Η σημερινή ημέρα, κατά την οποία εορτάζει ο Όσιος Γερόντιος και οι συν αυτώ Όσιοι Πατέρες των εν Άθω Βουλευτηρίων της Αγίας Άννης, αποτελεί ημέρα ευφροσύνης και ενότητος για την τοπική Εκκλησία του Πειραιά καθώς συνάγονται επί το αυτό τα πιστά μέλη της Πειραϊκής Εκκλησίας για να ευχηθούν εκ του σύνεγγυς στον Σεπτό τους Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιο.
Εξ αυτής της αφορμής, τελέσθηκε λαμπρό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας μας, Αρχιεπισκόπου Γ.Ο.Χ. Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Καλλινίκου, του εορτάζοντος Αρχιερέως, Σεβασμιωτάτου κ. Γεροντίου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, του Ποιμενάρχου μας, Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου, Δημητριάδος κ. Φωτίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Γαρδικίου κ. Κλήμεντος.
Εόρτιο λόγο εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Οσίου Γεροντίου σε συνάρτηση με το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής Γ' Ματθαίου. Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, ο Όσιος Γερόντιος διέβη τον στίβο του Μοναχικού βίου δίχως πονηρία, αλλά πάντοτε κινούμενος με αγαθά κίνητρα, για αυτό και ήταν λουσμένος με το Φως της Θείας Χάριτος. Ως κέντρο της ζωής του είχε θέσει πρωτίστως την αναζήτηση της επουρανίου βασιλείας και της κατά Θεόν δικαιοσύνης, γεγονός που είχε ως συνέπεια να αποβάλλει κάθε επίγεια μέριμνα και κάθε φροντίδα για την περί αυτού άποψη των ανθρώπων, αγωνιζόμενος να αρέσει αποκλειστικά στον Τριαδικό Θεό. Ο δε Θεός, ο Οποίος έβλεπε τον αγώνα και την προσπάθεια του, τον ενίσχυε ώστε να καταφέρνει να προσπερνά κάθε εμπόδιο. Αυτό μπορεί να συμβεί και στις μέρες μας, καθώς ο Λόγος του Θεού μένει εις τον αιώνα. Συγκεκριμένα, την εποχή αυτή της ταραχής και της πολυγνωμίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, πολλοί εκ των Χριστιανών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σύμφωνα με τα μέτρα και τα κριτήρια του κόσμου. Αυτή η τακτική, ωστόσο, αδυνατεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τουναντίον, συμβάλλει στην περαιτέρω τόνωση της διχοστασίας που επικρατεί. Για να επέλθει η ευλογημένη ισορροπία είναι ανάγκη, όπως ο Όσιος Γερόντιος να κλείσουμε τα αυτιά μας έναντι των σύγχρονων Σειρήνων και να τα ανοίξουμε μόνο για να ακούσουμε τον διαχρονικό, αληθινό και ειρηνικό Λόγο του Θεού, καθώς και τις υπ’ Αυτόν τον Λόγο καθοδηγούμενες αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε ευχές για μακροημέρευση και πολύκαρπη διακονία του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου κ. Γεροντίου στον αμπελώνα της Πειραϊκής Εκκλησίας, εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του ιδίου, όσο και των λοιπών Ιεραρχών, στο βαρύ έργο της θεοφιλούς ποιμαντορίας.
Προ του «Δι’ ευχών», ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Πειραιώς και εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πειραιώς, π. Γεώργιος Κοντογιώργης, εκπροσωπώντας τον τοπικό Ιερό Κλήρο ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο κ. Γερόντιο έτη πολλά με συνοδοιπόρο την υπομονή, η οποία αποτελεί αναγκαίο αγαθό για τους ανθρώπους που ηγούνται ψυχών. Σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο, η εορτή του Επισκόπου δεν είναι προσωπική του εορτή, αλλά και εορτή όλων των υπ’ αυτού ποιμενομένων. Στο πλαίσιο αυτής της εορτής, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο κ. Γερόντιο, διότι ως εικόνα Χριστού, είναι εκείνος ο οποίος νυχθημερόν κοπιάζει για να μεταλαμπαδεύσει τον Λόγο της Αγάπης στο ποίμνιο. Τόνισε δε ότι οι στενοί του συνεργάτες δεν θα πάψουν να τον στηρίζουν προκειμένου να γίνει ελαφρύτερος ο Σταυρός της Αρχιερωσύνης.
Κλείνοντας την λαμπρή εορτή ο Σεβασμιώτατος εορτάζων Μητροπολίτης ευχαρίστησε πρωτίστως τον εν Τριάδι Θεό για την δυνατότητα της Θείας Λειτουργίας στα δεδομένα της κανονικότητας και κατόπιν άπαντα τον κλήρο και τον λαό που προσήλθαν να τιμήσουν τον Όσιο Γερόντιο, αλλά και τον ίδιο. Ευχήθηκε, μάλιστα, με την χάρη του Θεού να προαχθεί η ειρήνη, η καταλλαγή, η ενότητα και να εκλείψει η διχόνοια που ταλανίζει την πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.