2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η ακολουθία του Ακαθίστου στον Καθεδρικό

Παρασκευή23Μάρτιος2018

Η ακολουθία του Ακαθίστου στον Καθεδρικό

            Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών τελέσθηκε απόψε, με την πρέπουσα εκκλησιαστική ευταξία και ευλάβεια, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου χοροστατούντος του Επισκόπου μας κ. Χρυσοστόμου και με την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου π. Μιχαήλ και των Διακόνων, π. Κωνσταντίνου και π. Μιχαήλ.
            Στην λαμπρή και κατανυκτική σύναξη παρέστη πλήθος ευσεβών πιστών οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν καθηκόντως το πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, ως είθισται την Ε’ Παρασκευή της Μεγάλης Σαρακοστής. Το εκκλησίασμα παρέμεινε όρθιο κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας, όπως χαρακτηριστικά προστάζει η παράδοση και αποκαλύπτει η ονομασία του αριστουργηματικού αυτού Ύμνου της εποχής των ένδοξων Βυζαντινών χρόνων.
            Ο Σεβασμιώτατος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα αγαπητό σε εμάς τους Έλληνες Ορθοδόξους πρόσωπο της Παναγίας μας,το πλέον τιμούμενο μετά την Αγία Τριάδα. Αξιοσημείωτο με την Παναγία μας, δεν είναι μόνο η αγάπη και η ευλάβεια που εμείς δείχνουμε στο πρόσωπό της, αλλά η  ανταπόκριση που λαμβάνουμε. Το μέγεθος της βοήθειας και η αμεσότητα της μεσιτείας της, καθιστούν την Παναγία μας τον μεγάλο μας σύμμαχο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ελληνορθόδοξου Γένους.
            Ο Επίσκοπός μας, εξιστόρησε τα γεγονότα εκείνα επί αυτοκρατορίας Ηρακλείου, κατά το 7ο αιώνα μΧ, που οδήγησαν στην καθιέρωση του Ακαθίστου Ύμνου, το προοίμιο του οποίου για χρόνια αποτελούσε των Εθνικό Ύμνο των Ρωμιών. Όταν ο αυτοκράτορας συνοδευόμενος από το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων αναχώρησε από τη Βασιλεύουσα με προορισμό την Περσία και με σκοπό τον «επαναπατρισμό» του Τιμίου Σταυρού, η Κωνσταντινούπολη έμεινε εκτεθειμένη στην εφνίδια πολιορκία των Αβάρων. Ο Πατριάρχης, χωρίς δισταγμό, προς αντιμετώπιση του κακού βγήκε στους δρόμους υψώνοντας στα χέρια την Αγία εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών. Πράγματι, ξαφνική τρικυμία και οι δυνατοί άνεμοι, ανάγκασαν τους Αβάρους να εγκαταλείψουν το Βόσπορο και να υποχωρήσουν. Η Κωνσταντινούπολη σώθηκε και οι Χριστιανοί, που απέδωσαν το θαύμα στην Παναγία, συγκεντρώθηκαν στο Ναό και όρθιοι έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο.
            Ο Σεβασμιώτατος, στο πλαίσιο της ομιλίας τους ανέλυσε το δίστιχο "Χαῖρε, ἀστραπή τάς ψυχᾶς καταλάμπουσα· χαῖρε, ὡς βροντή τούς ἐχθρούς καταπλήττουσα", επιλογή διόλου τυχαία. Η Παναγία μας έχει τη Χάρη να φωτίζει ωσάν αστραπή, σαν φως λαμπερό, λυτρωτικό, τις ψυχές εκείνων που προστρέχουν στη μεσιτεία της και αναζητούν τη σωτηρία τους. Έχει όμως και τη δύναμη να εξολοθρεύει τους εχθρούς που κατά καιρούς στρέφονται εναντίον της ψυχής του κάθε Χριστιανού, αλλά και συνολικά του Έθνους μας. Έχουμε ιδιαίτερη ευλογία εμείς, οι Έλληνες, διότι η Θεοτόκος δεν μας εγκατέλειψε σε καμία δύσκολη περίσταση που αντιμετώπισε η πατρίδα μας, αφού πάντα είχαμε στραμμένες τις ελπίδες μας προς το πρόσωπό της. Στις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε ωστόσο, οι Χριστιανοί της σημερινής Ελλάδας τείνουν να λησμονούν την αρωγή της Μητέρας μας Παναγίας και να αρνούνται τα χρηστά ήθη και τις πατροπαράδοτες αξίες. Έχει αποδειχτεί πολλάκις, ότι όσες φορές οι Έλληνες απέστρεψαν το πρόσωπό τους από τον Κύριο, τότε τα αποτελέσματα ήταν οδυνηρά. Έχουμε χρέος, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, είπε, απέναντι στο Έθνος αλλά και στα παιδιά μας, να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και τα γνήσια ελληνοχριστιανικά ήθη και τότε, η αδιαμφισβήτητη προστασία της Παναγίας, θα μας σκεπάσει και πάλι με τη χάρη του Κυρίου από κάθε απειλή. 

1io

2u

3oij

4oj

5jio

6ioj

7ioj

8ioj

10eg

11ij

12ioj

13ioj

14ioj

15io

16ioj

17ioj

18ioj

19erg

20g

21ju

22oij

23ijo

26ioj

28io

29g

30df

31ijo

32ijo

33io

34io

35jio

36h

37jij

38dgf

40df

41jio

42io

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes