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος τίμησε την μνήμη του ομώνυμου Αγίου του, Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελώντας την Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος κοιμήθηκε στα Κόμανα του Πόντου, κατά την πορεία του προς την τρίτη εξορία που του επιβλήθηκε από την Αυτοκράτειρα Ευδοξία εξαιτίας του γεγονότος ότι η παρουσία του Ιερού ανδρός στον Οικουμενικό Θρόνο αλλά και τα πύρινα κηρύγματα που πήγαζαν από το πάγχρυσο στόμα του, έλεγχαν την Αυτοκράτειρα, μολονότι εκείνος ποτέ δεν κατονόμασε τα προς αποφυγήν ανθρώπινα πρότυπα των διδαχών του. Η επιθυμία του να εδραιώσει μία κοινωνία αληθινών Χριστιανών, στην οποία θα δέσποζε η δικαιοσύνη και η ανθρωπιά, έγινε αφορμή αδυσώπητου πολέμου εις βάρος του, τον οποίο και υπέμεινε με ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, καθώς μαρτυρούν τα τελευταία του λόγια στην πικρή οδό της εξορίας• "δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν".

   Έκτοτε, τα λείψανά του παρέμειναν στα Κόμανα για 30 έτη, έως ότου ο άλλοτε Διάκονος του Ιερού Χρυσοστόμου και εν συνεχεία διάδοχός του στον Θρόνο, Άγιος Πρόκλος, διενέργησε τα δέοντα προκειμένου το Ιερό Λείψανο να μεταφερθεί στην Βασιλεύουσα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα άλλωστε με τα λόγια του Κυρίου μας, «οὐδὲ καίουσι λύχνον καὶ τιθέασιν αὐτὸν ὑπὸ τὸν μόδιον, ἀλλʹ ἐπὶ τὴν λυχνίαν, καὶ λάμπει πᾶσι τοῖς ἐν τῇ οἰκίᾳ» δηλαδή, «δεν ανάβουν λυχνάρι και το τοποθετούν κάτω από το μόδι, αλλά επάνω στον λυχνοστάτη και έτσι λάμπει σε όλους, όσοι βρίσκονται στο σπίτι». Η Κωνσταντινούπολη ήταν αυτός ο λυχνοστάτης στον οποίο έπρεπε να τεθεί ο Άγιος προκειμένου να τύχει μετά θάνατον την πρέπουσα τιμή από τους ανθρώπους.

IMG 6299

IMG 6313

IMG 6332

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes