Η 13η του Νοέμβρη αποτελεί σημαντικό σταθμό του έτους για την Ιερά μας Μητρόπολη. Εκτός του ότι κατά την ημέρα αυτή ο Ιερός Χρυσόστομος επανήλθε στον αρχιερατικό θρόνο της Βασιλεύουσας μετά την πρώτη του εξορία και θεσπίσθηκε ως ημέρα μνήμης του, κατά την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, ο και φρουρός της εν Αττικοβοιωτία εκκλησιαστικής μάνδρας.
Το απόγευμα της Παρασκευής στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Σουμελά Ασπροπύργου τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου μας, Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου και Δημητριάδος κ. Φωτίου.
Παρέστη αντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής Παναχράντου Μεγάρων, υπό την Οσιωτάτη Καθηγουμένη Μαριάμ Μοναχή.
Εόρτιο λόγο εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κάνοντας αναφορά στην προσωπικότητα του εορτάζοντος Αγίου. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι εξαιρετική μορφή μέσα στο αγιολόγιο των Ιεραρχών, διότι, ως κήρυκας, θεωρείται το «στόμα του Παύλου», όπως ο Παύλος θεωρείται το «στόμα του Χριστού». Επειδή ήθελε όλοι οι Χριστιανοί να τηρούν πιστά τα καθήκοντά τους ενώπιον του Θεού, μισήθηκε από ρασοφόρους πάσχοντες από ζηλοφθονία, όσο κανείς άλλος. Η ιστορία, βέβαια, είναι μία κατάσταση επαναλαμβανόμενη. Όσοι προσπάθησαν να πλάσουν Χριστιανούς με συνείδηση, αρεστούς στον Χριστό, για κάποιους είναι οι παράξενοι. Απεναντίας, εκείνος που δεν ελέγχει για να διορθώσει, θεωρείται ο καλός και άγιος. Η ιστορία, ωστόσο, ανέδειξε τον Χρυσόστομο Άγιο, ενώ όσοι τον κατηγορούσαν βρέθηκαν στην αιώνια αφάνεια».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο που ήταν πίσω από την υψηλή προσωπικότητα του Αγίου, την μητέρα του, Ανθούσα, τονίζοντας ότι «όταν έχουμε κάποιον να μας νουθετεί και να μας ελέγχει σαν γονέας, να τον ευγνωμονούμε και όταν φύγει από αυτή την ζωή θα τον θυμόμαστε με δάκρυα».
Κλείνοντας, ευχήθηκε να αξιωθούμε με την ευχή του Αγίου Ιωάννου να αρέσουμε πρωτίστως στον Χριστό μας και μετά στους ανθρώπους.
Ανήμερα της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, οι Ιερές Ακολουθίες τελέσθηκαν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος εν συνεχεία προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου, Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου, Λαρίσης και Πλαταμώνος κ. Κλήμεντος και Μεθώνης κ. Αμβροσίου.
Απότμημα εκ του σεπτού Λειψάνου του Χρυσορρήμονος Οικουμενικού Διδασκάλου, πλημμύρισε την χάρη του Αγίου στις ψυχές του συγκινητικά πολυπληθούς εκκλησιάσματος, των προσελθόντων να τιμήσουν τόσο τον Άγιο Ιωάννη, όσο και τον Σεβασμιώτατο πατέρα τους. Το Ιερό Λείψανο εν μέσω ανθέων, πλαισίωσαν στον μεν Εσπερινό παιδιά του συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Ακρίτες του Πόντου», στην δε Θεία Λειτουργία ενδεδυμένοι ενορίτες του Καθεδρικού μας Ναού.
Το τιμητικό παρόν έδωσαν αντιπροσωπείες των Ιερών Μονών Οσίας Ειρήνης Λυκοβρύσεως, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πάρνηθος και Αγίου Σωφρονίου Κουβαρά, με επί κεφαλής τις Οσιώτατες Ηγούμενες Παϊσία, Ξένη και Ειρήνη αντιστοίχως.
Την διακονία της ψαλμωδίας κατά τις δύο ημέρες ανέλαβαν οι ψάλτες του Καθεδρικού Ναού, αυτάδελφοι Βασίλειος και Εμμανουήλ Αβραμίδης, όσο και οι ψάλτες της Παναγίας Σουμελά.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Λαρίσης κ. Κλήμης, αναφερόμενος στο πλούσιο ποιμαντικό έργο του Αγίου ως και στην υποδειγματική αντιμετώπιση της εξορίας του. Ιδιαιτέρως, υπογράμμισε το έργο του Αγίου ως προστάτου των αδικημένων και ως στηλιτευτού της αδικίας, δίχως προσωποληψία. Επειδή ακριβώς ο Άγιος μιλούσε με παρρησία για τα κακώς κείμενα, ακόμη και αν επρόκειτο για τις παρανομίες της ίδιας της Αυτοκράτειρας Ευδοξίας, έγινε ενοχλητικός για κάποιους με αποτέλεσμα, μέσω πολλών συνωμοσιών να βρεθεί άδικα κυνηγημένος και εξορισμένος.
Προ της Απολύσεως ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του Ιερού Χρυσοστόμου και, κατόπιν, τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μακαριστών Ιεραρχών Αθηνών Χρυσοστόμου Β΄, Μαγνησίας Χρυσοστόμου, Έτνα Χρυσοστόμου και Πειραιώς Γεροντίου Α΄ (†13/11/1994), ως και του Μακαριστού Ιερομονάχου Χρυσοστόμου Σταμούλη, αγιασμένης μορφής του ιερού αγώνος στην Θήβα.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Γερόντιος μετέφερε προς τον Ποιμενάρχη μας τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Καλλινίκου για ζωή ειρηνική και μακροημέρευση με τις αρετές του Αγίου στη ζωή του.
Ακολούθως, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας, αιδεσιμολογιώτατος π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, αναφέρθηκε επιγραμματικά στο έργο της Μητροπόλεως και απηύθυνε ευχές και θερμά λόγια στήριξης και ευγνωμοσύνης προς τον εορτάζοντα Μητροπολίτη μας.
Ανταποκρινόμενος, ο εορτάζων Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους πάντες για την παρουσία τους και εξέφρασε την ευχή με την πρεσβεία του Αγίου να αξιωθούμε της χαράς του Παραδείσου.
Στην επακολουθήσασα τράπεζα, μέλη της ανδρικής χορωδίας της Μητροπόλεώς μας έψαλαν ύμνους προς τιμήν του εορτάζοντος Ιεράρχου μας.
Φεύγοντας από τον Καθεδρικό Ναό, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναχράντου Μεγάρων, όπου τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Γ.Ο.Χ. Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χρυσοστόμου Β΄ († 2010), ενώπιον του μνήματος αυτού.