Κυριακή των Βαΐων στον Καθεδρικό

.

Κυριακή 09 Απριλίου 2017

Κυριακή των Βαΐων στον Καθεδρικό

      Η Ιερά μας Μητρόπολη Αττικής και Βοιωτίας παραδοσιακά τιμά το λαμπρό γεγονός της ενδόξου αλλά και ανατρεπτικής για τα Βασιλικά δεδομένα Εισόδου του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού εις την Αγία πόλη της Ιερουσαλήμ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Κυριακή των Βαΐων εορτάσθη μεγαλοπρεπώς στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας, κ. Χρυσόστομος, με συλλειτουργούς του τον εφημέριο του Ναού π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδη και τον Διάκονο π. Λεωνίδα Πίττο.
      Στο κήρυγμα του ο Επίσκοπός μας μίλησε για το οξύμωρο της στάσης και συμπεριφοράς του ανθρώπου τον καιρό εκείνο, στο πρόσωπο του Χριστού μας. Αυτοί που τη μία μέρα έβλεπαν στο πρόσωπο του Κυρίου, τον Βασιλέα του κόσμου και έψαλαν «Ὠσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου», λίγο αργότερα, έκραζαν για το ίδιο πρόσωπο «Ἆρον ἆρον, σταύρωσον αὐτόν!». Ο Ποιμενάρχης μας παραλλήλισε την άδικη αυτή στάση του τότε ανθρώπου με το σημερινό, ασταθή, ρηχό και άκρως επιρρεπή χαρακτήρα του σημερινού, συχνά Χριστιανού, που δίχως επίγνωση θεωρεί, αποφασίζει και πράττει. Οι συνέπειες της επιρρεπούς και αφελούς συμπεριφοράς στις μέρες μας είναι τραγικές. Πλάθουμε την πίστη μας κατά το δοκούν και σύμφωνα με τα μέτρα, το χαρακτήρα και τις συνήθειες μας. Βεβαίως και θα λειτουργήσουμε στο μέτρο του δυνατού, όσο και όπως ο καθένας δύναται, χωρίς όμως να αλλοιώνουμε, χωρίς να πειράζουμε, να ενοχλούμε, να κρίνουμε και να κατακρίνουμε και τελικά να βλάπτουμε. «Ευλογημένος ο ερχόμενος» είναι Ένας κι όχι ένας για τον καθένα. Αυτά που είπε, όσα δίδαξε και όσα έκανε και άφησε πίσω Του, είναι συγκεκριμένα και σαφή. Ας τα κρατήσουμε αναλλοίωτα. Σημαντικό σημείο στην ομιλία του Ποιμενάρχου μας ήταν η αναφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ως το μοναδικό φορέα, ικανό να κρατήσει αναλλοίωτη, αλώβητη και ζωντανή την πίστη μας στον Τριαδικό Θεό. Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε το λόγο του με επισημαίνοντας την αξία της λιτανείας και της συμμετοχής των πιστών σε αυτή, ως μέσο σύνδεσης με την ιστορία μας, αλλά και διατήρησης του Ορθοδόξου χαρακτήρα του λαού μας, αφού αντίστοιχα γεγονότα πραγματοποιούνταν με εξαιρετική μεγαλοπρέπεια και στους χρόνους του Βυζαντίου. Πολύ περισσότερο σήμερα, οφείλουμε να θυμίζουμε αυτή τη σχέση τόσο στους συμπολίτες και συμπατριώτες μας που την έχουν λησμονήσει, όσο και στους αλλόθρησκους διαμένοντες στην πατρίδα μας.   
      Την κατανυκτική Θεία Λειτουργία ακολούθησε η μεγάλη λιτανευτική πομπή μετά Βαΐων και κλάδων στους δρόμους της Αχαρναϊκής πόλης. Την μεγαλοπρεπή πομπή συνόδευαν Ιερείς απ’ όλη τη Μητρόπολη, το σύνολο των Ιεροψαλτών από τις ενορίες της περιοχής και των όμορων Δήμων και τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεως ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και εκκλησιαστικές στολές φέροντα στα χέρια φοίνικες. Την ευλογία της περιφοράς και μεταφοράς της εικόνας του Κυρίου είχαν νέοι άνδρες ενδεδυμένοι με παραδοσιακές στολές του Πόντου. Στη μεγαλοπρέπεια του γεγονός συνέβαλε η συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μελών του ΔΣ των Συλλόγων και Φορέων της πόλης και βέβαια η αθρόα συμμετοχή του πλήθους των πιστών που ακολουθούσε τη λιτανευτική πομπή. Η λιτανεία ολοκληρώθηκε στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού με το συγκεντρωμένο πλήθος να κατακλύζει το δρόμο, καθηλωμένο στο άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου από τη φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Αχαρνών που συμμετείχε στην πομπή. 

dth

2SBHIRGI

3NIUSBRNUI

4NIUSFBINUB

5NIUHINUDS

6INUDSHINU

7DNHIUN

8SRBINBIN

9WUIRGINUWG

10SRVVININ

11SIUISB

12INJASDVINUV

13SIUNSNIU

14INSFBSINU

16HIBINBBNIU

17WIVUWUNI

18SNIUFVNSIU

19SNVISVNI

20WFGNINI

21NISJVNIS

22IUSNVINS

23INWINNI

24INUSGGNI

25NISGING

26DINJHDIN

27INDJIN

28IJNHHIJN

29WRVIBK

30VNIFFNIW

31NIWRINUW

32NISGNIU

33IUSIUNW

34JNISFBINSU

35IUSFNGINUS

36IUNDHTIUN

37SNVSNI

38RGGIUWNG

39SRGININ

40SRGNINI

41IJNWRNI

42IJNSBFIN

43NISGNIU

44IJNSIN

45IJNGRIN

46IJNDTHIN

47SVYBSUB

48SRGIBIN

49SNISNI

51INJSNI

52SINSIN

53INUSFBINU

54JNISGNIS

55INUDBIU

56NIETHINU

57NDBNUDI

58SIBSIN

59RGNINI

60SDNIIBIN

61SHIFSININ

62INSFBSNI

63INFBIJSN

Image-1

64INDFBIN

65INDBNID

DSC 0770

66NIDUBDINB