«Με καπετάνιο τον Χριστό» σε ένα νοερό ταξίδι αγώνα, θερμής πίστης, διατήρησης και ομολογίας των τελευταίων 100 ετών· σε ένα ταξίδι με γνώμονα την ΑΓΑΠΗ, σύντροφο την ΕΛΠΙΔΑ και προορισμό τη ΜΙΑ, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού μας, ταξίδεψαν τα παιδιά της Μητροπόλεως Αττικής & Βοιωτίας το καλοκαίρι του 2024.
Για 6η φορά λειτούργησε φέτος, με την ευλογία και τις ενέργειες του Πνευματικού μας Πατρός, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής & Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, το Θεματικό Θερινό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα των Παιδικών - Νεανικών Κατασκηνώσεων της Ομάδας των Κοριτσιών «Περιβόλι της Σουμελά 2024».
Μία ημέρα πριν την αναχώρηση, προηγήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση και προετοιμασία της Διευθύντριας του Γραφείου Παιδείας και Πολιτισμού της Μητροπόλεως, κας Ευαγγελίας Μ. Ψαρομμάτη και των Στελεχών του Περιβολιού στη φιλόξενη Ι. Μ. Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκοβρύσεως Αττικής.
Η αναχώρηση της Ομάδας των Κοριτσιών πραγματοποιήθηκε συμβολικά από τον Ι.Π.Ν. Παναγίας Σουμελά Ασπροπύργου.
Τα κορίτσια μεταφέρθηκαν ομαδικά με λεωφορεία και αφίχθηκαν μία ώρα αργότερα στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις στα Βίλια. Αρχικά ενημερώθηκαν για τους κανόνες και τα ζητήματα τάξης και ασφάλειας κατά την διαμονή τους στην κατασκήνωση, και κατόπιν τακτοποιήθηκαν στους εννέα (9) θεματικούς κοιτώνες.
Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός υπό του Πνευματικού μας Πατρός, Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, παρουσία του Πρωτοσύγκελου π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδη και του υπεύθυνου Παραγωγής και Προμηθειών των Κατασκηνώσεων, π. Ματθαίου Μαβίδη. Οι νεαρές κυρίες του Περιβολιού υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο με την πρέπουσα τιμή.
Ο Επίσκοπός μας προσέφερε και άρτο της ημέρας από τον πρωινό εορτασμό του ακοίμητου φύλακα και προστάτη μας, Προφήτου Ηλία του Θεσβίτου.
Την υλοποίηση του έργου ανέλαβαν τα επί σειρά ετών σταθερά και άξια Στελέχη του θεσμού των Παιδικών – Νεανικών Κατασκηνώσεων «Περιβόλι της Σουμελά» με φετινή αρχηγό της Ομάδας των Κοριτσιών την Κωνσταντίνα Κιαχοπούλου. Οι Ομαδάρχισσες των εννέα θεματικών Ομάδων ήταν οι: Ελισάβετ Λαζαρίδου, Μαρία Παπαδοπούλου, Χρυσούλα Μαυροματίδου, Σόνια Παπαδοπούλου, Αικατερίνη Καλπακίδου, Σοφία Συρανίδου, Θεοδώρα Σαββουλίδη, Αναστασία Αντωνιάδου και Αικατερίνη Ιωακειμίδου. Σε κάθε κοιτώνα των 10 παιδιών, την Ομάδα συνόδευε και εκπαιδευόμενη βοηθός και εν δυνάμει Ομαδάρχισσα. Τόσο οι Ομαδάρχισσες, όσο και οι βοηθοί είναι νέες της Μητροπόλεώς μας από τις ενορίες: Καθεδρικός Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αχαρνών, Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου Αχαρνών, Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Ασπροπύργου, Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης Ασπροπύργου.
Ο Σεβασμιώτατος διένειμε το αναμνηστικά δώρα-ευλογία στα παιδιά της Μητροπόλεως. Πρόκειται για μια καθιερωμένη προσφορά του Πνευματικού μας Πατρός προς όλους τους συμμετέχοντες στην αξιέπαινη δράση.
Οι προσφερόμενες ευλογίες είναι πάντα σχετικές και συνδεδεμένες με το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της κατασκήνωσης: η μπλούζα με το λογότυπο/θέμα της φετινής κατασκήνωσης, την «Γ' εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού στον ουρανό», το Προσευχητάρι, το κομποσκοίνι, το παιδικό έντυπο «Παιδιά, Αντιλαβού τη Θεία Λειτουργία;», το έντυπο «Βίος Αγίου Χρυσοστόμου του Νέου Ομολογητού», η εικόνα του Αγίου της Εκκλησίας μας, το έντυπο ύμνων και ασμάτων της κατασκηνωτικής δράσης «Με καπετάνιο τον Χριστό».
Εις ένδειξη αναγνώρισης τόσο της πατρικής αγάπης και του ενδιαφέροντος, όσο και του αγώνα και των κόπων που καταβάλει ο Σεβασμιώτατος για την άρτια κατήχηση και εκπαίδευση των παιδιών, η Ομάδα των κοριτσιών προσέφερε ένα συμβολικό χειροποίητο δώρο, φτιαγμένο με αγάπη, φροντίδα και πολλή προσευχή.
Το δώρο του Δεσπότη μας ήταν το κομποσκοίνι που έφερε -δια χειρός της Ομαδάρχισσας Ελισάβετ Λαζαρίδου, ζωγραφιστό το σύμβολο της φετινής κατασκήνωσης.
Οι Ομαδάρχισσες εκδηλώνοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό τους, προσέφεραν ένα δώρο και στη Διευθύντρια των Παιδικών Κατασκηνώσεων, η οποία -με την ευχή του Επισκόπου μας- προετοιμάζει και επιμελείται κάθε χρόνο την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό του περιεχομένου του βιωματικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Οι δύο νεαρές κυρίες έπλεξαν και ζωγράφισαν το δώρο.
Από την επομένη -ύστερα από τις καθιερωμένες και επιβεβλημένες αυτές ενέργειες- μπήκε σε εφαρμογή και υλοποίηση το Πρόγραμμα. Πρωινή έγερση και Προσευχή, Αντίδωρο & Αγιασμός.
Μετά την πρωινή προσευχή ακολουθούσε καθημερινά η Επαρση της Σημαίας μας, ενώ παράλληλα τα παιδιά μας έψαλαν τον Εθνικό μας Ύμνο.
Έπετο πρωινό ελαφρύ γεύμα και κατόπιν «μια προσπάθεια» για Πρωινή Γυμναστική.
Κομβικό μέρος των δραστηριοτήτων της κατασκήνωσης ήταν η καθημερινή επιθεώρηση των κοιτώνων από την Αρχηγό. Από την επιθεώρηση προέκυπταν οι καλύτερες καθημερινά Ομάδες οι οποίες είχαν την τιμή της Έπαρσης και Υποστολής της Σημαίας της πατρίδας μας.
Εκτός από την καθαριότητα και την τάξη, κριτήριο στην αξιολόγηση αποτελούσε η ευρηματικότητα των ομάδων και το ειδικό εκπαιδευτικό που παρείχετο σε κάθε κοιτώνα. Η κάθε Ομάδα είχε το δικό της θέμα, το οποίο σε συνδυασμό με τα άλλα και όλα μαζί στο σύνολό τους υποστήριζαν τον κεντρικό στόχο της κατασκήνωσης. Τα «σπιτάκια» φέτος ήταν αφιερωμένα στους: Άγιο Χρυσόστομο τον Νέο Ομολογητή, Όσιο Παχώμιο της Χίου, Άγιο Ιερώνυμο της Αίγινας, Αγία Αικατερίνη της Μάνδρας, Άγιο Φιλάρετο της Ρωσικής Διασποράς, Άγιο Ιερώνυμο της Πάρνηθας, Πατέρα Ιωάννη Φλώρο, Πατέρα Θεόκλητο, Δαραδήμα Ηγούμενο της Ι.Μ. Κοσμοσώτειρας Κρυονερίου, και Γερόντισσα Μελετία Ηγουμένη και Κτητόρισσα της Ι.Μ. Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκοβρύσεως. Η καθεμιά από τις παραπάνω προσωπικότητες έχει συμβάλει καθοριστικά στον αγώνα των 100 περασμένων ετών για τη διατήρηση αναλλοίωτης της πατρώας παράδοσης. Αυτό ήταν και το κριτήριο με το οποίο επελέγησαν τα παραπάνω πρόσωπα, τα οποία μελετήθηκαν τόσο ως προς το βίο και την πολιτεία τους, όσο και ως προς τα διδάγματα που κληροδότησαν στις επόμενες γενιές.
Τα παιδιά κατασκεύασαν ταμπέλες-συλλογικά έργα ονοματοδοτώντας αντίστοιχα τους κοιτώνες τους και σχετικές χειροτεχνίες που κοσμούσαν τον εξωτερικό και εσωτερικό διάκοσμο των κατασκηνωτικών σπιτιών. Έμαθαν τα απολυτίκια των Αγίων, από τους οποίους παράλληλα εμπνεύστηκαν ποιήματα, ύμνους και συνθήματα για την καθημερινή επιθεώρηση.
Σε κορύφωση δημιουργικής διάθεσης βρήκε σε επίσκεψή του ο Σεβασμιώτατος την Ομάδα των Κοριτσιών, οι οποίες -στο πλαίσιο των απογευματινών δραστηριοτήτων- σχημάτισαν με τα σώματά τους το Καράβι, του οποίου ηγείται ο Χριστός μας. Στη διασκεδαστική δραστηριότητα συμμετείχε και ο Επίσκοπός μας «καθήμενος στην πλώρη» και καθοδηγώντας νοερά το καράβι.
Το καράβι «Με καπετάνιο τον Χριστό» αποδόθηκε και πιο ρεαλιστικά μέσα από σχέδια και χρώματα σε πανό που κόσμησε την ομαδική φωτογραφία των κοριτσιών.
Το φετινό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα περιλάμβανε και ένα έτερο εθνικό θέμα που αφορά στη μεγαλόνησο, τα «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο». Τα παιδιά με αφορμή τη μνημόνευση της τουρκικής εισβολής που εξακολουθεί να βασανίζει τους συμπατριώτες μας Κυπρίους, διδάχθηκαν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ ένα ολόκληρο πρωινό αφιερώθηκε στην παρουσίαση της ιστορίας της μαρτυρικής Κύπρου και βέβαια στο από 50 ετών συμβάν και της εθνικής τραγωδίας που ακολούθησε. Παράλληλα, προβλήθηκε και σχετικό ντοκιμαντέρ.
Να σημειωθεί πως η σύντομη αυτή «βομβαρδιστική» σε πληροφορία και υλικό δραστηριότητα, έγινε προκειμένου τα παιδιά της Μητροπόλεως να κινητοποιηθούν και να κινητροποιηθούν, ώστε να συμμετέχουν στον 3ο Μαθητικό Διαγωνισμό Καλλιτεχνική Δημιουργία με θέμα: «ΚYΠΡΟΣ, 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή – μισός αιώνας κατοχής». Όπως άλλωστε έχει καθιερωθεί, μείζονα ιστορικά επετειακά θέματα, συνδεδεμένα με την Πίστη και την Παράδοση μνημονεύονται, αναλύονται και αναπτύσσονται παράλληλα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Περιβόλι.
Στο ημερήσιο πρόγραμμα συμπεριλαμβανόταν και η εκμάθηση ύμνων και ασμάτων. Τα απολυτίκια της Παναγίας Σουμελά, της Αγίας Κασσάνδρας, και τα ειδικότερα της φετινής χρονιάς, καθώς και παραδοσιακό τραγούδι που υμνεί την τραγωδία της Κύπρου, ήταν το αντικείμενο της Χορωδίας.
Σχετικές Ομιλίες έγιναν από την Αρχηγό και τος Ομαδάρχισσες και στην Τραπεζαρία, ύστερα από την ολοκλήρωση των γευμάτων. Οι Ομαδάρχισσες μοιράστηκαν τη γνώση και την ευλάβειά τους για την ιδιαίτερη φυσιογνωμία που είχαν επιλέξει, με ολόκληρη την Κατασκήνωση.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε από την Διευθύντρια η εξιστόρηση των γεγονότων των τελευταίων 100 ετών, τα αίτια, οι αφορμές, οι συνέπειες, αλλά και τα πρόσωπα που καθόρισαν την ιστορία.
Καθημερινά υπήρχε ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι και ξενοιασιά…στις κούνιες, αλλά και οργανωμένες απογευματινές αθλητικές δραστηριότητες: σκυταλοδρομίες, βόλεϊ, χορογραφίες, ποδόσφαιρο και... μπουγέλο.
Από την περυσινή κατασκηνωτική περίοδο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα και καθιερώθηκε και η απογευματινή επίσκεψη των βετεράνων Ομαδαρχισσών.
Στο τέλος της ημέρας και μετά το δείπνο ακολουθούσε το …. Απόδειπνο και βέβαια, η Υποστολή Σημαίας.
Ο σχολιασμός των δραστηριοτήτων της ημέρας που πέρασε και η λεπτομερής προετοιμασία της επομένης, γινόταν σε σύντομη συνάντηση των Στελεχών κάθε βράδυ, με την βοήθεια των βοηθών Ομαδαρχισσών οι οποίες αναλάμβαναν την επίβλεψη και φροντίδα των παιδιών, λίγο πριν τον ύπνο.
Μία ιδιαιτέρως ευχάριστη στιγμή της Κατασκήνωσης είναι η αποκάλυψη της «Μυστικής φίλης», που πραγματοποιείται την παραμονή της αναχώρησης. Πρόκειται για το αγαπημένο παιχνίδι των κοριτσιών μέσα από το οποίο εκδηλώνουν εμπράκτως την αγάπη τους η μία προς την άλλη.
Αναχώρηση από την κατασκήνωση και επιστροφή στον Ι.Π.Ν. Παναγίας Σουμελά.
Στιγμιότυπα από την πενθήμερη εμπειρία.
Παρ’ ότι το αμιγώς κατασκηνωτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, με τη βοήθεια του Θεού, την περασμένη εβδομάδα, η δέσμευση της πλειοψηφίας των Ομαδαρχισσών και των κατασκηνωτριών παρατάθηκε περιλαμβάνοντας στις δράσεις του «Περιβολιού της Σουμελά» τον εορτασμό και την Ιερά Πανήγυρη της Οσίας ημών Ειρήνης της Μονής του Χρυσοβαλάντου, αλλά τη μεγάλη χθεσινή εορτή και απόδοση τιμής στη μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρος Κασσάνδρας της Τραπεζουντίας, της «Γιαγιάς της Ελληνικής Επανάστασης».
Δύο ημέρες μετά τη λήξη της Κατασκήνωσης, στην Ιερά Πανήγυρη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, οι Ομαδάρχισσες συμμετείχαν στην Ιερά Λιτανεία ως διακονήτριες, ενδεδυμένες με παραδοσιακές φορεσιές ως Καππαδόκισσσες, Κύπριες, Χιώτισσες, Αλεξανδρινές, και Κουλουριώτισσες. Πολλές δε από αυτές, συμμετείχαν με τον Γυναικείο Χορό της Μητροπόλεώς μας και υπό την Χοραρχία της περυσινής Αρχηγού του Περιβολιού, Μαρίας Παπαδοπούλου, στον Μεθέορτο Εσπερινό της εορτής της Αγίας.
Λίγο αργότερα, τα Στελέχη, πιστά στις υποχρεώσεις του Περιβολιού, βρέθηκαν και πάλι στη Σουμελά, όπου φυλάσσονται και εκτίθενται τα Ιερά Λείψανα της μεγάλης Αγίας του Έθνους και της Εκκλησίας μας. Εχθές, 1η Αυγούστου (π. ημ.) ημέρα μνήμης και τιμής της Αγίας Κασσάνδρας της Τραπεζουντίας, τα Στελέχη πήραν δύναμη για τη συνέχιση του έργου τους, προσκυνώντας την άφθαρτη (από τα έργα φιλανθρωπίας) χείρα την Νεομάρτυρος. Το Ιερό προσκύνημα – επίλογος του φετινού Περιβολιού, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επισκόπου μας, χάριν ευλογίας των πιστών, κατά την 1η ημέρα της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου, που θα αποτελέσει -συν Θεώ- το επόμενο συναπάντημα για τα Στελέχη από το «Περιβόλι της Σουμελά».