Ένας αγαθός λευίτης της Εκκλησίας μας εξεδήμησε προς Κύριον το πρωί της Πέμπτης, αφήνοντας πίσω του όνομα αξίου κληρικού, ο οποίος φερωνύμως τίμησε τον Θεό και τιμήθηκε από Εκείνον. Πρόκειται για τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη π. Τιμόθεο Βλάχο, εφημέριο επί ολόκληρη τεσσαρακονταετία του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος.
Ο μακαριστός π. Τιμόθεος, κατά κόσμον Γεώργιος Βλάχος, γεννήθηκε στον Αυλώνα Αττικής την 1/8/1949 από ευσεβείς γονείς, τον Αθανάσιο και την Δέσποινα, η οποία μετά το Αγγελικό Σχήμα μετονομάσθηκε Φιλικιτάτη Μοναχή. Οι γονείς του κατάγονταν από την πολύπαθη και μαρτυρική Μικρασία και φρόντισαν να αναθρέψουν τον υιό τους και τα υπόλοιπα τρία παιδιά τους σύμφωνα με τις υποδειγματικές αρχές της Ορθόδοξης Ανατολής.
Με το πέρας των εγκυκλίων σπουδών του, ο Γεώργιος σπούδασε σε τεχνική σχολή μηχανικών. Ακολούθως, εργάσθηκε για λίγα έτη επί του γνωστικού αντικειμένου του, έως ότου ήλθε το «πλήρωμα του χρόνου». Η Αγάπη του για τον Θεό και ο πόθος του για απόλυτη αφιέρωση στον αμπελώνα της Εκκλησίας έγινε γεγονός. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 16/02/1980 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κυψέλης και Πρεσβύτερος την επομένη στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και Δημητριάδος κυρό Μάξιμο. Εγκαταστάθηκε στον ως άνω Ιερό Ναό όντας συνεφημέριος του π. Ιωάννη Φράγκου, μετά την εκδημία του οποίου ο μακαριστός π. Τιμόθεος παρέμεινε στην ενορία για το υπόλοιπο της ζωής του.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων στον Ναό της Ευαγγελίστριας, ο πάντοτε πρόθυμος και εργατικός π. Τιμόθεος βοήθησε καταλυτικά στην ανέγερση του, εκτελώντας χρέη κτίστη. Επίσης, για κάποιο διάστημα, όταν η Εκκλησία δεν είχε νεωκόρο, είχε αναλάβει εκείνος και αυτό το διακόνημα.
Ως πνευματικός πατέρας, ο αοίδιμος Αρχιμανδρίτης προσέλκυσε στο πετραχήλι του πλήθος πιστών εκ Χαλκίδος και αλλαχόθεν. Ομολογουμένως, άφηνε στην άκρη τα προσωπικά του προβλήματα και μεριμνούσε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πνευματικών του τέκνων, απαλύνοντας τον πόνο τους και κατευθύνοντας τους στο θέλημα του Θεού.
Με τη συνδρομή της ηρωικής αδελφής του, κας. Μαγδαληνής Βλάχου, επί των ημερών της εφημερίας του οργανώθηκαν τα κατηχητικά σχολεία του Ναού, η δράση των οποίων αποτελεί λίαν αξιόλογη προσθήκη στα εφόδια του για τον Ουρανό.
Τα τελευταία έτη της ζωής του ο π. Τιμόθεος αντιμετώπισε αγογγύστως σοβαρή ασθένεια. Από δε την περσινή ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα την διακοπή των εφημεριακών του καθηκόντων.
Σήμερα το πρωί, στον Ιερό Ναό που ο π. Τιμόθεος αόκνως υπηρέτησε επί τεσσαρακονταετία, τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας μας, Αρχιεπισκόπου Γ.Ο.Χ. Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Καλλινίκου με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γεροντίου, του Ποιμενάρχου μας, Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Γαρδικίου κ. Κλήμεντος, κληρικών και πλήθους πιστών.
Με το πέρας της κατανυκτικής ακολουθίας επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, σκιαγραφόντας την προσωπικότητα του μακαρίου ανδρός και εστιάζοντας ιδιαίτερα στο πράον του χαρακτήρος του, με το οποίο κατάφερε να κερδίσει για τον Κύριο ακόμη και τις πιο σκληρές καρδιές. Ιδιαίτερα τόνισε ότι το παράδειγμα του πρέπει να ακολουθήσει κάθε κληρικός προς δόξαν Θεού και της Εκκλησίας.
Ακολούθως, εκπροσωπώντας το εκκλησιαστικό συμβούλιο και την οικογένεια, επικήδειο εκφώνησε ο ανεψιός του μακαριστού Αρχιμανδρίτου, κ. Αναστάσιος Βλάχος, τονίζοντας την στήριξη που προσέφερε σε όσους τον πλησίαζαν, πάντοτε με το χαμόγελο που πήγαζε από την ακλόνητη ελπίδα του στον Αναστάντα Θεό. Επίσης, μίλησε ο έτερος ανεψιός του εκλιπόντος, κ. Αθανάσιος Βλάχος, ενώ εκ μέρους της αδελφής του, κας. Μαγδαληνής εκφράστηκαν ευχαριστίες προς τους προσελθόντας κληρικούς και λαϊκούς.
Ακολούθησε η ταφή του μακαριστού στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βαρνάβα, όπου οικείοι, φίλοι και πνευματικά του τέκνα τον προέπεμψαν στην τελευταία επί γης κατοικία του.
Είη η μνήμη αυτού αιωνία!