«Δεῦτε Πιστοί, τὸ ζωοποιὸν ξύλον προσκυνήσωμεν».
Με σεβασμό και θετική ανταπόκριση στην Ιερά Υμνογραφία της Εκκλησίας ο λαός των Ορθοδόξων συνέρρευσε στις ενορίες για να προσκυνήσει τον σήμερον Υψούμενον Τίμιο Σταυρό, και να λάβει την χάρη από τον Υψωθέντα εν αυτώ, Κύριο μας Ιησού Χριστό.
Η κοσμοχαρμόσυνη εορτή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Άγιο Μακάριο Πατριάρχη Ιεροσολύμων εν μέσω φθινοπώρου μας θυμίζει το εκούσιο πάθος του Λυτρωτού κατά την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή, για αυτό και οι Πατέρες όρισαν να τιμάται με αυστηρά νηστεία.
Επί τη μνήμη της υψώσεως του Σταυρού πανηγύρισε ιδιαιτέρως ο ομώνυμος Ιερός Ναός στη Μαγούλα, καθώς και το ομώνυμο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίων Πατέρων Χίου.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Μαγούλας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου με συγκινητική την προσέλευση των πιστών.
Ανήμερα της εορτής, στον αυτό Ιερό Ναό τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο του Ναού αιδεσιμώτατο π. Αλέξανδρο Αναστασιάδη, ο δε Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου πραγματοποιήθηκε και η κατανυκτική ακολουθία της υψώσεως ως είθισται, εις τύπον της πρώτης υψώσεως του έτους 326.
Την Δευτέρα εσπέρας τελέσθηκε στον εορτάζοντα Ναό της Μαγούλας ο Μεθέορτος Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε λιτανεία στους δρόμους του χωριού, για να αγιασθεί ο τόπος.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αρχικά εξιστόρησε το γεγονός της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού μέσω των ανασκαφών που πραγματοποίησε η Αγία Ελένη στους Αγίους Τόπους και της υψώσεως του από τον Πατριάρχη Μακάριο, προκειμένου να Τον δουν και να λάβουν την ευλογία Του οι πολυπληθείς Χριστιανοί οι οποίοι με συντετριμμένη καρδιά έκραζαν συνεχώς το «Κύριε Ελέησον», γεγονός που αναπαρίσταται έως σήμερα στην τελετή της υψώσεως με τους ιεροψάλτες να λένε εκατό φορές το «Κύριε Ελέησον» σε καθεμιά από τις πέντε δεήσεις. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη δύναμη του σημείου του Σταυρού, το οποίο όταν συνοδεύεται με καρδιακή πίστη, επιτελεί θαύματα. Έχει την ισχύ να θεραπεύει σωματικές ασθένειες, να διώκει τα πονηρά πνεύματα, να νικά τους πειρασμούς, να εκμηδενίζει την θανατηφόρο ισχύ των δηλητηρίων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το σημείο του Σταυρού κυριαρχεί στη ζωή του Χριστιανού από την γέννηση, όταν ο Ιερέας διαβάζεται στο νεογέννητο βρέφος την ευχή της πρώτης ημέρας μέχρι την κοίμηση του, όταν ο Ιερέας με σχήμα Σταυρού ρίχνει το χώμα στο λείψανο του κεκοιμημένου. «Θα μπορούσαμε να πούμε, -τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος- ότι ο Σταυρός είναι σαν τον χτύπο της καρδιάς μας. Αν σταματήσουμε να τον σχηματίζουμε, πεθαίνουμε». Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα προαναφερθέντα -μετά την πίστη- είναι να σχηματίζουμε σωστά και με ευλάβεια τον τύπο του Σταυρού και όχι παιδαριωδώς και με αμέλεια. Αιτία που ο Σταυρός έλαβε τόση δύναμη, δεν είναι άλλη από το εκούσιο Πάθος του Κυρίου, ο Οποίος έγινε υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε Σταυρού. Έκτοτε, από όργανο ταπεινωτικού θανάτου, από ξύλο καταραμένο, έγινε ξύλο που άνθισε τη ζωή και την λύση κάθε κακού. Επιπρόσθετα, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η σημερινή ημέρα για την Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι κατά τα μεσάνυχτα αυτής της ημέρας του έτους 1925, ο Θεός επισφράγισε στους Ορθοδόξους «παλαιοημερολογίτες» ότι ορθώς πράττουν ακολουθώντας το ημερολόγιο των Πατέρων. Η εκ Θεού βεβαιώση -ή αλλιώς, η Θεόθεν βεβαίωσις- συνέβη με την εμφάνιση ενός φωτεινού Σταυρού στον νυκτερινό Αττικό ουρανό για περίπου μισή ώρα. Ο δε Σταυρός, ο οποίος φάνηκε από τον Υμηττό ως το Φάληρο, άπλωνε τις ακτίνες του επάνω από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου βρίσκονταν δύο χιλιάδες πιστοί και τελούσαν αγρυπνία για την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, μεταξύ των οποίων και οι άνδρες της χωροφυλακής οι οποίοι είχαν κληθεί να διαλύσουν την πνευματικη σύναξη -διότι το πάτριο εορτολόγιο θεωρούνταν παράνομο- αλλά τελικά μέσω του θαύματος πείσθηκαν για την γνησιότητα των πατρίων παραδόσεων και προσκολλήθηκαν στη παράδοση της Εκκλησίας. Εν κατακλείδι, ο Μητροπολίτης μας ευχήθηκε η δύναμις του Σταυρού να ενισχύει τον καθένα στις χαρές και στις λύπες της καθημερινότητας, προτρέποντας όλους να μην ντρέπονται να σχηματίζουν τον τύπο του Σταυρού όταν το απαιτεί η περίσταση, πράττοντας με αυτό τον τρόπο μια μικρή αλλά ουσιαστική ομολογία.
Στην μυροβόλο Χίο, και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία, με αφορμή τον εορτή του Καθολικού, του αφιερωμένου στην ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Όλες οι ακολουθίες τελέσθηκαν προεξάρχοντος του Γέροντος της Μονής, πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Αθανασίου, ενώ στον Μέγα Εσπερινό συμμετείχε και ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως μας, αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ, ο οποίος εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας, μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου.