Ευφρόσυνος ημέρα ανέτειλε για την εν Αττικοβοιωτία Εκκλησία μας επί τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Χρυσοστόμου, ημέρα κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος.
Η χαρμόσυνος πανήγυρις έλαβε χώρα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών, όπου τέθηκε σε προσκύνηση απότμημα ιερού Λειψάνου του τιμωμένου Αγίου.
Αφ´εσπέρας, στον Μέγα Εσπερινό χοροστάτησε ο εορτάζων Ιεράρχης μας κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου και του Θεοφιλεστάτου Ταλαντίου κ. Καλλινίκου.
Παραμονή και ανήμερα, το ιερό Λείψανο πλαισίωσαν νέοι και νέες από τον Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Ακρίτες» και από τον Καθεδρικό Ναό, ενδεδυμένοι ποντιακές στολές.
Στην ομιλία του, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο εστιάζοντας στην κηρυκτική του δεινότητα, τη συνδυασμένη με την εξ Αγίου Πνεύματος φώτιση και την ισχυρή πνευματική του κατάσταση. Η Εκκλησία μας του απένειμε το προσωνύμιο «Χρυσόστομος», καθώς όσα έλεγε και έγραφε είχαν μοναδική καλλαισθησία και είναι ικανά να αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων διαχρονικά. Μάλιστα, η εκκλησιαστική ιστορία θέλει τον Ιερό Χρυσόστομο να έχει λάβει στο κήρυγμα τη θέση του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτηρίσθηκε ως «το στόμα του Χριστού». Ο λόγος του Χρυσοστόμου στράφηκε γύρω από όλα τα θέματα που αφορούν την ανθρώπινη ψυχή και διδάσκουν τόσο τους λαϊκούς, όσο και τους ρασοφόρους.
Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι για την καλλιέργεια της ανθρώπινης ψυχής, κατά τον τιμώμενο Άγιο, απαιτείται ο κόπος και η επιμέλεια, όπως για να δημιουργηθεί ένα ωραίο άγαλμα πρέπει να δεχθεί πολλά χτυπήματα από τον μαρμαρογλύπτη με απόλυτη ακρίβεια και αυστηρότητα στις κινήσεις.
Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων η Ηγουμένη της Ι. Μ. Παναχράντου Μεγάρων, Γερόντισσα Μαριάμ, με μέλη της Συνοδείας της, ως και ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Ιωάννης Ηλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κοσμόπουλος Ελευθέριος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και, ακολούθως, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου, Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου και Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανού, Ιερέων και Διακόνων.
Στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας προσήλθε να ευχηθεί και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας κ. κ. Καλλίνικος, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα.
Το παρόν έδωσαν, επίσης, αντιπροσωπείες των Ιερών Μονών Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκοβρύσεως, υπό την Οσιολογιωτάτη Παϊσία Μοναχή, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πάρνηθος, υπό την Οσιωτάτη Ξένη Μοναχή, Αγίου Στεφάνου Ηρακλείου, υπό την Οσιωτάτη Θεοκτίστη Μοναχή, και Αγίας Παρασκευής Αχαρνών.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Ιερός Χρυσόστομος εδικαιώθη από τον Θεό, διότι είχε ταυτίσει τη ζωή του με το θέλημα του Θεού. Αντίθετα, ο σύγχρονος άνθρωπος επιλέγει την αυτοδικαίωση. Αυτοδικαίωση σημαίνει ότι συγκρίνοντας κάποιος τον εαυτό του με το κατώτερο καταλήγει να έχει πάντα δίκιο. Σήμερα, ο δίκαιος προσπαθεί να ακολουθεί το θέλημα του Θεού, ωστόσο αντιμετωπίζει ως εμπόδιο ανθρώπους με σύνδρομο αυτοδικαίωσης, οι οποίοι έχουν εξαπατήσει τον εαυτό τους και οι ίδιοι με τη σειρά τους εξαπατούν και τους άλλους. Έτσι, προέτρεψε τον κόσμο να εντάξει στη ζωή του τη δικαίωση και όχι την αυτοδικαίωση, να ακολουθεί στη ζωή του το θέλημα του Θεού και όχι το δικό του. Το ίδιο έκανε και ο Ιερός Χρυσόστομος.
Κλείνοντας τον λόγο του, εξέφρασε ευχές προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και τον προέτρεψε να ακολουθήσει τα βήματα του Αγίου του συνεχίζοντας τον καλό αγώνα και τον συνεχάρη για το αξιόλογο έργο του στη Μητρόπολή μας.
Προ της απολύσεως, ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου και εψάλη Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως, ματαξύ άλλων, των μακαριστών Ιεραρχών: Αθηνών Χρυσοστόμου Β´, Μαγνησίας Χρυσοστόμου, Έτνα Χρυσοστόμου και Πειραιώς και Σαλαμίνος Γεροντίου Α´, ο οποίος εκοιμήθη κατά την ημέρα αυτή.
Μετά την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εξέφρασε τις δέουσες ευχαριστίες και τόνισε ότι ο Ιερός Χρυσόστομος, ο μέγας Άγιος της υπομονής και της δικαιοσύνης, μας διδάσκει πως πραγματικά αξίζει στις θλίψεις και τους πειρασμούς να απαντούμε με την υπομονή μας προς δόξαν του Κυρίου.
Επίσης, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Ιεροδιάκονο π. Χρυσόστομο, προτρέποντάς τον πορευθεί στη ζωή του με σύνεση, φρόνηση και ταπεινό πνεύμα.
Εν κατακλείδι, τον λόγο έλαβε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας, π. Μιχαήλ, ο οποίος εξέφρασε ευχές προς τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους του Κλήρου και του λαού της Μητροπόλεώς μας και, κατόπιν, με αφορμή και την συμπλήρωση φέτος 25 ετών από της εις Επίσκοπον χειροτονίας του Σεβασμιωτάτου, αναφέρθηκε εν συντομία σε ένα μικρό τμήμα του επιτελεσθέντος έργου: στις χειροτονίες νέων Κληρικών, την ίδρυση Κατηχητικών Σχολείων, την λειτουργία Κατασκηνώσεων, την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων ως και την ανέγερση Ιερών Ναών, με αποκορύφωμα του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Παναγίας Σουμελά Ασπροπύργου, εντός της οποίας θησαυρίζονται τα ιερά Λείψανα της Αγίας Κασσάνδρας της Τραπεζουντίας. Έκλεισε τον λόγο του κάνοντας αναφορά στη συνοχή του Ιερού Κλήρου, αλλά και στην ετοιμότητα για διακονία με αυταπάρνηση, γεγονός που επετεύχθη ακριβώς διότι ο ίδιος ο Ποιμενάρχης αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή και δίνει το παράδειγμα.
Έπειτα, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου ο Πρεσβύτερος π. Ματθαίος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ως δώρο ένα σετ αρχιερατικών εγκολπίων εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης.
Εκ των Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεως, η Διευθύντρια, κα. Ευαγγελία Ψαρομμάτη, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μία πένα με την ευχή να υπογράφει με αυτήν νέες Άγιες Τράπεζες.
Από την Μεικτή Χορωδία της Μητροπόλεώς μας «Υμνωδοί», ο Διάκονος π. Χρυσόστομος προσέφερε ένα κεντητό επιγονάτιο.
Από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο κ. Νικόλαος Κωνσταντινίδης προσέφερε δώρο μία ανθοδέσμη.
Η Οσιολογιωτάτη Ηγουμένη της Ι. Μ. Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Γερόντισσα Παϊσία, δώρισε συμβολικά εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου πρ. Φλωρίνης, ο οποίος γεννήθηκε την ημέρα αυτή.