Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού ξεκίνησαν στις Αχαρνές και στον Ασπρόπυργο οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας του περασμένου αιώνα.
Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία ότι ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας ορίσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση η 19η Μαΐου με τον νόμο 2193/94, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου του 1994. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, οι εκδηλώσεις μνήμης, εάν η 19η Μαΐου δεν πέσει Κυριακή, τελούνται την αμέσως επόμενη. Λόγω, όμως, των εκλογών της επομένης Κυριακής, κατόπιν οδηγίας του αρμόδιου Υπουργείου, οι εκδηλώσεις πανελλαδικά πραγματοποιήθηκαν σήμερα.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, κατόπιν προσκλήσεως του αξιότιμου Δημάρχου Αχαρνών κ. Σπυρίδωνος Βρεττού, μετέβη, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας, π. Μιχαήλ, στο μνημείο του Πόντιου Ακρίτα στις Αχαρνές. Εκεί, στο πλαίσιο μίας σεμνής τελετής που διοργάνωσε ο Δήμος Αχαρνών σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «ο Καπετάν Ευκλείδης», παρουσία Αντιδημάρχων, υποψηφίων Βουλευτών, Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτιστικών συλλόγων, τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως αφενός των αδίκως σφαγιασθέντων υπό της οθωμανικής θηριωδίας, αφετέρου των ηρωικώς αγωνισαμένων και ευκλεώς πεσόντων Ακριτών του Πόντου.
Στον σύντομο λόγο του, ο Επίσκοπός μας ανέφερε ότι «οι τιμώντες τον τιμώμενον τιμώνται διά του τιμωμένου», εξηγώντας ότι μέσα από την τιμή την οποία στην προκειμένη περίπτωση, προσφέρουμε προς τους γενοκτονηθέντες Έλληνες του Πόντου, τιμούμε την ταυτότητά μας, μην επιτρέποντας σε κανέναν να την αλλοιώσει. Είναι γεγονός, ότι όσο και αν κάποιοι προσπάθησαν και προσπαθούν να εξαλείψουν το ελληνικό στοιχείο, δεν τα έχουν καταφέρει και ούτε θα τα καταφέρουν, κρίνοντας από την πίστη που είναι βαθιά ριζωμένη στις ψυχές του λαού μας. Κλείνοντας ευχήθηκε η μνήμη τους να είναι αιώνια και το αίμα τους να δροσίζει τις ψυχές μας μέσα από την διατήρηση της ταυτότητάς μας, ενώ επίσης να πάρουμε ως παράδειγμα την θυσία των Ακριτών, οι οποίοι ενώ μπορούσαν να φύγουν από τις θέσεις τους για να γλιτώσουν τη συμφορά, έκατσαν και αγωνίσθηκαν μέχρι τελικής πτώσεως, σώζοντας σημαντικό τμήμα του ποντιακού πληθυσμού.
Η εκδήλωση έλαβε πέρας με κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Αχαρνών.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ασπροπύργου, όπου τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση παρουσία των Βουλευτών κ. Αθανασίου Μπούρα, Αντιπροέδρου της Βουλής και εκπροσώπου αυτής, κ. Γεωργίου Κότσιρα, Υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Ευαγγέλου Λιάκου, Γραμματέως της Βουλής, του Δημάρχου κ. Νικολάου Μελετίου, Αντιπεριφερειάρχου Δυτικής Αττικής κ. Ελευθερίου Κοσμόπουλου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Ακρίτες του Πόντου» κ. Ιωάννη Σεπτούχα, της Γενικής Γραμματέως της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), κ. Αθηνάς Σωτηριάδου και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εν συνεχεία, άπαντες, εν πομπή, κατευθύνθηκαν προς την Πλατεία Γενοκτονίας, όπου ωσαύτως τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, μετά την οποία λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Μελετίου Νικόλαος. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Κατόπιν, ως είθισται, πραγματοποιήθηκε παρέλαση σχολείων του Ασπροπύργου και τοπικών συλλόγων, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου.
Ούτως έλαβε πέρας η πρώτη ενέργεια μνήμης, με τις επόμενες να ακολουθούν τις προσεχείς ημέρες.