Η εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος στη Μητροπολιτική μας Περιφέρεια
Το τριήμερο των μεγάλων εορτών της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος εορτάσθηκε μέσα σε κλίμα Αγιοπνευματικής χαράς στην Μητροπολιτική μας Περιφέρεια.

Επίκεντρο του εορτασμού της γενεθλίου ημέρας της Εκκλησίας μας, της Μεγάλης Πεντηκοστής, αποτέλεσε ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Ασπροπύργου. Το εσπέρας του Σαββάτου εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ ανήμερα της Κυριακής τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και ο Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος, ο αποκαλούμενος και Εσπερινός της Γονυκλισίας. Όλων των ακολουθιών προεξήρχε ο Σεπτός Μητροπολίτης μας, κ. Χρυσόστομος.





Από τον Εσπερινό














Από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία












Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Λιβαδειάς, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό. Προ του Δι’ ευχών, ευχαρίστησε καθηκόντως την εκκλησιαστική επιτροπή για την επαινετή πράξη της νομικής και πνευματικής τακτοποίησης του Ιερού Ναού στο φυσικό της χώρο, στην Ιερά Μητρόπολη μας, επιδεικνύοντας υψηλό εκκλησιαστικό φρόνημα. Ο Μητροπολίτης μας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον μακαριστό Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για την θετική εξέλιξη της ενορίας της Αγίας Τριάδος.







Παράλληλα, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως μας, π.Μιχαήλ προεξήρχε του πανηγυρικού Εσπερινού στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ροδοπόλεως. Ανήμερα δε της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος στον ίδιο Ναό τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.Χρυσοστόμου.

Από τον Εσπερινό



Από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία





Στις ομιλίες που εκφώνησε ο Ποιμενάρχης μας, αναφέρθηκε στην μεταμόρφωση των Αποστόλων. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι με την έλευση του Αγίου Πνεύματος οι αγράμματοι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονταν στο κοινωνικό περιθώριο, αυτόματα έγιναν Διδάσκαλοι της Οικουμένης. Τα κενά που ως άνθρωποι εμφάνιζαν στη συμπεριφορά τους, αναπληρώθηκαν από τη Χάρη του Θεού. Ωστόσο, η τιμή την οποία αξιώθηκαν να λάβουν από τον Θεό, δεν προέκυψε τυχαία στα πρόσωπα τους. Ο Θεός τους επέλεξε ως διαδόχους του Ευαγγελικού κηρύγματος διότι ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα, ώστε η Χαρά της Αναστάσεως, η οποία τους δρόσιζε την ψυχή εν μέσω θλίψεων, να γίνει βίωμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι ο Θεός επέλεξε ανθρώπους, όχι πτυχιούχους, φιλοσόφους ή επιστήμονες, αλλά τα «ουκ όντα, ίνα τα όντα καταργήσει», κατά τον Απόστολο Παύλο. Άνθρωποι οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ανακάλυψη νέων πραγμάτων, δεν κατόρθωσαν να βιώσουν αυτή την δροσιά που πλημμύρισε τη ζωή των Μαθητών του Χριστού, είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το Μυστήριο της Βάπτισης το οποίο, αποτελεί Πεντηκοστή για κάθε Χριστιανό, καθώς το Άγιο Πνεύμα φωτίζει το νέο μέλος της Εκκλησίας. Όλη η ζωή του Χριστιανού είναι ένας αγώνας να διατηρήσει τον Παράκλητο στη ψυχή του. Όταν ο Χριστιανός εγκαταλείπει την ουσία της ταυτότητας του και στέκεται στους τύπους∙ όταν ενδιαφέρεται περισσότερο, ή αποκλειστικά, για τη γνώμη που έχει ο κόσμος για εκείνον, ο Παράκλητος φυγαδεύεται και η ψυχή χάνεται. Ο Θεός, όμως ως Καλός Ποιμήν και ανεξάντλητη πηγή Αγάπης δεν επιθυμεί να απολεσθεί κανένα λογικό Του πρόβατο. Την Αγάπη αυτή διδάσκει διαχρονικά στους μαθητές Του, τους οποίους παροτρύνει μέσω της Διάκρισης να συντελούν στην πνευματική στήριξη του πλησίον.
Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης μας ευχήθηκε ο Παράκλητος, το Πνεύμα το Άγιο, να φωτίζει τις ψυχές όλων μας, ώστε να διαπλεύσουμε το πέλαγος της ζωής με ασφάλεια και ειρήνη, έχοντας ως προορισμό τον τόπο της αιωνίου τρυφής και χαράς.

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος τιμήθηκε ιδιαίτέρως και στον Ιερό Ναό της Μονής Ταξιάρχη Κάντζας, καθώς και στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πεντέλης.