2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η εορτή του Αγίου Αντωνίου στην Μεταμόρφωση Αττικής

Σάββατο29Ιανουάριος2022

Η εορτή του Αγίου Αντωνίου στην Μεταμόρφωση Αττικής

   Με κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Αντωνίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Μεταμόρφωση Αττικής.

IMG 6537

     Αφ’ εσπέρας τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου. 

   Ο Σεβασμιώτατος, μετά την απόλυση, εκφώνησε σύντομο, αλλά μεστό πνευματικών μηνυμάτων λόγο περί του Αγίου Αντωνίου. Συγκεκριμένα, εστίασε στον χαρακτηρισμό που η Εκκλησία του προσάπτει: «Καθηγητής της Ερήμου». Ο Άγιος δεν έβγαλε πανεπιστήμια, κι όμως, μέσα από τους αγώνες του και την Χάρη του Θεού, κατέστη καθηγητής του σπουδαιότερου μαθήματος, της αγιωσύνης. Ήξερε πώς να αντιμετωπίζει τον κάθε ένα που τον πλησίαζε με την προοπτική της σωτηρίας της ψυχής. Ως προς τον τρόπο δε που οι χιλιάδες των ανθρώπων προσέγγιζαν τον Άγιο Γέροντα, τον Αββά Αντώνιο, αυτός είναι μοναδικός. Δεν είχε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ημερών μας. Είχε, όμως, την αγιότητα του βίου. Αυτή η αγιότητα αποτέλεσε πόλο έλξης, πνευματικό μαγνήτη. Ένας, μάλιστα εξ αυτών που εθέλχθησαν από τον Μέγα Αντώνιο, ήταν ο Άγιος Παύλος ο Απλούς, τον οποίο ο Άγιος μεταχειρήσθηκε με τόση σοφία, ώστε μόλις ένα έτος από την αποταγή του, να επιτελεί θαύματα. Βεβαίως, για το αποτέλεσμα αυτό δεν μετράει μόνο η μεταχείριση του πνευματικού διδασκάλου, αλλά και ο ζήλος του μαθητή. Ο Άγιος Παύλος, αν και σε περασμένη ηλικία ενδύθηκε τον μοναχικό χιτώνα, εντούτοις επέδειξε αδιάκριτη υπακοή, υπομονή και ταπείνωση. Με μία λέξη, επέδειξε πλήρη αυταπάρνηση, μιμούμενος άριστα τον διδάσκαλο του. 

   Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μέχρι τέλους ταπείνωση του Αγίου Αντωνίου, η οποία του εξασφάλισε τον παράδεισο. Παρά το γεγονός ότι είχε νικήσει τον εχθρό, δεν καυχήθηκε ότι τον νίκησε, αλλά παρέμεινε ταπεινός μέχρι το τέλος. «Όποιος από εμάς είναι πραγματικά έξυπνος, θα πορευθεί στην ζωή του σύμφωνα με την πορεία που χάραξε ο Μεγάλος Αντώνιος» έκλεισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

IMG 6554

IMG 6551

IMG 6561

IMG 6565

    Ανήμερα της εορτής και Κυριακή ΙΒ’ Λουκά, την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο πανοσιώτατος Ιερομόναχος π. Θεόκλητος.

 

 

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes