Ευρισκόμενος στην ήπειρο της Αμερικής για να συμμετάσχει στην επικείμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος την Κυριακή Γ' Λουκά χοροστάτησε στον Όρθρο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος και, εν συνεχεία, συμμετείχε στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αμερικής κ. Δημητρίου, συλλειτουργούντων και του Σεβασμιωτάτου Δημητριάδος κ. Φωτίου και Έτνα και Πόρτλαντ κ. Αυξεντίου και του Θεοφιλεστάτου Πελαγονίας κ. Μαξίμου.
Τον θείο λόγο κήρυξε στην ελληνική ο Σεπτός Πατέρας μας κ. Χρυσόστομος και στην αγγλική ο Θεοφιλέστατος Πελαγονίας κ. Μάξιμος. Αμφότεροι οι Αρχιερείς έκαναν αναφορά στην ευαγγελική περικοπή της Αναστάσεως του υιού της χήρας στην περιοχή Ναΐν. Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος εστίασε στην ενανθρώπηση του Θεού με σκοπό την κατάργηση του θανάτου και των προϊόντων του: του πόνου, της λύπης και του στεναγμού, την Θέωση του ανθρώπου και την Ανάστασή του. Ο δε Θεοφιλέστατος κ. Μάξιμος εστίασε στην σημασία των θαυμάτων του Χριστού, τονίζοντας ότι μόνο ο Χριστός τέλεσε θαύματα, τα οποία δεν ήταν υπαρκτά μόνο τω καιρώ εκείνω, αλλά συμβαίνουν και στις ημέρες μας, διότι "ο Χριστός χθες και σήμερον, ο Αυτός και εις τους αιώνας".
Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Αμερικής κ. Δημήτριος χρησιμοποίησε την δεσπόζουσα κατά την Κυριακή των Βαΐων υμνολογική φράση: "σήμερον η Χάρις του Αγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγε" και τόνισε ότι οι οφθαλμοί μας είναι ευλογημένοι διότι αξιώνονται να βλέπουν αυτά που ούτε οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης δεν είδαν, τη Θυσία του Θεανθρώπου και την Ανάσταση μέσα από το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αλλά και την παρουσία του Χριστού ανάμεσα στους ενωμένους Χριστιανούς.
Κλείνοντας τον λόγο του, ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς, τόσο τους εξ Ελλάδος αποδημήσαντας, όσο και τους εν Αμερική, αλλά και όλους του Κληρικούς που παρέστησαν.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη τράπεζα στον Κλήρο και το εκκλησίασμα, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση του έργου της Θεολογικής Σχολής του Μεγάλου Φωτίου στην Έτνα Καλιφορνίας από τον ιδρυτή αυτής, Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Έτνα και Πόρτλαντ κ. Αυξέντιο.