Προσκεκλημένος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος, π. Λουκά, και με την άδεια του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου κ. Γεροντίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος βρέθηκε απόψε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καραβά Πειραιώς, όπου πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Δώστε στα παιδιά τα πάντα, χωρίς να τους κάνετε ποτέ το χατίρι».
Αρχικά, ο π. Λουκάς έκανε την εισαγωγή στο προς ανάπτυξη θέμα και έδωσε τον λόγο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο.
Ο Σεβασμιώτατος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην έναρξη της συζυγίας. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο γάμος μεταξύ ανδρός και γυναικός είναι ο αρχαιότερος θεσμός, και τελεί υπό την ευλογία του Θεού, καθώς «ἔνεκα τούτου καταλήψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα καὶ προσκολληθήσεται τῇ ἰδίᾳ γυναικί». Ένας χριστιανός άνδρας και μία χριστιανή γυναίκα έρχονται σε κοινωνία του γάμου, φέροντας μία υψηλή αποστολή: η οικογένειά τους να αποβεί προς όφελος της κοινωνίας.
Επ΄αυτού, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις απειλές για πυρηνικό πόλεμο που εξαπολύονται τις τελευταίες ημέρες. Ακόμη και αυτές οι απειλές σχετίζονται απόλυτα με την οικογένεια, διότι οι άνθρωποι που έχουν το πρόσταγμα, προήλθαν από μία οικογένεια και κατά πάσα πιθανότητα δεν έλαβαν την χρηστή ανατροφή προκειμένου να λειτουργήσουν επωφελώς και όχι ζημιωτικά για τον άνθρωπο.
Σε άλλο σημείο, σημείωσε ότι όταν η γυναίκα συλλαμβάνει το παιδί της, από εκείνη την στιγμή ξεκινά για το παιδί η διαδικασία διαμόρφωσης του χαρακτήρα του. Το έμβρυο, εννέα μήνες μέσα στο σώμα της μητέρας του και έπειτα μέχρι τα πέντε του έτη, δέχεται ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον που επιδρούν καταλυτικά στην προσωπικότητά του, για αυτό πρέπει να επιδιώκεται η τήρησή του σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και προσευχής, μακριά από ανούσιες ταραχές και κακολογίες, ακόμη και από μικροδιαφωνίες των γονέων. Αν αυτές υπάρχουν, οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγονται μπροστά στο παιδί, διότι διαφορετικά τραυματίζεται η συναισθηματική του υγεία.
Εν συνεχεία, ο Επίσκοπός μας τόνισε ότι, ασφαλώς, οι γονείς καλούνται να προσφέρουν στο παιδί τους, πέραν των πνευματικών, και τα υλικά αγαθά. Αυτό, όμως, που οφείλουν να προσέξουν, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουν στο παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να έχει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει, σαν να είναι ένα υποκείμενο για τα θελήματα του οποίου εργάζονται οι γονείς. Αν αυτό συμβεί, τότε το παιδί, μεγαλώνοντας, αλλά και πριν καν μεγαλώσει πολλές φορές, καταντά άνθρωπος ατομιστής, αχάριστος, ακόρεστος και, τελικά, απάνθρωπος. Αντ΄ αυτού, αν οι γονείς επιθυμούν να ανταποκριθούν θετικά σε κάποια επιθυμία του παιδιού, μπορούν να το κάνουν με διάκριση και συστολή, λέγοντας στο παιδί: «Θα δούμε, παιδί μου. Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, θα προσπαθήσουμε». Με τον τρόπο αυτό, όταν το παιδί μεγαλώσει, θα θυμάται ότι οι γονείς του, μέσα στον αγώνα τους, μέσα στην βιοπάλη τους, του πρόσφεραν εκείνο το δώρο και θα τους ευγνωμονεί. Τότε το δώρο θα έχει, πράγματι, αξία.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο σύνηθες φαινόμενο οι παππούδες και οι γιαγιάδες να επεμβαίνουν στην παιδαγωγική του ζευγαριού και να ικανοποιούν αδιάκριτα τα θελήματα των εγγονών προκειμένου να εξασφαλίσουν ιδιαίτερη συμπάθεια. Αυτό δεν αποτελεί έκφραση αγάπης. Αυτό συμβάλλει στην καταστροφή του παιδιού, καθώς δεν έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του παιδιού σε πνευματικό γρανίτη.
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τόσο τον Σεβασμιώτατο Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιο, όσο και τον π. Λουκά για την ευγενή πρόσκληση να ομιλήσει για το σημαντικό αυτό θέμα.
Τον επίλογο έκανε ο π. Λουκάς, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο.