2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό

Κυριακή17Μάρτιος2019

Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό

   Ο εορτασμός της επετείου της νίκης της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας ενάντια στην αίρεση της εικονομαχίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Α' Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ. Χρυσοστόμου. 

   Τη μεγάλη αυτή και λαμπρή ημέρα, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, καθιέρωσαν οι Άγιοι Πατέρες για να μνημονεύουμε εσαεί και να θυμόμαστε το θριαμβευτικό γεγονός της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου το 787μ.Χ. ,όταν ύστερα από 50 χρόνια θύελλας και αναταραχής στους κόλπους της Εκκλησίας, οι Άγιοι Πατέρες υπερμάχησαν για την προσκύνηση των Αγίων εικόνων, είπε ο Σεβασμιώτατος. Η εικονομαχία συνεχίστηκε έως το 842μ.Χ., περίοδος κατά την οποία οι αιρετικοί μάχονταν με μένος τους Χριστιανούς με την κατηγορία ότι η προσκύνηση των Αγίων εικόνων ταυτίζεται με την λατρεία των ειδώλων, των υλικών, τού ξύλου, του χαρτιού και των χρωμάτων. Την εποχή εκείνη, της εικονομαχίας, ήταν που οι εικόνες άρχισαν να μυροβλύζουν, να δακρύζουν, να θαυματουργούν, κάνοντας έτσι σαφές πως η προσκύνηση δεν αφορά στο οιοδήποτε υλικό που φέρει το πρόσωπο, αλλά στο Άγιο πρόσωπο το οποίο εικονίζει. Η εικόνα αποκτά υπόσταση επειδή ακριβώς εικονίζει την Αγία μορφή στην οποία εμείς, οι Χριστιανοί, με ευσέβεια απευθυνόμαστε. Αν ανατρέξουμε, είπε ο Επίσκοπός μας στην ομιλία του, στα χρόνια των ίδιων των Αποστόλων, θα διαπιστώσουμε με βεβαιότητα πως ο Ευαγγελιστής Λουκάς που μαθήτευσε δίπλα στον Απόστολο Παύλο, αγιογράφησε πρώτος εικόνες που έφεραν την Αγία μορφή της Παναγίας μας. Μία εξ αυτών, που ιστορικώς χρονολογείται στο 45 μ.Χ., βρίσκεται σήμερα στην Ι.Μ. Παναγίας Κύκκου στην Κύπρο. Η παράδοση ακόμη λέει πως η εικόνα της Οδηγήτριας, η Παναγία η Αθηνιώτισσα, σήμερα Παναγία Σουμελά, είναι κι αυτή αγιογραφημένη δια χειρός Αποστόλου Λουκά. Από τα χρόνια των Αποστολών βεβαιώνεται λοιπόν η ύπαρξη και η προσκύνηση των Ιερών Εικόνων. Έπειτα περίπου από 120 χρόνων εικονομαχίας τη μεγάλη μάχη υπέρ αυτών έδωσαν ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Άγιος Μεθόδιος, η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα μετά του υιού της Αυτοκράτορος Μιχαήλ το 842 μ.Χ. σε συνεργασία με την Αγία και Ιερά Σύνοδο της εποχής όπου και αγωνίστηκαν για την αναστήλωση των Αγίων εικόνων.

   Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή -συμβολικά- πέριξ του οικοδομικού τετραγώνου και αναγνώστηκε το Συνοδικό της ημέρας. Στη συνέχεια κληρικοί και ποίμνιο ανέπεμψαν τη δέηση στον Θεό για μακαρία και αιωνία ανάπαυση όλων όσοι αγωνίστηκαν υπέρ των αγίων παραδόσεων της Εκκλησίας, και ακούστηκαν οι αρές (αναθέματα) για εκείνους που τραυμάτισαν το ιερό σώμα της Εκκλησίας. Η εορτή ολοκληρώθηκε με τους κληρικούς και το εκκλησίασμα να υψώνει τις Ιερές Εικόνες ψάλλοντας παράλληλα το "Τις Θεός μέγας".

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes