Η τρίτη και τελευταία ημέρα του εορταστικού τριημέρου για την πόλη της Θεσσαλονίκης είχε τιμητική αναφορά στη σύναξη όλων των εν Θεσσαλονίκη Αγίων.
Με αφορμή την εορτή αυτή, τελέσθηκε ο Όρθρος και λαμπρό τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Τριών Ιεραρχών Θεσσαλονίκης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου, με τη συμμετοχή του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ταλαντίου κ. Καλλινίκου.
Τον θείο λόγο διακόνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, κάνοντας αναφορά στη σημερινή ευαγγελική περικοπή της θεραπείας της αιμορροούσης γυναικός και την ανάσταση της κόρης του Ιαείρου. Χαρακτηριστικά, ο Σεβασμιώτατος τόνισε αφ΄ ενός ότι η αιμορροούσα με μόλις μία απλή κίνησή της, αγγίζοντας την άκρη του ενδύματος του Χριστού, κατάφερε να αντλήσει δύναμη από πάνω Του και να επιτύχει της θαυμαστής θεραπείας και αφ΄ ετέρου εξέφρασε τον προβληματισμό για το κατά πόσον εμείς που είμαστε στην Εκκλησία καταφέρνουμε να αγγίξουμε τον Κύριό μας προς θεραπεία ψυχών και σωμάτων. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε πρέπει να αγωνισθούμε να κατανοήσουμε την αιτία και έπειτα να την υπερνικήσουμε.
Σχετικά με το πλήθος που ακολουθούσε τον Κύριο, αλλά η παρουσία του ήταν τόσο αδύναμη ώστε μόνο η αιμορροούσα να καταφέρει να ελκύσει την χάρη Του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο διαχρονικό φαινόμενο της επιλογής κάποιου πνευματικού με λανθασμένα κριτήρια και αλλότριους στόχους. Πολλοί ακολουθούν τον ένα ή τον άλλο πνευματικό μόνο και μόνο επειδή είναι επιφανής, διότι είτε θέλουν να δείξουν ότι είναι δίπλα σε έναν σπουδαίο άνθρωπο, που ενδεχομένως να μην είναι καν σπουδαίος, είτε από περιέργεια. Αυτό ήταν το σκεπτικό του όχλου. Αυτή η επιφανιακή πίστη που υπεδείκνυε ο όχλος, δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πρόοδό του. Ουσιαστική είναι η πίστη που εκφράζεται από τα μύχια της ψυχής. Αυτή δεν σπουδάζεται αλλά χαρίζεται ως ευλογία Θεού και βιώνεται καρδιακά. Όταν ακολουθούμε τον Κύριο με όχημα την αληθινή πίστη και αιτία ουσιαστική, τότε μόνο θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε και να φωτισθούμε από το Φως Του.
Σε άλλο σημείο, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στην ειρωνεία που εκδήλωσαν κάποιοι άνθρωποι απέναντι στον λόγο του Κυρίου ότι η νεκρή κόρη δεν πέθανε, αλλά κοιμάται. Οι άνθρωποι αυτοί αμφισβήτησαν την δύναμη του Θεού, οι οποίοι μάλιστα υπάρχουν ακόμη και ανάμεσά μας. Ωστόσο, τελικά, δεν είδαν το θαύμα. Καθένας αμφισβητίας της θεϊκής ισχύος, μην περιμένει μπροστά του να δει το Φως. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται απλότητα, ταπεινοφροσύνη, ελπίδα και εμπιστοσύνη.
Κλείνοντας τον λόγο του, σε μία αποστροφή του προς τους γονείς, τους προέτρεψε να ενισχύουν με πνευματικά αντισώματα τα τέκνα τους ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οι οποίες θέλουν τα παιδιά μας να μαθαίνουν για διαφορετικότητες και για τόσα άλλα σε μία ηλικία τρυφερή και ακατάλληλη. Τέτοιες κινήσεις ομοιάζουν με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπου τα λαχανικά που ωριμάζουν πριν την ώρα τους με επιβολή ανθρώπινη, σαπίζουν, τελικά, πολύ γρήγορα.
Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλονίκης στο σύντομο λόγο του ανέφερε ότι αυτό το τριήμερο η Θεσσαλονίκη πράγματι βίωσε την δόξα του Θεού με όλες αυτές τις λατρευτικές εκδηλώσεις και την συμμετοχή των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Όσοι συμμετείχαν με καθαρή καρδιά, με καλή προαίρεση, αναγνωρίζοντας το καλό και απορρίπτοντας ό,τι, ενδεχόμενως, στραβό, αντιλαμβάνονται αυτό το μεγαλείο του Θεού που εκφράζεται με την δύναμη της αγάπης και την χαρά της παρουσίας. Εν συνεχεία, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο για την λειτουργική παρουσία του καθ’ όλο το εορταστικό τριήμερο δίνοντας τόνο πανηγυρικό και παρηγορητικό, αλλά και τον Θεοφιλέστατο Ταλαντίου κ. Καλλίνικο για την σημερινή συμμετοχή του. Τόνισε δε ότι πρέπει να αισθανόμασθε χαρά, διότι συνεχίζουμε την παράδοση της Ρωμιοσύνης και ευχήθηκε καλή μετάνοια και φώτιση σε όλους.