Χαρά και αγαλλίαση ενέπλησε την βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς ο δοκιμασμένος και λίαν αγαπητός Διάκονος π. Ραφαήλ, ο οποίος τυγχάνει και εγγονός του π. Ονουφρίου, ενός αξίου κληρικού της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, προήχθη δια χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου εις τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίων Τριών Ιεραρχών, συλλειτουργούντων των παρεπιδημούντων, για να προσευχηθούν και να ευχηθούν εκ του σύνεγγυς στον π. Ραφαήλ, Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Γεροντίου, του Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου και του Δημητριάδος κ. Φωτίου. Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Φιλίππων κ. Αμβρόσιος.
Μετά την Μεγάλη Είσοδο των Τιμίων Δώρων -κατά την τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας- ο ευλαβέστατος Διάκονος π. Ραφαήλ εκφώνησε ενώπιον του πνευματικού πατρός του τον καθιερωμένο χειροτονητήριο λόγο του, κατά τον οποίο μνημόνευσε τα πρώτα του βήματα και την γνωριμία του με τον Σεβασμιώτατο κ. Γρηγόριο, καθώς και κάποιες πτυχές της διακονικής του θητείας. Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε πρωτίστως τον Σεβασμιώτατο για την πατρική στήριξή του, την Διακόνισσα Ελένη και την οικογένειά του, και έπειτα τον κλήρο και τον λαό που προσήλθαν να ευχηθούν για την στερέωσή του στην σταυροαναστάσιμη πορεία της ιερατικής διακονίας, είπε στον Σεβασμιώτατο "ιδού κλίνω γόνυ καρδίας και παραδίδω την ζωή μου ως υπηρέτης του Αληθινού Θεού δια των τιμίων σας χειρών".
Αντιφωνώντας, ο Σεβασμιώτατος κ. Γρηγόριος αναφέρθηκε στην ιερατική ιδιότητα ως την μόνη ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Συγκεκριμένα, είπε ότι η Ιερωσύνη είναι Φως που νικά το σκοτάδι της κακίας και συμβάλλει στην επίλυση κάθε προβλήματος. Έπειτα, ενημέρωσε τον μέλλοντα προχειρησθήναι Πρεσβύτερο ότι ο δρόμος της Ιερωσύνης είναι δύσκολος, αλλά συνάμα και ευχάριστος, ανάλογα με τον τρόπο που ο Ιερέας αντιλαμβάνεται την Ιερωσύνη. Όλες οι κινήσεις του Ιερέως είναι Θεανθρώπινες διότι γίνονται με την προθυμία του σε συνδυασμό με τη συνέργεια του Θεού. Για τον λόγο αυτό, ο Σεβασμιώτατος συμβούλεψε τον π. Ραφαήλ να μεριμνά πάντοτε για το θέλημα του Θεού, ώστε βλέποντας ο Κύριος την αγαθή του πρόθεση, να τον ενισχύει σε κάθε του βήμα και να τον αναπαύει με την δροσιστική Χάρη του Αγίου Πνεύματος σε κάθε του στενοχώρια. Στη συνέχεια ο π. Ραφαήλ οδηγήθηκε από τους Πρεσβυτέρους στο Ιερό Βήμα ώστε να λάβει την Χάρη της Ιερωσύνης.
Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού, ομιλία εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος με αναφορά στην Αποστολική Διαδοχή που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκυρότητα της Χειροτονίας. «Δυστυχώς, κάποιοι ανιστόρητοι τολμούν να αμφισβητούν την Αποστολική Διαδοχή της Εκκλησίας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών, αγνοώντας προφανώς ότι οι ίδιοι συλλειτουργούν με Αρχιερείς χειροτονημένους από τους χειροτονήσαντας τους προπάτορές μας κληρικούς, όπως επί παραδείγματι ορισμένους Αρχιερείς της Ρωσικής Διασποράς που ενώθηκαν μετά την πάροδο δεκαετιών με το Πατριαρχείο Μόσχας», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον μεν νέο Πρεσβύτερο π. Ραφαήλ να γίνει άξιος Λειτουργός του Υψίστου, στον δε τοπικό Μητροπολίτη κ. Γρηγόριο, να πλουτίσει την Εκκλησία της Θεσσαλονίκης με αγαθούς κληρικούς, ικανούς να οδηγούν τους ανθρώπους εις χείρας Θεού ζώντος, για την πρόοδο της κοινωνίας.