Με αισθήματα χαρμολύπης τελέσθηκε η Ακολουθία των Βασιλικών Ωρών και της Αποκαθήλωσης με τον Εσπερινό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σήμερα το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κ. Χρυσόστομος, με τη συμμετοχή του Πρωτοσύγκελλου π. Μιχαήλ και των Διακόνων π. Κωνσταντίνου και π. Μιχαήλ.
Στον λόγο του, ο Επίσκοπός μας ανέφερε ότι η χαρμολύπη είναι χαρακτηριστικό συναίσθημα του Ορθόδοξου Χριστιανού, αφού τόσο η συντριβή, όσο και η χαρά συνυπάρχουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Οι Απόστολοι αισθάνθηκαν την απόλυτη συντριβή και θλίψη όταν ο Διδάσκαλός τους -στον οποίο είχαν πιστέψει και είχαν εναποθέσει την ελπίδα για τη σωτηρία τους- ήρθε αντιμέτωπος με ένα τόσο άδοξο τέλος. Ωστόσο, η θλίψη τους μετατράπηκε σύντομα σε ανέκφραστη χαρά, όταν Τον αντίκρυσαν και πάλι, Αναστημένο από τους νεκρούς. Οι «εκλεκτοί» μαθητές του Χριστού, οι ταπεινοί και απλοϊκοί αλιείς που αυθόρμητα και αποφασιστικά Τον ακολούθησαν, βίωσαν αρχικά την απογοήτευση και τη λύπη. Μετά την Ανάσταση Του όμως, πλήρεις αισιοδοξίας και πίστης, εκήρυξαν το Ευαγγέλιο σε όλη τη κτίση και έγιναν οι διδάσκαλοι της Οικουμένης. Εκτός από την ιδιαίτερη αυτή κατάσταση της χαρμολύπης, για τους Χριστιανούς επιφυλάσσεται άλλη μία συνθήκη ανατροπής των κοσμικών δεδομένων και του κατεστημένου. Πρόκειται για την επιλογή των συγκεκριμένων ανθρώπων, ως Αποστολών και μαθητών από τον Ιησού. Απλοί ψαράδες, καθημερινοί άνθρωποι της βιοπάλης και όχι κοινωνικά σπουδαίοι και καταξιωμένοι, κλήθηκαν να αποτελέσουν τους πρώτους κήρυκες του Ευαγγελίου, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η ρήση από το αποστολικό ανάγνωσμα της Αποκαθήλωσης, ότι "ἐξελέξατο ὁ θεός, τὰ μὴ ὄντα, ἵνα τὰ ὄντακαταργήσῃ". Ο Χριστός μας, χωρίς να υποτιμά τους άξιους και χαρισματικούς ανθρώπους, αποδεικνύει την σημαντικότητα της καθαρής καρδιάς και της πίστεως.
Η Ορθοδοξία μας, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, είναι γεμάτη ανατροπές για τα ανθρώπινα δεδομένα. Αυτό φανερώνει άλλωστε και το μήνυμα που μεταφέρει ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ότι "ὅπου γὰρ βούλεται Θεός, νικᾶται φύσεως τάξις". Ο ίδιος ο «λόγος» που εκφώνησε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ προς το αγιότερο πρόσωπο όλων των αιώνων, την Παρθένο Μαρία, έγινε σάρκα με την υπακοή της Παναγίας μας στη Θεία οικονομία "ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατὰ τὸ ῥῆμά σου".
Πλανάται πλάνην οικτράν όποιος θεωρεί ότι κατέχει κύρος και δύναμη, τόσο, ώστε να και εξουσιάζει λαούς και ανθρώπους. Αυτό αφορά ασφαλώς και τους σημερινούς κυβερνώντες που θεωρούν ότι κατεξουσιάζουν τον λαό της πατρίδος μας. Τα μηνύματα της σημερινής ημέρας αποπνέουν αισιοδοξία και δύναμη και αποδεικνύουν περίτρανα ότι η παρέμβαση του Θεού μπορεί να ανατρέψει ό,τι ο ανθρώπινος νους, αλλά και η φύση επιτάσσει αφενός και αφετέρου, ότι ακόμη και απλοί άνθρωποι -με τη Χάρη του Θεού- μπορούν να στηρίξουν και να μεταμορφώσουν τη πατρίδα μας στις δύσκολες εποχές.
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι το συναίσθημα της χαρμολύπης είναι ιδιαιτέρως έντονο τη σημερινή ημέρα για τους Ορθοδόξους, αφού σήμερα τελέσαμε την Αποκαθήλωση με τον Εσπερινό του Ευαγγελισμού. Εξήγησε δε, ότι η σύγχρονη τυπική διάταξη ορίζει τη μετάθεση της εορτής του Ευαγγελισμού, από το Μεγάλο Σάββατο στην Κυριακή του Πάσχα. Δεν παρέλειψε ακόμη, να πληροφορήσει το ποίμνιο ότι η Ανάσταση του Κυρίου, η οποία και έγινε την 25η Μαρτίου, συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μόνον, κατά το Ορθόδοξο εορτολόγιο.