Τους «τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος», Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τίμησε με λαμπρότητα η ομήγυρη των ευσεβών Θεσσαλονικέων, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα, ομώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος μετέβη στην συμπρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις.
Αφ᾽ εσπέρας τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, του οικείου Ιεράρχου, Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου, και Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανού.
Τον θείο λόγο εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι η σύναξις των Αγίων Τριών Ιεραρχών αποτελεί εορτή που σηματοδοτεί την ενότητα της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι κατά τον 11ο αιώνα είχε προκληθεί έριδα μεταξύ των Χριστιανών της Βασιλεύουσας για το ποιος εκ των Τριών Αγίων είναι ανώτερος από τους υπολοίπους. Το ζήτημα λύθηκε με την εμφάνιση των Αγίων στον Μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη, τον οποίο βεβαίωσαν ότι στον ουρανό απολαμβάνουν ίσης τιμής και αξίας και τον προέτρεψαν να θεσπίσει κοινό εορτασμό των Αγίων.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος εστίασε στην αιτία της προκληθείσης έριδας· την σύγκριση, την υπερτίμηση του ενός Αγίου και την παράλληλη υποτίμηση των χαρισμάτων των λοιπών δύο. Όταν ο άνθρωπος υποτιμά τους άλλους ανθρώπους, αυτό συμβαίνει διότι αδυνατεί να αντικρίσει το καλό μέσα τους. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι διχασμένος και μεταφέρει αυτόν τον διχασμό γύρω του.
Ανήμερα της πανηγύρεως, τελέσθηκε ο Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων, του Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, και Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανού, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, λέγοντας ότι διά του κοινού εορτασμού των Τριών Αγίων Ιεραρχών αποκαταστάσθηκε η ενότητα της Εκκλησίας και έκτοτε μεταφέρει διαχρονικά το μήνυμα αυτό.
Σε άλλο σημείο, ο Σεβασμιώτατος εξήρε τα ξεχωριστά χαρίσματα του καθενός εκ των Τριών Αγίων, τονίζοντας ότι ανταποκρίθηκαν με την ψυχή και την καρδιά τους στο ευαγγελικό λόγιο «οὔτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν πατέρα ὑμῶν τὸ ἐν τοῖς οὐρανοῖς». Με το φωτεινό τους βίωμα κατόρθωσαν να ελκύσουν πλήθος ψυχών από την αμαρτία στη σωτηρία, καθιστάμενοι με αυτόν τον τρόπο πνευματικοί οδοδείκτες. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει για την κατάσταση της σημερινής εποχής. Το αν εμείς σε πολλές περιπτώσεις δεν αποτελούμε φωτεινό παράδειγμα για τους γύρω μας, ώστε να τους ελκύσουμε στην Εκκλησία, το αν η κοινωνία χαρακτηρίζεται από κατάπτωση των ηθών, αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε απομακρυνθεί από τους Αγίους μας, τους ποδηγέτες μας, τους καθοδηγητές μας. Θέλουμε να διορθωθεί η κατάσταση; Ας ανοίξουμε τα συγγράμματα των Αγίων και θα βρούμε τον τρόπο και τις απαντήσεις.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτανεία πέριξ του Ναού χάριν αγιασμού του τόπου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η λαμπρή σύναξη ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Θεσσαλονίκης και τον Εθνικό Ύμνο της πατρίδος μας.